ZAPELO OKO VOJARNE

Ljevičar Markovina napao Marića jer je stao u obranu kršćanskih vrijednosti 

Autor

js

Kao što smo pisali, ministar državne imovine Goran Marić i splitsko-makarski nadbiskup mons. Marin Barišić potpisali su u petak u zgradi nadbiskupije u Splitu Ugovor o darovanju kojim hrvatska Vlada, odnosno Ministarstvo državne imovine, daruje Splitsko-makarskoj nadbiskupiji dio bivše vojarne "Sv. Križ" na Dračevcu i druge zemljišne nekretnine sveukupne površine 30.986 četvornih metara.

09.07.2018. u 13:12
Ispiši članak

Nekretnine se daruju u svrhu utemeljenja Katoličkoga odgojno-obrazovnog centra s dječjim vrtićom, osnovnom i srednjom školom te drugim popratnim sadržajima. Vrijednost darovanih nekretnina iz ovog Ugovora iznosi gotovo 85 milijuna kuna. Nekretnine se daruju kao zamjenske za imovinu oduzetu Crkvi i njezinim institucijama u vrijeme jugoslavenske komunističke vladavine, objašnjeno je tom prilikom. 

"Osluškujući želje brojnih roditelja koji već godinama izražavaju potrebu otvaranja Katoličke osnovne škole te sagledavši i druge potrebe, koje realno postoje danas u našem društvu, Splitsko-makarska nadbiskupija zajedno s Hrvatskom salezijanskom provincijom i Provincijom Družbe sestara Službenica milosrđa, odlučili su krenuti u jedan veći projekt Katoličkog-odgojno obrazovnog centra koji će osim osnovne škole imati i dječji vrtić s posebnom vrtićkom jedinicom za djecu s posebnim potrebama, srednju školu kao i druge sadržaje koji će ovaj centar činiti suvremenim. Tako se planira i gradnja sportske dvorane, vanjskih igrališta, kuhinje i menze za cjelodnevni boravak djece i mladih, kao i kuhinje koja će opskrbljivati Caritasovu pučku kuhinju odnosno korisnike te kuhinje. Ovaj modernikampus će biti cjelogodišnja oaza kako za učenje, tako i za rekreaciju, sport i susrete mladih“, rekao je prilikom potpisivanja nadbiskup Barišić.

No sve to naljutilo je predsjednika Nove Ljevice Dragana Markovinu koji je o tome napisao tekst. 

"Iako smo se već nagledali podaničkog odnosa države prema Katoličkoj crkvi, potpisivanje splitske darovnice, kojom je Republika Hrvatska poklonila Katoličkoj crkvi dio vojarne na Dračevcu, vrijedan 84 milijuna kuna, definitivno spada u jedan od najboljih primjera tog odnosa. Pri čemu čovjek ne zna što je zabavnije, to što se ovakva, ne zna se koja po redu u tom gradu, darovnica odnosi baš na Split, ili nadahnuto obrazloženje ministra Marića, u koje je uspio ubaciti sve što mu je palo na pamet i što s aktualnim trenutkom nema nikakve veze", napisao je Markovina na Telegramu i dodao: 

"Iznio je Marić tvrdnju o povratku kršćanskim vrijednostima i stav o tome da se radi o kompenzaciji za otetu imovinu, koja interesantno ne vrijedi kad se radi o nekim drugim zajednicama ili pojedincima, ali daleko najluđe od svega što je rekao odnosi se na društvenu ulogu koju darovnica ima. Ministar je, ukratko rekao kako darivanjem Crkvi zemljišta na Dračevcu za izgradnju Katoličkog odgojno-obrazovnog centra, Vlada i Ministarstvo državne imovine potvrđuju svoju filozofiju 'da imovina treba služiti ljudima' i tim primjerom se potvrđuje 'da je imovina Republike Hrvatske čuvarica života i budućnosti', a grad Split 'opredijeljen za obnovu vrijednosti od kojih je sazdan'.

Krenemo li od zadnjeg opredijeljenja za obnovu vrijednosti od kojih je Split sazdan, ne znamo u kojem točno smislu Marić to misli. Ako je riječ o arhitektonskom, Split je uglavnom sazdan u vrijeme socijalističkog modernizma, što su upravo prepoznali u njujorškoj MoMi, u kojoj traje izložba o arhitekturi jugoslavenskog socijalizma i u kojoj je Split značajno zastupljen. Jezgra grada, Dioklecijanovu palača, sazdana je pak u antičko pagansko vrijeme i zapravo je skvotirana od strane izbjeglih Salonitanaca, dok je Dioklecijanov mauzolej, kako ministar voli reći, otet i pretvoren u katedralu.

Ukoliko je pak ministar mislio, što izgleda puno vjerojatnije, na neke intelektualne, duhovne i civilizacijske vrijednosti na kojima je Split sazdan, one se svakako odnose na otvoreni duh Mediterana i snažnu antifašističku baštinu...".

Markovina je, kao što se može vidjeti, napao Marićeve izjave o tome da imovina treba služiti ljudima i 'da je imovina Republike Hrvatske čuvarica života i budućnosti'. Ispada kao da za spomenutog šefa Nove ljevice djeca koja budu išla u katolički vrtić i školu kao ni njihovi roditelji nisu ljudi, kao niti svećenici... Naravno, o tome u tekstu nije bilo ni riječi.

 

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.