NAJIZAZOVNIJA MATURA

NCVVO: Maturanati su uspješno položili ispit zrelosti

Autor

sk/h

Ovogodišnja, nikad izazovnija državna matura, uspješno je provedena i službeno završena nakon što su u srijedu proglašeni rezultati jesenskog ispitnog roka na kojemu je bilo 5430 pristupnika, izvijestio je Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja (NCVVO).

16.09.2020. u 14:15
Ispiši članak

NCVVO smatra kako je uspješno proveden jesenski rok potvrdio da su kvalitetni temelji državne mature pristupnicima omogućili maksimalno ujednačene uvjete u odnosu na prethodne generacije.

Iskustvo i izazovi rezulirali prijedogom izmjena Pravilnika

Istaknuto je kako je, u suradnji svih dionika obrazovnoga sustava više od 30 tisuća ovogodišnjih maturanata uspješno položilo ispit zrelosti, a mnoštvo izazova i dobiveno iskustvo rezultiralo je prijedlogom izmjena i dopuna Pravilnika.

Državna matura provedena je uz primjenu maksimalno ujednačenih uvjeta za pristupnike u odnosu na prethodne generacije. Ispiti su se povodili od 19. kolovoza do 4. rujna u 357 srednjih škola i tri ispitna centra (Zagreb, Split i Slavonski Brod) u Republici Hrvatskoj, a u jesenskom roku pristupilo im je 5450 pristupnika.

"Iako je riječ o daleko manjem broju pristupnika u odnosu na prethodne godine, jesenski je rok, zbog epidemioloških mjera koje su na snazi, zahtijevao vrlo visoku razinu odgovornosti u pripremi i provedbi, ali i vrednovanju samih ispita", istaknula je ravnateljica NCVV-a Ivana Katavić. Ocijenila je kako je, unatoč svim okolnostima, NCVVO osigurao sve potrebne preduvjete da pristupnici, roditelji i svo nastavno osoblje uključeno u ovaj projekt od nacionalnog interesa što manje osjete ovogodišnje posebnosti.

Time, smatra Katavić, možemo zaključiti da je državna matura postavljena na dobrim temeljima i da obrazovni sustav funkcionira".

Na jesenskom roku pojačan nadzor

Zbog utvrđenoga prepisivanja u nekim srednjim školama tijekom ljetnog roka, organizaciji jesenskog roka pristupljeno je uz pojačani nadzor te uvide u kvalitetu provedbe ispita državne mature.

S obzirom na to da se državna matura temelji na načelima jednakoga vrednovanja i transparentnosti, NCVVO inicirao je izmjene Pravilnika o polaganju ispita državne mature te je Ministarstvu znanosti i obrazovanja uputio prijedlog izmjena i dopuna toga pravilnika o polaganju ispita državne mature. U predloženoj izmjeni i dopuni posebna je pažnja posvećena dijelu izricanja odgovarajućih mjera i provedbe postupka prilikom utvrđenog prepisivanja, a naglasak je stavljen i na one dijelove Pravilnika čija se izmjena pokazala i više nego nužna za očuvanje standarda kvalitete.

Državna matura, 11. u nizu, provedena je u ljetnom roku od 8. lipnja do 3. srpnja u 369 srednjih škola i ispitnih centara diljem Hrvatske i u posebnim uvjetima zbog pandemije korona virusa, također uspješno i bez incidenata, ocijenila je tada ravnateljica Katavić. Na maturi je bilo 31 tisuću pristupnika koji su izašli na više od 115 tisuća ispita.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.