eu twinning projekt

MUP Počela vježba identifikacije žrtava masovnih nesreća

Autor

rj/h

Multidisciplinarna vježba identifikacije žrtava masovnih nesreća započela je u ponedjeljak na zagrebačkoj Policijskoj akademiji čime se planira ojačati kapacitete Centra za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja „Ivan Vučetić“ za postizanje brze i točne identifikacije osoba te omogućiti suradnju više institucija u koordiniranom odgovoru na neočekivanu katastrofu.

04.12.2017. u 16:13
Ispiši članak

Riječ je o završnoj vježbi u sklopu EU Twinning projekta „Identifikacija žrtava masovnih nesreća i terorizma“ hrvatskog MUP-a i partnera Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske.

Prvog dana vježbe simulirano je mjesto teške prometne nesreće u kojoj su sudjelovala dva autobusa s inozemnim turistima, cisterna s gorivom te putnici na autobusnoj stanici.

Uz pripadnike MUP-a u vježbu su uključena i ostala tijela u slučaju masovne katastrofe, kao što su Ministarstvo obrane, Državna uprava za zaštitu i spašavanje, Zavod za sudsku medicinu i kriminalistiku, Stomatološki fakultet u Zagrebu, Hrvatski crveni križ, Hitna medicinska pomoć i Javna vatrogasna postrojba koji su koordinirano provodili osiguranje mjesta događaja, zbrinjavanje stradalih i druge radnje koje se provode u takvim situacijama

Glavni dio vježbe koja će završiti 8. prosinca bit će usmjeren na prikupljanje podataka o nestalim osobama i osobama s mjesta događaja kako bi se utvrdio identitet smrtno stradalih.

Istražitelji i ostali policijski službenici, vještaci za biološka vještačenja i daktiloskopiju, djelatnici sudske medicine te forenzični stomatolozi zajednički će postupati u procesu identifikacije žrtava katastrofa sukladno INTERPOL-ovim standardima koji su dogovoreni na međunarodnoj razini.

INTERPOL-ove procedure dogovorene za DVI (Disaster Victim Identification) provode se diljem svijeta kada se dogodi nesreća s velikim brojem poginulih. Ti postupci primijenili bi se u slučaju takve nesreće u Hrvatskoj ili ako bi hrvatski državljani stradali u inozemstvu.

Integriranje DVI procedura u rad nadležnih hrvatskih institucija potrebno je kako bi se na učinkovit način moglo pružiti odgovor na masovne nesreće u skladu s međunarodnim standardima kao i primiti pomoć od drugih zemalja u takvim situacijama, izvijestio je MUP.  

Sukladno smjernicama INTERPOL-ovog Vodiča za identifikaciju žrtava katastrofe postupci identifikacije stradalih osoba provest će se jednom od primarnih metoda identifikacije (DNA, otisci prstiju i odontologija), a pozitivnu identifikaciju potvrdit će Odbor za identifikaciju sastavljen od neovisnih stručnjaka iz navedenog područja. 

EU Twinning projekt "Identifikacija žrtava masovnih nesreća i terorizma" u okviru kojeg se provodi ova vježba, vrijedan je 600.000 eura, njegovo provođenje započelo je 15. siječnja 2017., a predviđeni završetak je 15. siječnja iduće godine.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.