FOKUS NA TURIZMU

Mikulić dao prvu izjavu kao glavni državni inspektor: Nećemo biti represivni aparat...

Autor

av/h

U ponedjeljak je započeo s radom ponovno objedinjeni Državni inspektorat (DI) sa sjedištem u Ininoj zgradi u Šubićevoj, a glavni državni inspektor Andrija Mikulić rekao je Hini da DI ne želi biti represivni aparat već partner gospodarstvenicima, dok će fokus rada sljedećih mjeseci biti na turizmu.

01.04.2019. u 16:19
Ispiši članak

"Danas smo preselili na novu lokaciju u Šubićevu 29 i počeli s radom. Imat ćemo 1.465 zaposlenih, a to su svi oni koji su preko mirovinskog i zdravstvenog prijavljeni iz osam ministarstava u DI-jev sustav", rekao je Hini glavni državni inspektor, dodavši da se u neko skorije vrijeme neće zapošljavati novi ljudi.

Ocijenio je da je tranzicija uspješno provedena te da je uspostava objedinjenog DI-ja jedna od glavnih vladinih reformi. Govoreći o budućem modelu rada, istaknuo je da sustav neće biti represivan već partner gospodarstvenicima. 

"Unutar sustava imat ćemo prevenciju, edukaciju i tek kao treći korak, ako do njega uopće dođe, pisane mjere. Otvorit ćemo dijalog sa svim gospodarstvenicima, od Hrvatske udruge poslodavaca do Hrvatske obrtničke komore, Hrvatske gospodarske komore, sa sindikatima, a model rada će nam biti transparentan. Sustav će biti otvoren za sve konstruktivne prijedloge, a otvoren će biti i za javnost te funkcionirati po načelu jednakosti svih građana prema zakonu", naglasio je Mikulić. 

Govoreći o prvim konkretnim akcijama, istaknuo je kako su u tijeku pripreme za turističku sezonu te da je to jedan od smjerova djelovanja.

"Sve ćemo učiniti da se sve posloži prije sezone - i dio s prevencijom i dio s edukacijom gospodarstvenika - kako bi turistička sezona bila što uspješnija", naglasio je Mikulić. 

Uvode se, kako je rekao, značajne promjene u postupanju inspektora prema gospodarskim subjektima vezane uz prekršajni postupak.

Uz ostalo, tu je i mogućnost otklanjanja utvrđenih nepravilnosti u određenom roku bez sankcija, ako one ne predstavljaju teži prekršaj te ako gospodarski subjekt u razdoblju od godine dana nije već počinio isti prekršaj.

Novi Državni inspektorat objedinio je poslove iz nadležnosti 17 inspekcija unutar osam ministarstava. Objedinjena je tržišna, sanitarna, veterinarska, poljoprivredna, lovna, šumarska, fitosanitarna, turistička, rudarska, opreme pod tlakom, energetska, gospodarenja otrovnim kemikalijama, rada, građevinska, zaštite okoliša, zaštite prirode i vodopravna inspekcija. 

Tržišnu i rudarsku inspekciju, inspekciju opreme pod tlakom te inspekciju gospodarenja otrovnim kemikalijama Državni inspektorat preuzeo je od Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta; sanitarnu inspekciju od Ministarstva zdravstva; veterinarsku, poljoprivrednu, lovnu, šumarsku te fitosanitarnu inspekciju od Ministarstva poljoprivrede; turističku inspekciju od Ministarstva turizma; energetsku inspekciju, inspekciju zaštite okoliša, inspekciju zaštite prirode te vodopravnu inspekciju od Ministarstva zaštite okoliša i energetike; inspekciju rada od Ministarstva rada i mirovinskoga sustava te građevinsku inspekciju od Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.