NA POTEZU JE SENAT

NEMIRNO NA FAKULTETU HRVATSKIH STUDIJA Izglasano nepovjerenje dekanu Barišiću, sve je inicirao Šterc!

Autor

js/Mirela Lilek/jl

Većinom glasova članova Vijeća Fakulteta hrvatskih studija, izglasano je nepovjerenje dosadašnjem dekanu Pavi Barišiću, ujedno bivšem ministru znanosti i obrazovanja.

24.02.2021. u 20:43
Ispiši članak

Da bi odluka Fakultetskog vijeća stupila na snagu, potrebno je da je potvrdi većina članova Senata Sveučilišta u Zagrebu. Barišićevo povlačenje s pozicije predložio je na sjednici Vijeća predstojnik Odsjeka za demografiju i hrvatsko iseljeništvo Stjepan Šterc, piše Jutarnji

Zanimljivo je da je Šterc pismo potpisao i s "bojnik Hrvatske vojske". Prenosimo ga u cijelosti. 

"ČLANOVIMA FAKULTETSKOG VIJEĆA FAKULTETA HRVATSKIH STUDIJA 

Prije svega lijep Vam pozdrav svima i nadam se kako ste u ovim nemirnim virusnim i akademskim vremenima zadržali svi dobrotu, zdravlje, idealizama i dostojanstvo prema sebi i drugima. Okupio nas je na Fakultetu hrvatskih studija zajednički interes prema hrvatskom društvu, prostoru, identitetu, ukupnoj hrvatskoj populaciji i našim civilizacijskim vrijednostima te vjerovanje kako ćemo upravo u takvom okruženju svojim znanstvenim i ljudskim pristupom moći prenositi znanje, sposobnost i spoznaju generacijama koje dolaze i doprinositi ukupnom uređenju i razvoju Hrvatske. Čisti idealizam, rekli bi mnogi, u kojem nema mjesta sebičnostima, lovu na pozicije, interesnom postupanju, zatvaranju u uske krugove, oslanjanju na anacionalnu fakultetsku i svaku drugu prošlost te političkoj uskoći, duhovnoj i znanstvenoj osrednjosti i općenito pojedinačnom djelovanju koje zbunjuje i djelatnike i studente. 

Koliko je snage samo trebalo kako bi se Fakultet hrvatskih studija vratio na svoj primarni znanstveno-nastavni interes, koliko je trebalo strpljenja, energije i širine kako bi se pokrenuo novi Studij demografije i hrvatskog iseljeništva i puno još drugih aktivnosti s kojima se Fakultet svrstao u okviru Zagrebačkog sveučilišta u znanstveno-nastavnu ustanovu izraženog i prepoznatljivog identitetskog djelovanja u funkciji ukupnog razvoja. Usprkos svom okruženju i otporima koji su primireni. 

Dovesti sve to u pitanje i vratiti Fakultet nemirnim vodama zbog osobnih interesa, želje za kontrolom, potrebama samodokazivanja, političkog potvrđivanja lojalnosti ili tek samo osobnim nezadovoljstvom drugima ili postupanjima po željama drugih izvan Fakulteta, nije niti može biti interes Fakulteta i svih njegovih nastavnika i studenata. Vođenjem fakulteta po osobnoj želji i potiskivanje svih ostalih, od prodekana do predstojnika odsjeka, veliko je podcjenjivanje i vrijednosti i dostojanstva svih djelatnika Fakulteta (nastavnog i ostalog osoblja) i njihovo svođenje na usputnost. Smjer je u takvim okolnostima vođenja neuređenost i vraćanje javne nepovoljne percepcije Fakulteta. Posljedice bi bile velike i pitanje bi li se više mogao povratiti idealizam i bi li se mogao ponovo podići znanstveni zanos po kojem Fakultet postaje apsolutna sveučilišna prepoznatljivost. Pogotovo to vrijedi za novi studij kojemu je predmet znanstvenog i nastavnog interesa vjerojatno i najvažnija problematika hrvatske sadašnjosti i budućnosti. 

Nije sve navedeno teško razumjeti niti bi trebalo teško biti prepuštanje vođenja Fakulteta dogovornim obrascima unutar kojih bi svi izražavali svoje posebnosti i u kojima podijeljenost ne bi bila prevladavajuća. Kako uostalom voditi dalje Fakultet uz nezadovoljstvo i protivljenje svih prodekana, predstojnika i velike većine djelatnika i oslanjati se samo na političku podršku? 

Zadržimo svi znanstveno i osobno dostojanstvo, pokažimo razlog okupljanja upravo na Fakultetu i potvrdimo značenje znanstvene širine i znanstvenog pristupa u hrvatskoj razvojnoj funkciji. 

PRIJEDLOG 

Predlažem temeljem svega navedenog povlačenje dosadašnjeg dekana s dužnosti i nastavak zajedničkog daljnjeg djelovanja u svim budućim fakultetskim razvojnim koncepcijama u atmosferi dogovora, suglasja, dostojanstva i znanstvene osobnosti.  

Izostankom postupanja po prethodnom prijedlogu, a u svrhu vraćanja akademske atmosfere na Fakultet hrvatskih studija i izbjegavanja daljnjih i novih podjela, pogotovo među mlađim generacijama, predlaže se  rektoru i Senatu Sveučilišta  na prvoj sjednici Senata imenovanje novog o.d. dekana kako bi se započeti postupak izbora dekana mogao uredno, na vrijeme i dostojanstveno provesti. 

Molim članove Fakultetskog vijeća izjašnjavanje  o priloženom prijedlogu. Unaprijed hvala i ugodan dan svima želim. 

Doc. dr. sc. Stjepan Šterc 

Jedan od utemeljitelja Hrvatskih studija 

Viši znanstveni suradnik i bojnik Hrvatske vojske 

Predstojnik Odsjeka za demografiju i hrvatsko iseljeništvo i voditelj istoimenog studija Fakulteta hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu".

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.