PROJEKT EBOLNICE

Ministarstvo zdravstva poništilo natječaj na kojem se javila tvrtka bivšeg ministra

Autor

rj/h

Ministarstvo zdravstva izvijestilo je u utorak da je zbog sumnje na sukob interesa poništio postupak javne nabave u sklopu informatičkog projekta eBolnice u dijelu koji se odnosi na nadzor projekta, za što se javila tvrtka bivšeg HDZ-ova ministra zdravstva Nevena Ljubičića.

20.04.2021. u 20:56
Ispiši članak

Tvrde kako je odluka o poništenju postupka u tom dijelu donesena 13. travnja nakon višemjesečne procedure pregleda i ocjene te prije objave medijskih napisa o tome.

Telegram je jučer objavio kako je Ministarstvo zdravstva dalo IT posao vrijedan 3,3 milijuna kuna bez PDV-a u projektu eBolnice dvjema tvrtkama, od kojih 1,6 milijuna kuna nepoznatoj tvrtki Navada koja je dosad radila cvjetne aranžmane. Danas je objavio da se na na istom natječaju za "usluge stručne koordinacije jedina javila tvrtka Aenona consulting d.o.o. u vlasništvu bivšeg Sanaderovog ministra zdravstva Nevena Ljubičića koji je tvrtku osnovao svega dvadesetak dana prije isteka roka za dostavu ponuda". Za taj je posao na natječaju predviđen iznos od milijun kuna. 

"Na prijedlog članova Stručnog povjerenstva za javnu nabavu u predmetnom postupku usluge stručnog koordinatora (Key Expert) u projektu e-Bolnice, nakon izvršenog pregleda i ocijene ponude, a sukladno saznanjima o radu dr.sc. Nevena Ljubičića u Povjerenstvu eZdravstva koji je ujedno i vlasnik tvrtke Aeonona Consulting, Ministarstvo zdravstva donijelo je odluku o poništenju postupka predmetne nabave još 13. travnja 2021", stoji u priopćenju.

Dodaju i kako je iz "privitaka javno objavljenog zapisnika u pregledu i ocjeni ponude, koji se nalaze u Elektroničkom oglasniku javne nabave, vidljivo je da je osnovana sumnja na potencijalni sukob interesa postajala puno prije objavljenih medijskih napisa na tu temu".

Iz Ministarstva zdravstva navode kako je u slučaju na sumnju pogodovanja gopodarskom subjektu postoje zakonske mogućnosti za traženje izmjene kriterija za odabir poput žalbe na dokumentaciju o nabavi i ostalih pravnih lijekova. Napominju da je taj postupak dio EU projekta koji se financira iz fondova EU te samim time podliježe izuzetno strogim pravilima i kontrolama.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.