PREDAVANJE U ZADRU

'Neki kažu da je Jugoslavija bila raj na zemlji, ali ekonomski podaci taj mit lako razbiju'

Autor

rj

U petak predvečer, u organizaciji ogranka Matice hrvatske u Zadru održano je predavanje o ekonomskoj politici Hrvatske, ali i usporedbama s ekonomijom socijalističke Jugoslavije. 

30.03.2019. u 19:43
Ispiši članak

Predavanje o ekonomskoj politici današnje Hrvatske, ali i sličnostima s nekim prijašnjim sustavima, državama i režimima održali su kolumnisti i mladi ekonomski analitičari Ivan Bertović i Branimir Perković. 

Bertović je u svom izlaganju istaknuo kako je najveći problem samoupravnog socijalizma, ali i današnjeg sustava u kojem se nalazi Hrvatska previše centralnog planiranja od strane države. Sličnosti između nekadašnjeg i današnjeg sustava su dokaz po Bertoviću kako je Hrvatska daleko od ideala slobodnog tržišta kojem bi trebala težiti.

"Centralno planiranje znači kako bi nekakvi autoriteti trebali odlučivati o tome što proizvoditi i o tome kolika bi cijena proizvoda trebala biti na tržištu. Svako miješanje države u određivanje cijena ili minimalnih plaća završi tako da ukupni trošak plaćaju građani i(li) potrošači", istaknuo je Bertović i dodao kako država svojim pokušajem ispravljanjem nejednakosti u društvu sprječava poduzetniji i sposobniji dio stanovništva koji emigrira u druge zemlje zbog nemogućnosti realiziranja svojih planova u Hrvatskoj.

Kolumnist poznat po svojim liberalno ekonomskim stavovima je također u svom predavanju ustvrdio i kako je obilježje svih ekonomskih uspješnih država visok stupanj ekonomskih sloboda, što se za Hrvatsku ne može ni približno reći.

Perković je s druge strane u svom predavanju putem statističkih podataka iz socijalističke Jugoslavije dokazao kako je velik dio problema s kojim se suočava Hrvatska naslijeđe nekadašnjih ranijih vremena. Istaknuo je kako se za probleme ne može kriviti samo samoupravni socijalizam već se dio problema nalazi i u državama koje su prethodile SFRJ. 

Ekonomski analitičar i kolumnist Perković je kao zanimljivost naveo da su prvi štrajk u bivšoj Jugoslaviji organizirali radnici Uljanika što je dokaz da je brodogradnja i u bivšem sustavu bila u velikim problemima. Također je i prezentirao podatke, tablice i grafove po kojima je vidljivo da je velik dio stavova o Jugoslaviji i njezinoj ekonomiji utemeljen na mitovima.

"Neki tvrde kako je Jugoslavija bila 'raj na zemlji', kako su 'tekli med i mlijeko', ali podaci pokazuju kako je Jugoslavija značajno ekonomski zaostajala za razvijenim državama, podaci također pokazuju kako je kroz veliku većinu svog postojanja ta ista Jugoslavija imala uglavnom puno veći uvoz nego izvoz, čak i u omjerima lošijim nego današnja Hrvatska", napomenuo je Perković i dodao kako su i tvrdnje o tome da je u Jugoslaviji postojala mala nezaposlenost mitovi koji se s podacima mogu lako uspješno "razbiti".

Kraj predavanja su Perković i Bertović su završili tako da su konstatirali kako je dobro poznato što Hrvatska treba učiniti kako bi se provele reforme i povećao gospodarski rast, no kako je isključivo pitanje ima li tko političke volje i hrabrosti za provesti neophodne rezove i reforme.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.