NOVI PREDSJEDNIK SNV-A

Milošević kritizirao Grabar-Kitarović i Penavu te poručio: Ako je ćirilica nepoželjna, nepoželjni su i Srbi

Autor

mjš/n1

"Mislim da prvotne reakcije gradonačelnika Vukovara nisu dobre jer je on gradonačelnik svih građana. I one jedne trećine koja je srpske nacionalnosti", rekao je Milošević.

21.07.2019. u 16:01
Ispiši članak

Novi predsjednik SNV-a i član SDSS-a Boris Milošević u razgovoru za N1 kritizirao je stajališta vukovarskog gradonačelnika Ivana Penave i predsjednice Kolinde rabar-Kitarović prema ćirilici u Vukovaru.

Prema odluci Ustavnog suda pojedine odredbe Statuta Grada Vukovara, koje se odnose na prava srpske nacionalne manjine na upotrebu svog jezika i pisma, trebale bi biti ukinute. Reakcije su stigle iz Grada Vukovara, a onda i s vrha političke scene. Predsjednica je na neki način dala za pravo gradonačelniku Vukovara koji je najavio da neće poštovati odluku suda.

To me iznenadilo jer je predsjednica prisegnula da će poštovati Ustav i zakone. Njezina ustavna dužnost je da brine da institucije funkcioniraju po zakonu i da brine o političkoj stabilnosti države. A ovdje se svrstala na stranu nekoga tko otvoreno i javno tvrdi da neće poštovati odluku Ustavnog suda. I onda dolazimo do apsurdne situacije da novinari pitaju treba li poštovati odluku Ustavnog suda - odluka Ustavnog suda obvezujuća je za sve. Apsurdno je da uopće moramo raspravljati o toj temi. To je poraz pravne države i vladavine prava.

Ustavni sud zapravo od Grada traži da u listopadu raspravi o tome postoje li uvjeti da se proširi razina prava. Međutim, Ivan Penava već je rekao da uvjeti ne postoje, niti će tada postojati. Isto ocjenjuje i predsjednica. Prema informacijama koje vi posjedujete, postoje li uvjeti da se, recimo, uvedu ćirilične ploče?

Mislim da prvotne reakcije gradonačelnika Vukovara nisu dobre jer je on gradonačelnik svih građana. I one jedne trećine koja je srpske nacionalnosti. Mislim da je trebao reći - poštovat ćemo odluku Ustavnog suda, sjest ćemo sa svojim sugrađanima, raspravit ćemo to na Gradskom vijeću i donijet ćemo odluku. Ako nema uvjeta, Ustavni sud traži da se obrazloži zašto nisu stečeni uvjeti. Iz onoga što Penava kaže, proizlazi da uvjeta nikada neće biti. Ono što ja znam iz kontakta sa svojim sugrađanima, oni su spremni na dijalog, da vidimo gdje možemo ta prava proširiti.

Cijelo područje Podunavlja zahvaćeno je svojevrsnim egzodusom stanovništva. SDP-ov Arsen Bauk kaže da se čeka novi popis stanovnika 2021. godine koji bi mogao pokazati da Srba u Podunavlju, u Vukovaru, više nema ni jedna trećina. Cijela ova problematika onda pada u vodu. Odlaze li Srbi iz Podunavlja?

Srbi odlaze iz Podunavlja. Odlaze za boljim životom. Odlaze zbog klime koja se stvara. Ako govorimo o ćirilici kao nepoželjnoj, a ćirilica je simbol Srba u Hrvatskoj, onda su i Srbi nepoželjni. Iz tog kraja odlaze i Hrvati, teško je špekulirati koja je više otišlo. Možda je otišlo više Srba, pa broj padne ispod trećine, možda je otišlo više Hrvata pa se ta trećina podeblja. Ne mislim da će s popisom stanovnika nestati ova problematika. Ustavni zakon govori o stečenim pravima, tu bi se trebalo pozvati na tumačenje Vijeća Europe i tumačenje Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina koji govori o stečenim pravima, što znači da ne može netko, samo zato što je broj stanovnika pao za pola posto, izgubiti sva prava koja je dotad imao.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.