ZAKLJUČCI

NA SJEDNICI Vlada odlučila prodati hotel u Kumrovcu tvrtki Zhongya

Autor

av/h

Vlada je u četvrtak odlučila kumrovečki Hotel Zagorje odnosno bivšu političku školu, prodati tvrtki Zhongya nekretnine, koja je bila jedini ponuđač na natječaju na kojem je ponudila 14,09 milijuna kuna. Također, uputili su u Sabor izmjene i dopune zakona o subvencioniranju stambenih kredita, kojima se za svako dijete u obitelji omogućava dodatno subvencioniranje kredita u trajanju još jedne godine.

13.06.2019. u 11:27
Ispiši članak

Iza tvrtke Zhongya nekretnine stoji kineska poduzetnica Jiang Yu koja je već više puta bila u Kumrovcu i bivšu političku školu želi pretvori u hotel, a ima i druge ideje o stvaranju spomen-parka Josipu Brozu Titu u tom mjestu u Hrvatskom Zagorju.

Bivša Politička škola u Kumrovcu ukupne je površine 26.285 četvornih metara, od čega je dvorište površine 20.384 a poslovna zgrada 5901 četvorni metar.

Ministar državne imovine Goran Marić je podsjetio da je Ministarstvo državne imovine u ožujku objavilo javni natječaj za prodaju Hotela Zagorje s početnom cijenom od 11,96 milijuna kuna.

U roku za dostavu ponuda, do 7. svibnja, zaprimljena je samo jedna ponuda i to tvrtke Zhongya nekretnine, s ponuđenom cijenom od 14,09 milijuna kuna, kazao je.

U Vladinoj odluci stoji da će se s kupcem zaključiti ugovor o kupoprodaji temeljem kojeg će se kupac obvezati na isplatu kupoprodajne cijene u roku od 30 dana od dana zaključenja kupoprodajnog ugovora, umanjenu za iznos od 598.000 kuna koji je uplaćen u korist državnog proračuna na ime jamčevine u postupku javnog poziva za podnošenje ponuda za kupnju nekretnine.

Kupac će, osim kupoprodajne cijene, snositi i trošak procjene tržišne vrijednosti nekretnine po ovlaštenom sudskom vještaku, u iznosu od 32.905 kuna, kao i trošak izrade energetskog certifikata u iznosu od 16.000 kuna.

Razgovaralo se i o izmjenama i dopunama zakona o subvencioniranju stambenih kredita.

Svrha izmjena i dopuna zakona je omogućiti dodatno subvencioniranje kredita za još jednu godinu, u slučaju da podnositelj zahtjeva ili član njegova kućanstva ima maloljetnu djecu, odnosno ako pri podnošenju zahtjeva za sufinanciranjem dijete podnositelja zahtjeva ili člana njegovog kućanstva nema navršenih 18 godina.

Drugim riječima, pojasnio je potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Predrag Štromar, svako dijete u obitelji omogućava dodatno subvencioniranje kredita u trajanju još jedne godine.

Štromar kaže da je u dvije godine primjene zakona 5300 mladih obitelji dobilo subvencije, s tim da je u 2018. broj zahtjeva porastao za 23 posto. U tim obiteljima ukupno je rođeno više od šesto djece. 

Podsjeća da subvencije čine od 30 do 51 posto rate kredita tijekom pet godina, a za svako dijete koje se rodi produžuju se dvije godine.

Za provođenje zakona u državnom proračunu za 2019. godinu osigurano je 80 milijuna kuna.

To uključuje 42 milijuna kuna za plaćanje subvencija iz 2017. godine, 34 milijuna kuna za plaćanje subvencija iz 2018. i četiri milijuna kuna za nove subvencije koje će se odobriti krajem ove godine. 

Za 2020. godinu planirano je 114 milijuna kuna, a za 2021. godinu 150 milijuna kuna.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.