U TAJNOSTI

Nakon sastanka s Beljakom župan Bajs ukida demokraciju u Županijskoj skupštini

Autor

ri

Nakon tajnog sastanka s Krešom Beljakom u prostorijama Bjelovarsko-bilogorske županije, a u kuloarima se spominje da su zajedno pokušali eutanazirati županijsku organizaciju HSS-a, župan Damir Bajs nekoliko dana nakon tog događaja uvodi u skupštinu apsolutizam po primjeru Kreše Beljaka, obračunava se sa zastupnicima i onemogućuje rad skupštine i zabranjuje novinarki snimanje.

11.03.2020. u 17:57
Ispiši članak

Na samom početku pokušao je isprovocirati članove HSS-a s pitanjem gdje im je županijska vijećnica iz Čazme, a koja je nedavno radi tiranije Kreše Beljaka napustila stranku. Međutim sve je kulminiralo pitanjem o Bjelovarskom sajmu čiji je direktor radi fiktivnih zapošljavanja, malverzacija i nezakonitih radnji koje mu se stavljaju na teret dospio u nacionalne medije.

Predsjednik kluba vijećnika HDZ-a i potpredsjednik Županijske skupštine iz redova opozicije Silvestar Štefović postavio je pitanje tražeći informacije o radu Bjelovarskog sajma konstatacijom.

"S obzirom na to da smo vidjeli u medijima da tamo postoje ozbiljni problemi, sudske presude, procesi u tijeku i radi se o milijunskim štetama koje su prouzročene Bjelovarskom sajmu. Mislim da je vrijeme da se time pozabavi ova skupština. Pitao samo vas zadnji put i ponavljam pitanje. Gospodine župane jeste li vi sudionik svega što se stavlja na teret direktoru Bjelovarskog sajma?".

Na pitanje župan ne daje odgovor već postavlja protupitanje:

"Jeste li vi to mene optužili za kazneno djelo jer se protiv direktora vodi kazneni postupak? Meni su na raspolaganju pravna sredstva da to razjasnimo i neću se libiti iskoristiti ih".

Na prijetnju potpredsjedniku Županijske skupštine vijećnik Marin Sabolović zatražio je predsjednika Županijske skupštine Marija Preskočila da zaustavi župana koji prijeti vijećniku pozivajući se na odredbu Statuta u kojemu je jasno navedeno kako član Županijske skupštine ne može biti kazneno gonjen niti odgovoran na bilo koji drugi način, zbog glasovanja, izjava ili iznesenih mišljenja i stavova na sjednicama Županijske skupštine.

Preskočil odbija prihvatiti prigovor, prekida Sabolovića u govoru i brzo prelazi na iduću točku dnevnog reda. Na idućoj točki dnevnoga reda Sabolović se je na koncu izlaganja osvrnuo i na to da je predsjednik Županijske skupštine obvezan poštovati svaki akt, uključujući i statut pri čemu ga predsjednik opominje, a kada je vijećnik pokušao obrazložiti povišenim tonom mu oduzima riječ.

U nastavku skupštine na točku 10. javio se ponovno vijećnik Sabolović kojem predsjednik ne dopušta govoriti, protivno poslovniku i onemogućuje rad opozicije zbog čega oni napuštaju Županijsku skupštinu. Kako bi stvar bila još gora, da ne postoji zapis tog događaja Bajs novinarki zabranjuje snimanje. Očito je takvo ponašanje praksa u HSS-u kojeg vodi Krešo Beljak jer župan i predsjednik Županijske skupštine, poučeni Beljakovim isprobanim metodama, čine ozbiljne protustatutarne i protu poslovničke prijestupe u kojima se onemogućuje rad Županijske skupštine i nedvosmisleno degradiraju prava vijećnika propisana temeljnim aktima jedinicama lokalne i regionalne vlasti.

 

 

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.