MINISTARSTVO REGIONALNOG RAZVOJA I EU FONDOVA

Ministrica Tramišak: Prioritet je obnova Klaićeve bolnice, a evo što mladi mogu očekivati...

Autor

dd/RTL

Hrvatska za obnovu Zagreba očekuje prvi dio novca iz Europske unije. Tražili smo pola milijarde eura, što neće riješiti sve probleme, ali će pomoći sanaciji javnih objekata, otkrila je ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak.

12.08.2020. u 19:19
Ispiši članak

Na novinarsko pitanje kada ćemo imati točan popis institucija koje će obnoviti u Zagrebu i iz Fonda solidarnosti, Tramišak je za RTL Danas rekla:  "Prilikom izrade Zakona o obnovi Zagreba u uvodu Zakona imamo popis svih institucija koje su oštećene u potresu. Bitno je reći da su na samom početku istaknute obrazovne institucije, škole i fakulteti, a isto tako i vjerske zgrade, ali i bolnice. To su preduvijeti".

"Sve institucije koje su dobile oznaku da su neuprotrebljive ili značajno oštećene bit će u postupku obnove. Najvažnija je bolnica u Klaićevoj, jedan je od prioriteta, imaju priliku za sva već uložena sredstva za obnovu zgrade oštećene od potresa, refundirati ista sredsta iz Fonda za solidarnost", kazala je. 

Na pitanje do kada možemo očekivati da ukupan iznos se uplati na račun kazala je: "U sljedećih godinu dana, odmah nakon potvrde Europskog parlamenta. Upravo su avansna sredstva garancija da će Europska komisija odnosno parlament, odobriti ovih 500 milijuna eura zatraženih sredstava", kazala je. 

Govorila je i o nadzoru trošenja tog novca. "Vrlo je bitno da svi ostali postojeći zakoni, mimo ovog zakona koji se tek očekuje za usvajanje, da su i dalje na snazi. Tu prvenstveno govorim o Zakonu o javnoj nabavi. Kada govorimo o financiranju javne infrastrukture, znamo koje su tamo predviđene procedure i one će se sigurno ispoštovati", kazala je. 

Na pitanje hoćemo li Nacionalnu dječju bolnicu financirati iz europskih sredstava, odnosno onih 22 milijarde eura na koje možemo računati, kazala je: "Zahvaljujući diplomaciji predvođenoj premijerom Andrejom Plenkovićem osigurali smo 22 milijarde eura u sljedećem dugogodišnjem razdoblju. U tom se programskom razdoblju mogu pronaći prioriteti poput nove Nacionalne dječje bolnice", kazala je. 

Na pitanje hoće li bolnica biti među njima kazala je "naravno da će biti". "Među prioritetima zdravstvenih ustanova zasigurno je i bolnica u Blatu, ali i Klinički bolnički centri u Osijeku i Splitu", kazala je.

Odgovorila je i na pitanje koje još infrastrukturne projekte možemo očekivati da će se graditi EU novcem. "Iz samih smjernica Europske komisije, upravo iz Fonda za oporavak sugeriraju na to da se poboljšaju prometna i željeznička infrastruktura", kazala je. 

"Konkretno možemo očekivati prugu Hrvatski Leskovac-Karlovac je jedan od primjera koji čeka sredstva za svoju modernizaciju i izgradnju". 

Odgovorila je i što mladi mogu očekivati iz njezinog mandata. "Ono što je vrlo bitno za mlade su mjere koje je Vlada već najavila u programu. Naravno, subvencioniranje stanova za mlade, poticanje samozapošljavanja, podizanje visine sa 100.000 kuna na 130.000 kuna za nove poslovne poduhvate i start-upove. Upravo tamo gdje se mladi najviše prepoznaju", kazala je ministrica.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.