ČLANICA AGENCIJE ZA ELEKTRONIČKE MEDIJE

Malenica: Dobro je da su mediji počeli paziti na zaštitu žrtve i da se o žrtvama nasilja počelo govoriti na društveno angažiran način

Autor

js

O temi nasilja u obitelji i položaju žena u hrvatskom društvu govorila je u HKR-ovoj emisiji “Medijski putokaz” u četvrtak istaknuta novinarka i članica Agencije za elektroničke medije Anita Malenica. Tom prilikom predstavila je rezultate istraživanja “Analiza medijskog tretmana rodnog nasilja u Hrvatskoj na trima nacionalnim televizijama” koju je provela AEM.    

12.09.2019. u 14:53
Ispiši članak

Podsjetila je kako mediji imaju važnu ulogu u oblikovanju javnog mnijenja te kako način na koji mediji podržavaju određenu tematiku značajno utječu na formiranje i razvoj svijesti javnosti.

“Rezultati su pokazali kako hrvatski mediji nemaju lošije rezultate od ostalih zemalja članica Mediteranske regulatorne mreže. Dapače, u nekim dijelovima ta analiza je pokazala da su naši mediji itekako osvijestili taj problem nego što smo to imali u prijašnjim godinama imali priliku gledati. Te naše nacionalne kuće uvele su u svoja izvještavanja princip da stručnjaci komentiraju pojedino nasilje. Pazilo se i na zaštitu žrtve što je jako dobro.

Pozitivne promjene su vidljive i u plasiranju vijesti. Mediji su počeli slučajeve nasilja stavljati među glavne vijesti. Ono što je jako dobro da se počelo paziti na zaštitu žrtve te da se o žrtvama nasilja počelo govoriti na društveno angažiran način”, istaknula je Malenica.

Nedavno je javnosti predstavljena i mrežna stranica Žena i mediji. 

“To je portal koji pokušava u  javnosti prezentirati rad 50, 51 posto populacije koja se nalazi u hrvatskom društvu, a to su žene. Samo ravnopravno, ništa drugo. Na portalu se ne zalažemo za dominaciju žena, samo tražimo da žene imaju istu priliku kao muškarci. Cilj je veća vidljivost žena koje su u svim segmentima uspješne, ali ne samo one koje su uspješne nego progovaramo i o tome koje nisu baš obljubljene na tržištu poput kako žene nakon 50. godine teže pronalaze posao. Govori se o ženama koje ostanu doma jer su rodile troje djece te su zanemarile svoju karijeru te o tome koliko je energije uloženo u stvaranje obitelji”, naglasila je naša istaknuta novinarka.

Prema riječima Anite Malenice, portal posvećen ženama osnovan je iz potrebe jer je primijećeno kako rezultati koje postižu žene nisu dovoljno valorizirani u hrvatskom društvu.

“Primjerice spomenimo naše istaknute sportašice. Treba reći kako se o sportašima neće pronaći članci u kojima se secira kako izgledaju te tko im je partnerica. No to nije slučaj s našim sportašicama. Uvijek se stavlja u prvi plan njihov izgled i  partner, a tek onda njihov rezultat. Naš cilj je da svi postignuti rezultati budu u prvom planu, a potom sve ostalo”, zaključila je.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.