KRATKOROČNO ZADUŽIVANJE JE U PITANJU

Međimurska Županijska skupština izglasala smanjenje županijskog proračuna za gotovo 37 milijuna kuna

Autor

av/h

Međimurska Županijska skupština na sjednici u četvrtak je izglasala smanjenje županijskog proračuna za gotovo 37 milijuna kuna, dok odluka o kratkoročnom zaduživanju nije prihvaćena jer su protiv bili vijećnici HDZ-a i SDP-a, a župan Matija Posavec je ocijenio da se radi o dogovoru tih stranka.

21.05.2020. u 21:17
Ispiši članak

Riječ je o kratkoročnom zajmu od 25 milijuna kuna na rok otplate do godinu dana.

 "Kad izvođač radova obavi posao, morate mu platiti jer je i to jedna od gospodarskih mjera, no trenutačno vidimo nešto smanjen priljev sredstava iz europskih fondova koja nam pripadaju. Nama je u ovom trenutku država s te osnove dužna 25 milijuna kuna", rekao je župan Matija Posavec, ističući da je razlog kratkoročnog zaduživanja na godinu dana osigurati tekuću likvidnost budući da se u ljetnim mjesecima smanjuje priljev novca zbog najavljene isplate povrata poreza građanima.

Protiv zaduživanja bili su vijećnici SDP-a i HDZ-a, a nakon takve odluke upitna je moguća suradnja Matije Posavca i SDP-a na parlamentarnim izborima. Predsjednik SDP-a Davor Bernardić nedavno je izjavio da bi volio vidjeti Posavca na listi, potvrdivši razgovore s njim. 

Župan Posavec rekao je u četvrtak za Hinu kako je završena obnova šest škola, izgrađen paviljon županijske bolnice, obnovljen Dom umirovljenika i muzej prirodnih vrijednosti.

"Riječ je o investicijama gdje trebate platiti izvođače, nakon čega možete tražiti povrat EU sredstava, zbog čega smo i tražili kratkoročno zaduživanje. Ovdje je očito da se radi o dogovoru SDP-a i HDZ-a da opstruiraju ulaganje u kvalitetniju zdravstvenu skrb i obrazovanje u Međimurju", izjavio je Posavec Hini, dodajući da bi se razvoj Međimurja trebao stavljati ispred politike i interesa političkih stranaka.

SDP-ova vijećnica Boška Ban Vlahek istaknula je u raspravi da je nedavno odobreno zaduživanje županije te da bi novo zaduživanje ostalo kao uteg sljedećoj vlasti.

 U objašnjenju smanjenja proračuna predviđen je pad prihoda poreza na dohodak za četiri posto, to jest za dva milijuna kuna, te, među ostalim, pad prihoda s osnove poreza na cestovna motorna vozila za sedam posto, to jest za 500.000 kuna. "Idemo s jednim oprezom jer ne znamo što nam nosi sutra. Mi zasad bilježimo nešto manji priljev s osnove poreznih prihoda, ali to nije previše ozbiljno. Međutim, prava će se slika vidjeti u šestom, sedmom ili osmom mjesecu", objasnio je župan Posavec. Dodao je da se kapitalne investicije nastavljaju svojim tijekom, osim energetske obnove Županijske bolnice u Čakovcu, koja se odgađa za 2021. godinu. Riječ je o projektu vrijednom 39 milijuna kuna, od čega su 22 milijuna osigurana iz EU fondova. Obveze županije, uz sufinanciranje nacionalnog proračuna, bile bi oko 12 milijuna kuna, a taj se novac, objasnio je župan, neće moći osigurati ove godine.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.