'VLADA I HDZ IMAJU NULTU TOLERANCIJU PREMA NASILJU'

Murganić i Bedeković upozorile na važnost borbe protiv nasilja nad ženama

Autor

dd/h

Predstavnice zajednice žena HDZ-a "Katarina Zrinski" i Kluba zastupnika HDZ-a Nada Murganić i Vesna Bedeković upozorile su u utorak na važnost borbe protiv nasilja nad ženama istaknuvši da su se Vlada i HDZ opredijelili za nultu stopu tolerancije prema nasilju.

22.09.2020. u 12:16
Ispiši članak

"Treba zaustaviti nasilje, posebice nad ženama i djecom. Vlada i HDZ su se opredijelili za nultu stopu tolerancije prema nasilju i po tom pitanju su učinjeni brojni napori da se pošalje poruka žrtvi - imate pravo na pomoć i imate se kome obratiti", rekla je predsjednica HDZ-ove Zajednice žena "Katarina Zrinski" Nada Murganić na konferenciji za novinare u povodu Nacionalnog dana borbe protiv nasilja.

Naglasila je kako je nacionalno zakonodavstvo išlo u smjeru maksimalne zaštite žrtava promjenom kaznenog zakona po kojem se takvo nasilje više ne tretira kao prekršaj već kazneno djelo, a usvojena je i Istanbulska konvencija. 

Bedeković je istaknula da treba graditi kulturu nenasilja, a društvo treba naglasak staviti na prevenciju svakog oblika nasilja. Naglasila je pritom važnost sankcioniranja nasilnika i stavljanja žrtve u centar pozornosti.

Navodeći kako u Hrvatskoj trenutno postoji 19 skloništa za žrtve nasilja u obitelji, Bedeković je rekla da  njih 17 financira nadležno ministarstvo u godišnjem iznosu od 6,5 milijuna kuna. Od 2017. za financiranje tih skloništa Vlada je uložila oko 20 milijuna kuna.

Također, u našoj zemlji postoji ukupno sedam SOS telefona, a Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike financira rad šest telefona, koje organiziraju udruge i domovi za žrtve nasilja u obitelji.

Skloništa za žrtve nasilja u svim županijama

Napominjući kako su skloništa za žrtve nasilja organizirana u svim županijama, Bedeković je rekla da u njih šest trenutno postoje privremena rješenja za smještaj žrtava obiteljskog nasilja.

Za njihov rad Vlada je osigurala 70 milijuna kuna iz Europskog socijalnog fonda, a otvoren je javni poziv za projekte vezane uz skloništa u tim županijama (Krapinsko-zagorska, Koprivničko-križevačka, Ličko-senjska, Virovitičko-podravska, Požeško-slavonska i Dubrovačko-neretvanska). 

Vlada je također u zadnje tri godine uložila 15,5 milijuna kuna za podupiranje i snaženje usluga savjetovališta i skloništa za žene i djecu žrtve nasilja u obitelji.

Bedeković je najavila i projekt "Zaustavimo nasilje nad ženama - za nasilje nema opravdanja" u koji će biti uloženo 10,5 milijuna kuna sredstava iz europskih fondova.

Upitana je li za vrijeme pandemije korona virusa bilo povećanog broja nasilja u obiteljima, odgovorila je kako je u skloništima početkom svibnja bilo registrirano 174 korisnika, a sredinom lipnja njih 210.

Dodaje da su lani centri za socijalnu skrb zbog nasilja u obitelji postupali u oko 10.700 slučajeva, a u prvih devet mjeseci ove godine u 6.690 slučajeva.

 

 

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.