ZA RATNE ZLOČINE 1991.

NASTAVLJENO SUĐENJE SINIŠI MARTIĆU Svjedok Mirko Mihalić tvrdi da u napadima nije vidio Šilta

Autor

av/h

Svjedočenjem Mirka Mihalića, koji je kazao da za vrijeme napada nije vidio optuženog, u srijedu je na Županijskom sudu u Zagrebu nastavljeno suđenje u odsutnosti Siniši Martiću zvanom Šilt, za ratne zločine nad civilima u selima Donji i Gornji Viduševac u rujnu 1991. te u selu Donja Bučica u studenome iste godine.

17.07.2019. u 13:43
Ispiši članak

Iskazivajući na okolnost kombiniranog pješačko-oklopnog napada na Gornji i Donji Viduševac 30. rujna 1991. Mirko Mihalić je rekao da je sudjelovao u obrani sela s još stotinjak hrvatskih branitelja.

''Glavnina neprijateljskih snaga kretala se na pravcu Glina - Gornji Viduševac -Topusko, a u napadu su sudjelovali srpski teritorijalci, tenkovska brigada iz Pančeva i dobrovoljci iz Srbije. Prije samog napada avioni bivše JNA obavljali su izviđanje terena, a obavljena je i topnička priprema. Napad je započeo oko 9 sati te je borba okončana istog dana oko 19 sati, kada smo se povukli s položaja'', ispričao je Mihalić.

Svjedok je dodao kako su branitelji neuspješno pokušali izvesti protunapad te da su neprijateljske snage ''gađale sve što im je bilo u dometu cijevi''. Pritom je istaknuo da je u napadu uništeno više od polovine kuća u Gornjem i Donjem Viduševcu te kako ne zna što se poslije događalo.

Upitan za postrojbu 'Šiltovi', Mihalić je rekao da kako su oni bili specijalna postrojba elitnog statusa unutar 24. brigade 39. banijskog korpusa, što je zaključio iz snimaka koje su snimali pripadnici te postrojbe, a koje je odgledao nakon rata.

''Tijekom napada na Viduševce, iz razumljivih razloga, nisam mogao razaznati sudjeluju li u napadu i 'Šiltovi'. Stoga nisam niti mogao prepoznati nikoga od napadača'', rekao je Mihalić, dodajući kako je poznavao Sinišu Martića od njegovog djetinjstva. Pritom je zaključio da bi prepoznao optuženog u slučaju da ga je vidio za vrijeme napada.

Siniša Martić zvani Šilt optužen je da je 30. rujna 1991. kao zapovjednik postrojbe 'Šiltovi', po zapovijedi generala JNA Dušana Koturovića, izvršio napad na civilno stanovništvo Gornjeg i Donjeg Viduševca, protjerao stanovnike te opljačkao imovinu i uništio zaštićene objekte.

Martića se tereti i da je 19. studenog 1991. u Donjoj Bučici kao zapovjednik 'Šiltova', nakon što je od V. M., ženske osobe s vidljivim duševnim poteškoćama, prilikom ispitivanja u logoru KPD Glina dobio informaciju da se u njenoj kući navodno krije 20 hrvatskih vojnika, izveo ženu iz logora i sa 40 pripadnika svoje postrojbe doveo do kuće.

Tada joj je naredio da uđe u kuću, iako ništa nije ukazivalo da se u kući skrivaju hrvatski vojnici, naredio pripadnicima svoje postrojbe da iz svog raspoloživog oružja zapucaju. Prema kući je ispaljeno više hitaca iz automatskog oružja i ručnih raketnih bacača, a bačeno je i nekoliko bombi, pri čemu su V. M. i njezina majka poginule.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.