TVRDE U HRVATSKOJ LIJEČNIČKOJ KOMORI

Ministarstvo zdravstva ne osporava smjenu predsjednika Trpimira Goluže

Autor

dd/h

Prema izvješću o provedenom upravnom nadzoru Ministarstva zdravstva nad zakonitošću rada i postupanja Hrvatske liječničke komore (HLK), nije sporna odluka izvanredne Skupštine HLK-a kojom je u srpnju prošle godine razriješen dotadašnji predsjednik Trpimir Goluža, priopćili su u ponedjeljak iz Komore.

14.01.2019. u 14:42
Ispiši članak

Povjerenstvo Ministarstva zdravstva, na temelju analize Statuta i drugih općih akata HLK-a, kao i pregledom zapisnika, evidencija i druge dokumentacije, nije osporilo proceduru sazivanja niti način održavanja izvanredne Skupštine HLK-a. Također, nisu utvrđene nezakonitosti u izvješću Nadzornog odbora HLK-a na temelju kojeg je pokrenut postupak razrješenja bivšeg predsjednika Goluže, stoji u priopćenju.

Nakon pravomoćne odluke Trgovačkog suda u Zagrebu i Visokog trgovačkog suda, kojima je utvrđena zakonitost obnašanja dužnosti aktualnog čelnika Komore, prvog dopredsjednika Krešimira Luetića, ni Ministarstvo zdravstva to nije našlo upitnim.

Ministarstvo je u svom izvješću iznijelo mišljenje o određenim nedorečenostima i neusklađenostima internih akata HLK-a, uključujući i akte kojima je uređen izborni proces za tijela Komore, a koji su bili doneseni u vrijeme Golužina mandata.

Ministarstvo je predložilo mjere za njihovo poboljšanje, odnosno otklanjanje nedorečenosti, sugeriralo postupanje u idućem razdoblju i predložilo organizaciju izvanrednih izbora za predsjednika HLK-a.

HLK je još u prosincu 2018. započeo s redovitom izbornom procedurom, pri čemu je Vijeće Komore izabralo Središnje izborno povjerenstvo i usvojilo hodogram izbornih postupaka. Izbori će biti raspisani u ožujku 2019.

U trenutku provedbe upravnog nadzora Ministarstvo zdravstva nije raspolagalo tim podacima, navode u HLK-u i najavljuju da će se u zakonskom roku očitovati o izvješću i u suradnji s Ministarstvom poduzeti odgovarajuće mjere.

Nadzorno državno tijelo također je tijekom prosinca provelo kontrolu HLK-ova EU projekta "Kontinuirano stručno usavršavanje liječnika opće/obiteljske medicine". Nadzor je potvrdio transparentnost provedbe projekta, pri čemu nisu utvrđene nikakve nepravilnosti u raspolaganju novčanim sredstvima iz EU-ovih fonda, stoji u priopćenju.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.