TIM KOJI JE OSIGURAO NAJVEĆI PROJEKT U ZDRAVSTVU

NASTAVLJA SE UNIŠTAVANJE SREBRNJAKA Žele se riješiti Nogalovih bliskih suradnika, među njima je i jedna od najboljih dječjih pulmologa

Autor

dd/Goranka Jureško/Jutarnji list

Saga zvana Dječja bolnica Srebrnjak se nastavlja. U tom “beskonačnom danu” moglo bi se dogoditi da barem dvoje uglednih liječnika te bolnice; jedna od najboljih dječjih pulmologa prof. dr. Mirjana Turkalj i prof. dr. Davor Plavec, dobiju otkaz ako “vlasniku Gradu Zagrebu” ne bude dovoljno uvjerljiva njihova “obrana”, odnosno argumenti da “nisu oštetili poslodavca”.

07.06.2020. u 11:27
Ispiši članak

Zasad nije poznato jesu li to i jedini liječnici kojima prijeti otkaz i je li među njima na kontroverzno smijenjen način ravnatelj doc. dr. Boro Nogalo, koji je inače sindikalni povjerenik u bolnici.

Naime, to dvoje liječnika dobili su krajem tjedna “poziv na obranu” od v.d. ravnateljice Ivane Đerek Dubravčić, a očitovati se moraju u roku od pet dana. Navodno ih se optužuje da su “primali sredstva za pripravnost tijekom pet godina i tako oštetili poslodavca, premda su bili svjesni da prema općem aktu nisu smjeli primati takve isplate”.

Vršiteljica ravnateljske dužnosti drži da su liječnici tako “primali nepripadajuću naknadu za pripravnost”, a zaključak je da su zbog toga “izgubili povjerenje poslodavca, zbog čega poslodavac može otkazati ugovor o radu redovitim otkazom”. Naravno, odluka o palcu gore ili dolje slijedit će nakon što se ovo dvoje liječnika očituje o onome što im se “stavlja na teret”. Upravno vijeće raspravljalo je općenito o tome kako se u toj bolnici organizira pripravnost i rad po pozivu, ali ne i o konkretnom “pozivu na obranu” samo dvoje liječnika.

'Šihterica'

V.d. ravnateljice nije htjela komentirati najnovija događanja. Samo  je kratko rekla da je postupak u tijeku. Dvoje liječnika od kojih se očekuje “obrana” poručili su da u ovom trenutku ne mogu govoriti o ovom slučaju.

 No, saznaje se da je pripravnost u Dječjoj bolnici Srebrnjak organizirana za sve na isti način, a to znači po Zakonu o zdravstvenoj zaštiti “pripravnost je definirana kao oblik rada pri kojem radnik ne mora biti nazočan u zdravstvenoj ustanovi, ali mora biti dostupan radi obavljanja hitne medicinske pomoći”. Drugim riječima, kada je u nadslužbi dežurstava u bolnici mlađi liječnik, onda je stariji u pripravnosti kako bi mu mogao pomoći, a po potrebi i doći u bolnicu.

Što se pak tiče “šihterica”, uvijek ih vodi jedna te ista osoba za sve zaposlene na odjelu, a na kraju mjeseca sve završi u COP-u koji obračunava plaće. Da je konstatacija v.d. ravnateljice iz poziva na obranu točna, veći dio zaposlenih u bolnici Srebrnjak morao bi u ovom trenutku pisati “obranu”, ali javnost je već navikla da se na relaciji Dječje bolnice i Grada Zagreba kao vlasnika ustanove pojavljuju uvijek ista imena, još od prosinca prošle godine kada je iznenada smijenjen tadašnji ravnatelj Nogalo.

Naime, stručno vijeće bolnice na čelu s prof. dr. Davorom Plavecom i prof. dr. Mirjanom Turkalj, tadašnjom voditeljicom europskog projekta za translacijsku medicinu teškog 60 milijuna eura, upozoravali su da se bolnica uništava upravo zbog tih eura, kao i zbog vrijednog zemljišta na Srebrnjaku i Brestovcu. Vodile su se žestoke polemike na relaciji Dječja bolnica - Grad i kao što to obično biva, Golijat je “pomeo” sve “Davide” koji su mu se našli na putu.

Pritisak oporbe

Istina, svi inspekcijski nadzori pokazali su neutemeljenost niza optužbi na račun bolnice, ali to nije zaustavilo njezinu prije svega kadrovsku devastaciju. Čak sedam raznih inspekcija bilo je proteklih mjeseci na Srebrnjaku, uključujući onu Ministarstva zdravstva i Ministarstva financija, HZZO-a, financijsku inspekciju, Državnu reviziju, Krim policiju, Gradski kontrolni ured... U javnosti se stječe dojam da se bolnica namjerno urušava ne bi li se zadovoljili neki drugi interesi.

U proteklih nekoliko mjeseci bivša Nogalova zamjenica, prof. dr. Turkalj smijenjena je i s mjesta voditeljice projekta EU za translacijsku medicinu, a da je v.d. ravnateljice nije o tome niti izvijestila. Njezin je komentar tada bio da je razlog smjene činjenica da nije željela spuštati kriterije za upravljanje projektom EU.

Ovo sigurno nije kraj priče oko Dječje bolnice Srebrnjak kojoj je, čini se, namijenjeno “tiho umiranje”, piše Jutarnji list

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.