'ATMOSFERA JE SVE, SAMO NIJE NORMALNA'

NAPETO U VUKOVARU Kolar (SDSS) se suprotstavio Penavi: Srbi su tek igračka u političkim odnosima u gradu

Autor

bl/h

Još uvijek se nisu stekli uvjeti za proširivanja prava pripadnika srpske nacionalne manjine u Vukovaru, odlučeno je većinom glasova vijećnika vukovarskog Gradskog vijeća koje je u utorak raspravljalo o dostignutom stupnju razumjevanja, soliadrnosti, snošljiovsti i dijaloga među građanima Vukovara pripadnicima hrvatskog naroda i pripadnicima srpske nacionalne manjine.

26.10.2021. u 12:14
Ispiši članak

Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava ocijenio je u raspravi kako građani srpske nacionalnosti u Vukovaru koriste sva zajamčena prava, a za nova se stekli nisu uvjeti. "Mišljenja sam da je snošljivost takva da omogućava normalan rad i atmosferu kao i odnose u gradu Vukovaru. Svaki iskorak, bilo gore, bilo dolje, lijevo ili desno, mogao bi izazvati napetosti", kazao je Penava. Podsjetio je kako već 10 godina Vukovarci osporavaju popis stanovništva iz 2011. godine jer smatraju da ne odgovara tada utvrđenom niti broju građana u Vukovaru, niti broju Srba u gradu.

Vijećnik Srđan Milaković (DSS) poručio je Penavi kako nije istina da je sporan popis stanovništva već cjelokupan odnos prema građanima srpske nacionalnosti. "Vi nikada nećete priznati dvojezičnost bilo što da pokaže popis stanovništva", poručio je Milaković Penavi ocijenivši kako je priča o dvojezičnosti u gradu Vukovaru otpočetka bila priča većinskog naroda dok je uloga građana srpske nacionalnosti i poliitčkih predstavnika Srba bila sporedna.

Davor Vlajčić (DP) zamjerio je Milakoviću da su mu bitna samo prava srpske nacionalne manjine, a nikada ne govori o obvezi te manjine prema većinskom narodu. Odgovarajući mu, Milaković je kazao kako nigdje nije pročitao da su kriteriji za izvršavanje prava srpske nacionalne manjine u nekoj vezi s "vašim paušalim ocjenama".

Zamjenik vukovarskog gradonačelnika iz redova srpske nacionalne manjine Srđan Kolar (SDSS) ustvrdio je kako su Srbi tek igračka u političkim odnosima koji vladaju u Vukovaru rekavši kako nije istina da Srbi nisu za poboljšanje odnosa spomenuvši pri tom posjet srbijanskog predsjednika Tadića.

"Predsjednik Tadić je bio u Vukovaru i poklonio se žrtvama Vukovara. To nisu male stvari, ne smiju se zaboravljati", kazao je Kolar dodavši kako nije pravedno da je rasprava o pravima srpske nacionalne manjine u Vukovaru prebačena na Gradsko vijeće Vukovara umjesto da o tome raspravljaju više razine vlasti.

Nikola Mažar (HDZ) ustvrdio je kako je atmosfera u Vukovaru sve samo nije normalna zamjerivši gradskim vlastima da u proteklih godinu dana nisu učinile ništa kako bi se situacija popravila. Spomenuo je fizičke obračune među mladima, nasrtaje na učenike i nastavnike koji je bilo u proteklih godinu dana u Vukovaru. "Najgore je što se u tih godinu dana promjenio mentalni skup građana na način da su se osjećali nesigurniji nego 1998. u vrijeme povratka", kazao je Mažar.

Vijećnicima se obratio predsjednik Gradskog vijeća Željko Sabo (nezavisni) zauzevši se za međusobnu toleranciju i uvažavanje. "Molim vas da sjednete i da razgovarate. Ako ni zbog koga, onda zbog djece koja su nam danas razdvojena u školama i vrtićima, a što nije dobro. Danas zbog onoga što nismo napravili, imamo ono što imamo.Poznavanje ćirilice za mene je korak naprijed. Ne smijemo se bojati toga bogatstva", poručio je Sabo.

Gradsko vijeće Vukovara s većinom je glasova prihvatilo zaključak prema kojem dostignuti stupanj razumijevanja, solidarnosti, snošljivosti i dijaloga među građanima Grada Vukovara pripadnicima hrvatskog naroda i pripadnicima srpske nacionalne manjine, još uvijek nije na razini koja bi bila dovoljna da se srpskoj zajednici u Vukovaru prošire prava koja se prvenstveno odnose na ravnopravnu uporabu ćirilice na području grada.

Gradsko vijeće Vukovara, svakog listopada, prema odluci i naputcima Ustavnog suda, raspravlja o tome treba li u Vukovaru, u skladu s Ustavom RH i Ustavnim zakonom o pravima nacionalnih manjina, uvesti ćirilicu u javnu upotrebu.

 

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.