RASPRAVA U SABORU

Most: Jedva 13 posto energije proizvedemo iz obnovljivih izvora

Autor

mš/h

Zastupnici Mosta su u petak u raspravi o izmjenama Zakona o obnovljivim izvorima enrgije i visokoučinkovitoj kogeneraciji ocijenili da se vodila loša energetsku politika, da se Hrvatska sporo mijenja i jedva 13 posto energije proizvede iz obnovljivih izvora, a na svoje klupe su, uoči glasovanja o paketu zakona za cjelovitu mirovinsku reformu, stavili natpis "Referendum!", kojim sindikati najavljuju da će o nekim odredbama te reforme na proljeće organizirati referndum.

07.12.2018. u 11:39
Ispiši članak

Osim što malo energije proizvedemo iz obnovljivih izvora, drugi je problem struktura "obnovljivaca", 63 posto se odnosi na vjetoenergiju, a samo četiri posto na solarnu, rekao je Slaven Dobrović (Most) koji drži da je predloženi zakon mogao više "dati" građanima i poduzetnicima koji žele uložiti u obnovljive izvore na svom krovu.

Miro Bulj (Most) pita zašto Sabor ne raspravlja o Mostovu prijedlogu zakona o mikrosolarima koji bi, istaknuo je, bio bolji za građane. Imamo dovoljno sunca; dosta je vjetroparkova i dobiti koja odlazi u džepove stranih investitora, poručio je, tvrdeći da ih godišnje subvencioniramo sa 1, 5 milijardu kuna.

Činjenica je da nema interesa da se koristi energija solara; da smo spomenuti novac uložili u njih, danas bismo imali neovisne obitelji, a ne monopol određnih grupacija koje izvlače novac, tvrdi Bulj i ističe da su loša rješenja donijeta u mandatu ministra Ivana Vrdoljaka i Vlade Zorana Milanovića.

Državni tajnik Ivo Milatić uvjerava kako je intencija predloženog zakona omogućiti svim građanima kvalitetno korištenje obnovljivih izvora. Smatramo da je ovo puno bolje rješenje od onog koje ste vi predložili, odgovorio je Bulju.

Objasnio je i kako je kategorija korisnika postrojenja za samoopskrbu, koju zakon uvodi, namijenjena kućanstvima. Tako će svako kućanstvo koje ima sunčanu elektranu moći u kalendarskoj godini, ako ne proizvodi više nego troši, ostvariti pravo da plati naknadu za korištenja mreže samo na višak potrošene energije.

Dobrović ističe da je ključan način obračuna i pita kakav će on biti, mjesečni ili godišnji. Postrojenjima za samoopskrbu, ako ne proizvedu više nego potroše, obračun će biti na godišnjoj razini i za eventualni višak plaćat će "mrežarinu", a oni koji će proizvoditi više nego troše bit će prebačeni na sustav mjesečnog "poravnavanja", rekao je Milatić, opetujći kako je cilj Vlade poticati one koji energiju proizvode za svoje potrebe.

HDZ hvali taj zakonski prijedlog, ali i predlaže amandman po kojemu bi određene kategorije poduzetnika dobile mogućnost plaćati manji iznos naknade za obnovljive izvore od visine utvrđene za ostale kategorije obveznika. Sve to išlo bi u skladu s državnim potporama, objasnio je zastupnik HDZ-a Miro Totgergeli.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.