OČEKUJE RAST PROIZVODNJE ŠEĆERNE REPE

Ministrica Vučković: Vlada nastoji brzo reagirati na poremećaje na tržištu u sektoru stočarstva

Autor

bkk/h

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković u petak je izrazila uvjerenje da će se u Hrvatskoj očuvati proizvodnja šećerne repe, a rad jedine preostale hrvatske šećerane, one u Županji, neće biti upitan te rekla da Vlada nastoji brzo reagirati na poremećaje u stočarskom sektoru.

02.07.2021. u 15:14
Ispiši članak

Nakon sastanka s članovima Uprave Hrvatske industrije šećera (HIŠ), Vučković je podsjetila da je, nakon programa potpore proizvođačima šećerne repe za razdoblje od 2019. do 2021. godine, pripremljen novi program, kojim se nastoji podupirati velike i male proizvođače.

"Nastojimo podupirati velike proizvođače, koji imaju veliki udio u proizvodnji ove kulture, a male proizvođače s dodatnim potporama, koje se kreću i do četiri tisuće kuna po hektaru", pojasnila je.

Na upit novinara ima li potencijala za povratak na nekadašnju razinu proizvodnje te kulture, Vučković je kazala da se očekuje rast proizvodnje, ali je oprezna s procjenama.

"Nismo projicirali rast na površine od 21 tisuću hektara, koje smo imali pod šećernom repom 2013. godine, ali smo projicirali određeni rast, koji bi za početak trebao biti dovoljan", dodala je.

Čestitala je svim nagrađenim proizvođačima šećerne repe na dodjeli nagrade "Zlatna repa", ocijenivši kako je riječ o proizvođačima koji ostvaruju prinose iznad europskih i uspješno se održavaju u toj zahtjevnoj vrsti proizvodnje.

Vlada nastoji reagirati na poremećaje u stočarskom sektoru

Upitana da komentira upozorenje Hrvatske poljoprivredne komore (HPK) na teško stanje u stočarskom sektoru i proizvodnji mesa, Vučković je istaknula da su cijene mesa donekle stabilnije u odnosu na 2020 godinu, ali da se proizvođači u tom sektoru suočavaju s nepredviđenim rastom cijena stočne hrane te padom ili nešto nižim rastom prodaje svojih visokovrijednih proizvoda.

Iz HPK su, naime, u petak upozorili da je u posljednjih godinu dana došlo do dramatičnog rasta cijena sirovina na svjetskom tržištu pa tako i u Hrvatskoj (žitarice, stočna hrana i dr.), dok je nastavljen pritisak uvoza mesa, mlijeka, mesnih prerađevina po izuzetno niskim dampinškim cijenama. Istaknuli su da taj paradoks dodatno ugrožava cijelu stočarsku proizvodnju i plasman mesa i drugih proizvoda, a trenutna situacija zahtjeva intervenciju Vlade i resornog ministarstva.

Vučković je kazala da je, uz potpore koje su nedavno isplaćene kroz programe pomoći sektorima govedarstva i svinjogojstva te nekoliko brzih intervencija krajem prošle i tijekom ove godine, Hrvatska u pregovorima s Europskom komisijom uspjela ishoditi značajno povećavanje potpora, kao kompenzaciju za ulaganja, troškove i evenetualno izgubljene prihode i to više od 130 milijuna kuna dodatnih sredstava za mjere dobrobiti životinja i dodatnih 90 milijuna za potpuno novu agrookolišnu operaciju, korištenje stajskog gnoja na oranicama.

"Vlada, pored ulaganja u strukturne promjene, nastoji brzo i svim mogućim sredstvima reagirati na poremećaje, koji pogađaju taj sektor kako bi očuvali proizvodnju, i statistika govori da u tome uspijevamo, pa ćemo, s obzirom na ovaj dopis HPK vidjeti što je još moguće dodatno učiniti", poručila je ministrica Vučković.

Zadro: Predviđena proizvodnja 800 tis. tona šećerne repe

Predsjednik Uprave Hrvatske industrije šećera Željko Zadro izvijestio je kako je ove godine za proizvodnju šećerne repe osigurano 10.500 hektara  u Hrvatskoj te 1500 hektara u Sloveniji i Mađarskoj, a predviđa se proizvodnja oko 800 tisuća tona šećerne repe te oko 130 tisuća tona šećera.

Vjeruje da na europskom tržištu ima prostora hrvatske proizvođače šećerne repe jer je Hrvatska prošle godine po prvi put imala prosjek uroda veći od prosjeka EU.

Na upit novinara Zadro je rekao kako vjeruje da se površine zasijane šećernom repom u Hrvatskoj mogu povećati, pa je Uprava HIŠ-a stoga odlučila u idućim godinama povećati kapacitet proizvodnje u županjskoj šećerani. 

"Ključan je dugogodišnji program poticaja malim, srednjim i velikim proizvođačima, gdje proizvođači i industrija mogu znati čemu se mogu nadati jer je ovo zahtjevna proizvodnja", ocijenio je Zadro.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.