O SUĐENJU U NJEMAČKOJ

Nobilo predstavio knjigu o Perkoviću: Niti jedna ozbiljna država ne izručuje svoje obavještajce!

Autor

rj/h

Knjiga odvjetnika Ante Nobila "Obrana hrvatskog kontraobavještajca Josipa Perkovića na njemačkom sudu'' u kojoj piše o obrani obavještajca optuženog i osuđenog u Njemačkoj za sudjelovanje u ubojstvu hrvatskog disidenta Stjepana Đurekovića, predstavljena je u ponedjeljak navečer u Novinarskom domu u Zagrebu.

03.12.2018. u 22:13
Ispiši članak

Nobilovu knjigu u kojoj iznosi niz problema, zapreka pa i primjera subverzivnog djelovanja politike, medija, pojedinih ideološki ostrašćenih, zainteresiranih svjedoka i dijela pravosuđa protiv njegova klijenta, s kojima je bio suočen i kojima je morao parirati tijekom postupka izručenja u Hrvatskoj te tijekom suđenja u Njemačkoj, predstavili su povjesničar Hrvoje Klasić, odvjetnik Čedo Prodanović te medijski izdavač Ninoslav Pavić.

Govoreći o povijesnom kontekstu, Klasić je istaknuo kako autor kroz niz izjava, svjedočanstava i dokumenata kroz 'slučaj Perković' govori o bivšoj zajedničkoj državi, socijalizmu, ključnim osobama tog doba, ali i o položaju Hrvatske u Jugoslaviji te o Hrvatskoj nakon osamostaljenja.

''Knjiga zorno ukazuje kako se hrvatsko društvo ne suočava s vlastitom prošlošću, ali i kako se i neke druge države kojima po mnogo čemu težimo, također, ne suočavaju s prošlim razdobljima'' ustanovio je Klasić, dodavši kako je Nobilova knjiga ''potrebna knjiga u šumi današnjeg sveprisutnih dezinformacija i revizionizma''.

Pojašnjavajući ulogu hrvatskih medija u praćenju 'slučaja Perković', medijski izdavač Ninoslav Pavić je rekao da je odvjetnikova knjiga ''doprinos demistifikaciji predrasuda koje su prisutne u domaćoj javnosti'' te kako ona može poslužiti kao ''svojevrsni udžbenik opravdane sumnje kojeg, pored javnosti, trebaju čitati studenti prava, odvjetnici, tužitelji, suci, a posebice medijski djelatnici koji znaju podilaziti strastima publike''.

''Braneći Perkovića, Anto Nobilo morao se sukobiti s dva politička, obavještajna i pravosudna sustava. Našim, već dobro mu znanim, a i njemačkim, s obzirom na to da je pravosudni sustav RH potpuno zakazao. Autor u knjizi iznosi niz problema, zapreka pa i primjera subverzivnog djelovanja politike, medija, pojedinih ideološki ostrašćenih, zainteresiranih svjedoka i dijela pravosuđa protiv njegovog klijenta, s kojima je bio suočen i kojima je morao parirati. Kako tijekom postupka izručenja u Hrvatskoj, tako i tijekom suđenja u Njemačkoj. Pritom Nobilo nije upao u vrlo čestu zamku da se potpuno identificira sa svojim klijentom, a još manje da se pritom služi neetičkim metodama. Stoga je ova knjiga na određeni način i posveta časnoj profesiji odvjetništva”, ocijenio je povodom predstavljanja knjige odvjetnik Čedo Prodanović. 

Govoreći o percepciji javnosti o samom slučaju, autor Anto Nobilo je glavnog lika svoje knjige opisao kao ''kontraobavještajca, prije svega'' te je podsjetio na Perkovićeve zasluge tijekom Domovinskog rata, navodeći kako je ''osigurao i proveo tranziciju te organizirao 136 konvoja oružja'' tijekom embarga na oružje.

Nobilo ocjenjuje kako je suđenje Perkoviću i Zdravku Mustaču ''posljednja zaostala bitka Hladnog rata'', zaključivši na kraju kako ''niti jedna ozbiljna država ne izručuje svoje obavještajce''. Knjigu je objavila zagrebačka izdavačka kuća "VBZ".

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.