ANALIZA

Ministar Krstičević vratio je duh Domovinskog rata u Hrvatsku vojsku; pobrojali smo što je sve pozitivno dosad učinjeno u njegovom mandatu

Autor

Darko Markušić

U prošlogodišnjoj velikoj analizi rada Vlade Andreja Plenkovića jedan od najpopularnijih ministara bio je ministar obrane Damir Krstičević. Dobio je gotovo plebiscitarnu podršku čitatelja portala Direktno.

06.01.2019. u 18:03
Ispiši članak

Damir Krstičević za čitatelje portala Direktno, bez ikakve dvojbe, najbolji je ministar u Plenkovićevoj Vladi.

Ministar Krstičević je simpatije i podršku sadašnjih pripadnika Hrvatske vojske, ali i umirovljenih branitelja stekao ne samo časnim i vojničkim držanjem u Domovinskom ratu, već i ponašanjem kao ministar, poručili su naši analitičari. Jasno je pokazao da mu je Domovinski rat svetinja i ishodište moderne hrvatske države. Krstičević ne propušta niti jednu priliku naglasiti pobjednički karakter Hrvatske vojske i Domovinskog rata.

U dosadašnjem ministarskom mandatu pokazao  je to i na simboličkoj razini, osiguravši da vojarne i dvorane u Ministarstvu nose imena junaka Domovinskog rata i proslavljenih postrojbi.

Založio se i za dizanje životnog i radnog standarda Hrvatske vojske, ali i povratak HV-a u gradove i napuštanje besmislenog koncepta 'putujuće vojske'.

Krstičević je osobnim ponašanjem, pa čak i nuđenjem ostavke, kada je njegov autoritet bio doveden u pitanje, pokazao da ministarsku dužnost na čelu obrambenog resora poima kao poziv, kao nastavak prerano završene aktivne časničke karijere. Krstičević je pokazao da bez vojske i politike ne može, ali isto tako dao je i naslutiti da u politici dalje ne kani ići, bez obzira koliko ga neki na to ohrabrivali.

Kao ministar, Krstičević je zaslužan za dizanje proračunskih izdvajanja za vojsku, ali i za izgradnju dugoročnih vojnih partnerstava.

Analitičari s kojima je portal Direktno razgovarao Krstičeviću u zasluge pripisuju i donošenje Strategije nacionalne sigurnosti, ali i Zakona o Domovinskoj sigurnosti. Osim s Državom Izrael Krstičević je produbio i vojnu suradnju s našim najznačajnijim vojnim saveznikom, SAD-om, čiji su dužnosnici više puta istaknuli kako je "Hrvatska mala zemlja koja se bori  daleko iznad svoje kategorije" što je potvrđeno i u misijama NATO-a širom svijeta.

Propadne li natječaj za avione nema financijske štete za RH

I priča o kupovini borbenih zrakoplova F-16, bez obzira na ishod, to ne može umanjiti. Niti vojnu i stratešku bliskost s SAD-om, niti činjenicu da je u međunarodnim krugovima, ponajviše zahvaljujući ministru Krističeviću i Ministarstvu obrane uspostavom strateškog vojnog partnerstva s Državom Izrael, skinuta tzv. hipoteka ustaštva nad Hrvatskom.

Što se tiče nabavke vojnih zrakoplova i modernizacije borbenog zrakoplovstva HV-a, treba otvoreno reći kako su najveći kritičari trenutačna oporba, ali i oni koji su dogovarali ranije remont MIG-ova u Ukrajini koji je bio štetan za Republiku Hrvatsku.

Bitno je reći da u slučaju nabavke F-16 Baraka ugovor s odabranim ponuditeljem, Državom Izrael, nije potpisan i nema nikakvih financijskih obveza za Republiku Hrvatsku jer nisu preuzete nikakve obveze.

Ministar obrane Damir Krstičević je dosad svoju ministarsku dužnost iskoristio i za gospodarsku diplomaciju, promoviravši hrvatsku vojnu industriju. Omogućio je time i jačanje vojne suradnje, primjerice, s Rumunjskom i Litvom, a upravo to i jest uloga političara, što mnogi drugi zaboravljaju.

No krenimo redom.

Nekad zapovjednik legendarne Četvrte gardijske brigade, general u Domovinskom ratu, a danas potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević u svom mandatu iz temelja je obnovio Hrvatsku vojsku i vratio materijalna prava hrvatskim vojnicima.

Odlučnost i karizma ratnog zapovjednika neke su od karakteristika aktualnog ministra obrane Krstičevića koji ima najviše postignuća od dosadašnjih ministara obrane. Često obilazi vojnike na terenu i vratio je vojsku u narod. Krstičevićevom inicijativom vraćen je i naziv Hrvatska vojska, koji se sada ponovno službeno upotrebljava.

Povećan obrambeni proračun

Ova Vlada, u mandatu ministra Krstičevića je nakon šest godina uzastopnog pada zaustavila dugogodišnji kontinuirani pad obrambenog proračuna i prepoznala važnost ulaganja u obrambeni resor i sigurnost, kao jedan od preduvjeta gospodarskog razvoja države. Povećanje obrambenog proračuna osnova je za realizaciju projekata.

U prvoj godini mandata obrambeni proračun je povećan za 350 milijuna kuna, za 2018. godinu 415 milijuna kuna, a u proračunu za 2019. imat ćemo povećanje oko 250 milijuna kuna.

Donesena Strategija nacionalne sigurnosti i uspostavljen sustav domovinske sigurnosti

U Krstičevićevom mandatu, u srpnju 2017. godine donesena je Strategija nacionalne sigurnosti, nakon 15 godina i dva neuspjela pokušaja prijašnjih Vlada. Također, u listopadu 2017. godine donesen je Zakon o sustavu domovinske sigurnosti. Uspostavljena je Koordinacija za sustav domovinske sigurnosti, a predsjednik Koordinacije je potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević. Do sada su održane četiri sjednice Koordinacije.

Prepoznate su promjene sigurnosnog okruženja, i u skladu s tim nužno je Partnerstvo za sigurnost i uvezivanje svih sastavnica Sustava domovinske sigurnosti, kako bi pravovremeno i zajednički mogli odgovoriti na potencijalne sigurnosne ugroze i prijetnje.

Uspostavljen je sustav domovinske sigurnosti koji dobro funkcionira na terenu zahvaljujući dobroj međusobnoj koordinaciji, pravovremenoj zajedničkoj reakciji sastavnica sustava i razmjeni informacija.

U lipnju 2018. godine s radom je započelo i novo operativno vatrogasno zapovjedništvo u Divuljama s prikazom situacijske slike s terena u realnom vremenu Rad novog operativnog vatrogasnog zapovjedništva bio je značajan u prošlog protupožarnoj sezoni 2018.

Novi operativni razmještaj Hrvatske vojske - realiziran povratak postrojbi Hrvatske vojske u Sinj, Vukovar, Varaždin i Ploče

Krstičević je korjenito promijenio prijašnje odluke da Hrvatska vojska bude izvan naseljenih mjesta i gradova, dalje od stanovništva i da hrvatski vojnici satima u autobusima putuju na posao i s posla.

Odlukom ministra Krstičevića realiziran je povratak postrojbi Hrvatske vojske u gradove Sinj, Vukovar, Ploče i Varaždin. Novi operativni razmještaj Hrvatske vojske je od strateške važnosti za Republiku Hrvatsku. Postrojbe Hrvatske vojske ponovno su smještene na istoku Hrvatske u Vukovaru, na jugu – u Pločama i na sjeveru Hrvatske, u Varaždinu, a planiran je i povratak Hrvatske vojske u Istru – u Pulu u slijedeće dvije godine.

Ove Odluke izrazito su dobro prihvaćene u ovim lokalnim sredinama. Povratak Hrvatske vojske u gradove dio je koncepta novog operativnog razmještaja postrojbi Hrvatske vojske s ciljem povećanja sigurnosti svih područja Republike Hrvatske, poboljšanja standarda života, rada i obuke pripadnika Oružanih snaga te promicanja vojnog poziva i očuvanja vrijednosti Domovinskog rata.

Projekt novog operativnog rasporeda uspješno je započet u srpnju 2017. godine povratkom postrojbe Hrvatske vojske u Sinj, u Cetinsku krajinu, koju je vojska napustila 2008. godine. Povratak Hrvatske vojske u Sinj pokazao se vrlo učinkovitim prilikom protupožarne sezone jer je Hrvatska vojska brzo stigla na požarište i pravovremeno reagirala zahvaljujući novom razmještaju u Sinju.

Krstičević je ispunio obećanje koji je na sjednici Vlade dao vukovarskom gradonačelniku Ivanu Penavi o povratku Hrvatske vojske u grad-heroj i u studenom 2017. godine otvorena je vojarna 204. brigade Hrvatske vojske u Vukovaru.

Povratak vojske u Ploče u devetom mjesecu 2018. godine također je važna Krstičevićeva odluka koja je pozdravljena u dolini Neretve. Hrvatska vojska vratila se na krajnji jug Hrvatske, što je od strateškog značaja za Republiku Hrvatsku. U vojarni 116. brigade HV-a u Pločama smještena je satnija mornaričko desantnog pješaštva – hrvatski "marinci", kao nova sposobnost Hrvatske vojske, koja će razvijati sposobnosti provedbe ograničenih desantnih operacija, sposobnosti pravovremene reakcije na ugroze prema kojima je vrijeme reakcije kritični element, zaštitu i osiguranje vojnih lokacija, pomoć civilnom stanovništvu u katastrofama i zbrinjavanju njihovih posljedica, a te je osnova i za razvoj i podizanje pričuvnih snaga.

Krajem 2018. godine nasljednici Puma su se vratili u Varaždin nakon 10 godina, gdje je 20. prosinca, uoči 27. obljetnice Sedme gardijske brigade svečano otvorena obnovljena vojarna u Varaždinu, dom Puma.

Vraćena materijalna prava pripadnicima Hrvatske vojske

Ministar Krstičević je težište svog djelovanja posvetio poboljšanju materijalnih prava i stvaranja boljeg standarda te uvjeta života i rada pripadnika Hrvatske vojske. Zahvaljujući izmjenama Zakona o službi u Oružanim snagama Republike Hrvatske pripadnicima Hrvatske vojske vraćena su materijalna prava koja su im bila oduzeta odlukama bivše Vlade. Također, izjednačen je standard prehrane, poboljšani su i smještajni i radni kapaciteti u vojarnama diljem Hrvatske, što izravno pridonosi poboljšanju standarda vojnika, dočasnika i časnika.

Sukladno novim izmjenama i dopunama Zakona o službi u Oružanim snagama, potpredsjednik Vlade i ministar obrane donio je nove pravilnike koji su stupili na snagu 1. svibnja 2018. godine. Novi pravilnici doneseni su u svrhu poboljšanja materijalnih prava, standarda uvjeta života i rada pripadnika Hrvatske vojske. Pripadnici Hrvatske vojske ostvaruju prava na naknadu za rad na terenu (100 kuna radnim danom i 120 kuna vikendom i blagdanom), naknadu za dežurstvo (85 kuna radnim danom i 100 kuna vikendom i blagdanom) i naknadu za stražarsku službu (100 kuna radnim danom i 120 kuna vikendom i blagdanom).

Značajna novina izmjena Zakona o službi u Oružanim snagama je mogućnost potpisivanja ugovora na neodređeno vrijeme za vojnike. Naime, nakon isteka prvog ugovora na određeno vrijeme u trajanju dvije godine, vojnici potpisuju drugi ugovor na neodređeno vrijeme, u trajanju službe najdulje do 45 godine života vojnika, čime se postiže sigurnost zaposlenja i mogućnost životnog planiranja uz sva prava koja rad na neodređeno vrijeme nosi.

Od 1. svibnja 2018. na snazi su novi Pravilnik o stanovanju, Pravilnik o izmjenama pravilnika o dodacima na plaću djelatnih vojnih osoba, Odluka o izmjenama i dopunama Odluke o rasporedu radnog vremena, Odluka o visini naknade za stanovanje te Odluka o naknadi za posebne oblike rada u službi. Ovo su mjere koje su izravno utjecale na materijalna prava pripadnika Hrvatske vojske.

Osnovana Zaklada vojne solidarnosti
 

Nakon 27 godina Hrvatska vojska je dobila Zakladu vojne solidarnosti. Zakon o osnivanju Zaklade vojne solidarnosti jednoglasno je usvojen na sjednici Hrvatskog sabora 13. srpnja 2018. godine.

Zaklada vojne solidarnosti osnovana je u cilju promicanja humanitarnog djelovanja i potpore svim zaposlenicima obrambenog resora pri svim oblicima stradavanja i ugrožavanja njihova socijalnog statusa, pružanja financijske pomoći članovima obitelji poginulih osoba, pružanja materijalne pomoći nezaposlenim roditeljima, ako je o njima poginuli ili umrli zaposlenik skrbio i pružanje financijske pomoći za liječenje teško oboljelih osoba i članova njihove uže obitelji.

Inicijativa za osnivanje Zaklade vojne solidarnosti za sve djelatnike obrambenog resora nastala je kao rezultat višegodišnje prakse samoorganizacije humanitarnih akcija za prikupljanje novčanih pomoći zaposlenicima Ministarstva obrane i Oružanih snaga RH ili članovima njihovih obitelji u situacijama kada im je ta pomoć bila potrebna.

Uspješno provedena najsloženija vojna vježna od završetka Domovinskog rata - Velebit 18 združena snaga

U listopadu 2018. uspješno je provedena najsloženija vježba Hrvatske vojske od Domovinskog rata VELEBIT 18 ZDRUŽENA SNAGA, u kojoj je sudjelovalo više od  5500 pripadnika na 11 vojnih lokacija diljem Republike Hrvatske. Postignuti su izvrsni rezultati i u potpunosti su ostvareni svi postavljeni ciljevi.

Uspješno su provedeni ciljevi vježbe - provjera razine dostignutih sposobnosti za obranu zemlje, provjera uspješnosti uvođenja novog naoružanja i opreme u Oružane snage RH kao i prikaz sposobnosti planiranja i provedbe združenih operacija. Osim klasičnih borbenih zadaća vježba je obuhvatila i današnje suvremene prijetnje, uključujući borbu protiv terorizma, borbu u urbanom području te kibernetičku obranu na operativnoj i taktičkoj razini.

Hrvatska vojska u pomoći civilnim institucijama u elementarnim nepogodama
 

Hrvatska vojska dobitnik je nagrade Ponos Hrvatske za 2017. godinu. Pripadnici Hrvatske vojske bili su iznimno angažirani u pomoći građanima u protupožarnoj sezoni 2017, najtežoj od hrvatske samostalnosti i u prošloj, 2018. godini. Također, bili su angažirani i u pomoći stanovnicima u obrani od poplava i snježnog nevremena.

Ustrojena pričuva Hrvatske vojske

Pričuvne postrojbe bile su jedan od temelja na kojem je izgrađena Hrvatska vojska u Domovinskom ratu. Ustrojavanje pričuvne komponente Oružanih snaga dio je novog koncepta domovinske sigurnosti čija je glavna zadaća uvezivanja i sinkroniziranje svih sastavnica sustava. Tijekom 2017. godine završeno je ustrojavanje svih šest pješačkih pukovnija Hrvatske vojske: 1. pješačka pukovnija Zagreb, 2. pješačka pukovnija Osijek, 3. pješačka pukovnija Karlovac, 4. pješačka pukovnija Pula, 5. pješačka pukovnija Split i 6. pješačka pukovnija Dubrovnik.

U 2018. godini nastavljen je proces ustrojavanja pričuvne komponente Oružanih snaga. Također, provedena su osposobljavanja ključnog osoblja i deficitarnih vojno stručnih specijalnosti te vojna vježba. Obuka i osposobljavanje pričuvnika provodi se u cilju podizanja razine njihovih vještina za uspješnu provedbu zadaća, a težište u obuci odnosi se na pomoć civilnim institucijama u zaštiti i spašavanju u slučaju katastrofa, protupožarne zaštite, traganja i spašavanja i dr.

Razvoj sposobnosti i modernizacija Hrvatske vojske

U mandatu ministra Krstičevića, zahvaljujući povećanju obrambenog proračuna sustavno se radi na modernizaciji i novim sposobnostima Hrvatske vojske. Ova Vlada je nakon 15 godina donijela stratešku odluku o zadržavanju sposobnosti borbenog zrakoplovstva, za što prijašnje vlade nisu imale hrabrosti.

Donesena je odluka o nabavi višenamjenskog borbenog aviona F-16 za Hrvatsko ratno zrakoplovstvo. Također, donesena je Odluka za remont helikoptera Mi171 Sh. Potpisan je ugovor sa Zrakoplovno tehničkim centrom (ZTC) o provedbi remonta helikoptera Mi-171Sh čime je osigurano zadržavanje sposobnosti transporta ljudstva i tehnike uz pomoć zračnih snaga. Uspješno je proveden remont prvog helikoptera, koji je prikazan na obljetnici Hrvatskog ratnog zrakoplovstva u prosincu 2018. godine.

Za Hrvatsku kopnenu vojsku borbena oklopna vozila Patria naoružat će se topom 30 mm i protuoklopno vođenim sustavom Spike, čime se jača vatrena moć.

Za Hrvatsku ratnu mornaricu sklopljen je ugovor o nabavi motora za raketne topovnjače i primljen prototip obalnog ophodnog broda.

Također, sustavno se radi i na obrazovanju i razvoju ljudskih potencijala, te je od ove akademske godine pokrenut novi studij Vojnog pomorstva za pomorske časnike.

Očuvanje vrijednosti Domovinskog rata

U mandatu ministra Krstičevića sustavno se radi na vraćanju i očuvanju vrijednosti Domovinskog rata, koji je temelj moderne hrvatske države. Njeguju su uspomene na herojske postrojbe i junake iz Domovinskog rata.

Inicijativom ministra Krstičevića vraćen je i naziv Hrvatska vojska, koji se sada ponovno službeno upotrebljava uz duži naziv Oružane snage Republike Hrvatske.

Važne obljetnice vojno-redarstvenih akcija i operacija u Domovinskom ratu dostojanstveno se obilježavaju u suradnji s lokalnom zajednicom i s građanima.

Dvorane na Hrvatskom vojnom učilištu dobile su imena slavnih gardijskih brigada, ključne dvorane u Ministarstvu obrane nose imena po junacima Domovinskog rata, ratnom ministru Gojku Šušku, generalu Janku Bobetku, Zvonimiru Červenku i Blagi Zadri. Vojarna u Zagrebu nosi ime Prve gardijske brigade Tigrovi, vojarna u Karlovcu po generalu Petru Stipetiću, vojarna i dom u Splitu po admiralu Sveti Letici Barbi i generalu Ivi Jeliću. U Požegi je napravljeno spomen poprsje stožernog brigadira Damira Tomljanovića Gavrana, junaka Domovinskog rata.

Ceremonija velike smjene straže ponovno na Trgu svetog Marka

Odlukom potpredsjednika Vlade i ministra obrane Damira Krstičevića ceremonija Velika smjena straže u svibnja 2017. godine vraćena je na Trg svetog Marka u Zagrebu, nakon 17 godina, kada je ukinuta 2000. godine. Veliku smjenu straže izvode pripadnici Počasno zaštitne bojne, a značajna je zbog nastavka tradicije Hrvatske vojske, turistička je atrakcija i snažna promocija vojnog poziva.

Velika smjena straže prvi puta  izvedena je 30. svibnja 1991. i redovno se izvodila do 1. listopada  2000. Nakon sedamnaestogodišnje stanke, ta tradicija se zahvaljujući odluci ministra Krstičevića vratila na Trg sv. Marka gdje se točno u podne izvodi svake subote, blagdanima i praznicima, u periodu od 26. svibnja do 1. listopada.

Svečana promocija vojnih škola vraćena u Vukovar

Promocija polaznika vojnih škola 2017. godine vraćena je u grad Vukovar odlukom ministra Krstičevića. Dokaz poštovanja prema Vukovaru, gradu heroju i simbolu junaštva, koji je za slobodu Hrvatske podnio golemu žrtvu je vraćanje promocije polaznika vojnih škola HVU-a i Hrvatske vojske u Grad Vukovar.
Promocija vojnih škola Hrvatskog vojnog učilišta održavala se od 2004. do 2011. godine u Vukovaru, nakon čega se nastavila održavati na HVU u Zagrebu, a 2017. godine ponovno se vratila u Vukovar.

Jačanje međunarodnog ugleda

U mandatu ministra Krstičevića intenziviraju se bilateralni odnosi i suradnja sa saveznicima i partnerima Hrvatske, SAD-om, Izraelom, Velikom Britanijom, Njemačkom, Rumunjskom, Poljskom i drugim članicama NATO-a i EU.

Odlukom ministra Krstičevića hrvatski vojnici u misije i operacije diljem svijeta odlaze potpuno opremljeni hrvatskom opremom i naoružanjem.

Ministar Krstičević u prosincu 2017. godine posjetio je hrvatske vojnike koji su sudjelovali u NATO ojačanoj prednjoj prisutnosti (enhanced Forward Presence, eFP) u Litvi i Poljskoj. U prosincu 2016. i krajem 2018. posjetio je hrvatske vojnike u Afganistanu, a u studenom 2018. bio je u posjetu hrvatskim vojnicima u UN operaciji potpore miru UNIFIL u Libanonu.

Prošle 2018. godine glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg posjetio je Republiku Hrvatsku te se u Ministarstvu obrane sastao s ministrom Krstičevićem.

U mandatu ministra Krstičevića jača se savezništvo sa Sjedinjenim Američkim Državama, kao strateškim partnerom Hrvatske na području obrane i sigurnosti.

Izraelski avioni F-16 prvi put su došli u Hrvatsku u kolovozu 2018. i izveli su počasni prelet iznad Knina na 23. obljetnici vojno redarstvene operacije Oluja.

Ministar Krstičević bio je u službenom posjetu Saveznoj Republici Njemačkoj, kao prvi hrvatski ministar nakon 13 godina. Također njemačka ministrica Ursula von Der Leyen posjetila je Hrvatsku u listopadu 2017. godine.

Hrvatska i Rumunjska intenzivirale su suradnju na području obrambenih industrija i potpisale Izjavu između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Rumunjske o namjeri unapređenja bilateralne sigurnosne i obrambene suradnje. Također, Litva je donijela odluku o kupnji hrvatskih kaciga za potrebe litavskih oružanih snaga, što je rezultat posjeta ministra Krstičevića Litvi i suradnje s litavskim ministrom obrane.

 

Komentari

VAŽNO Ako ne vidite komentare ne znači da smo ih zabranili ili ukinuli. Zahvaljujući pravilima Europske unije o privatnosti podataka treba napraviti sljedeće: 1. Logirati se na Facebook u ovom browseru i omogućiti korištenje kolačića (cookies). Logirati se možete ovdje: https://www.facebook.com/ 2. Uključiti third party cookies u svom browseru. Ako koristite Chrome to možete učiniti na chrome://settings/cookies. Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.