PRIJEDLOG

Lista za Rijeku traži da se u gradu postave natpisi na talijanskom

Autor

Direktno.hr

Lista za Rijeku na konferenciji za novinstvo u srijedu je predstavila svoje prijedloge za izmjenu Statuta grada Rijeke kojima je cilj zaštita riječkih povijesnih, kulturnih i drugih osobitosti i specifičnosti te zaštita kulture autohtone nacionalne talijanske manjine, a među njima je uvođenje ploča s nazivima gradskih institucija, toponima, ulica i trgova u središtu grada, osim na hrvatskom, i na talijanskom jeziku.

13.09.2017. u 16:12
Ispiši članak

Lista za Rijeku predlaže da se uvede "vizualna dvojezičnost", a ne i cjelovita dvojezičnost, kako je to propisano zakonom za područja gdje ima pripadnika nacionalne manjine iznad utvrđenog udjela. Grad Rijeka nema zakonsku obavezu uvođenja dvojezičnosti za talijansku nacionalnu manjinu.

Predsjednik Liste za Rijeku Danko Švorinić rekao je da ova politička stranka smatra da je sazrelo vrijeme da se u Rijeci uvede nadstandard zaštite manjina. Način i model obilježavanja lokacija natpisima i na talijanskom jeziku utvrdio bi se naknadno, ako ovakav prijedlog  odobri Gradsko vijeće te nakon javne rasprave, rekao je Švorinić. 

Na konferenciji za novinstvo je istaknuto da su namjere Liste za Rijeku s ovim prijedlozima pozitivne i konstruktivne te da ne bi trebalo biti negativinih rekacija na njih.

Daljnji prijedlog Liste za Rijeku je uvođenje u Statut grada dodatnih datuma od povijesnog značenja koji se svečano obilježavaju, a to su 1. ožujak, dan ujedinjenja grada, 18. ožujak, dan proglašenja slobodne luke Rijeka, u spomen na dodjelu tog statusa 1719. godine, čime počinje ubrzani razvoj grada, te 6. lipanj, dan riječkog orla, u sjećanje na odobrenje korištenja sadašnjega grba Rijeci 1659. godine.

Lista za Rijeku predlaže i isticanje u Statutu obavezu promicanja društvene, prostorne, arhitektonske, povijesne, prirodne, etničke, kulturne i druge osobitosti Rijeke, uključujući obilježavanje gradskih blagdana, zaštitu izvornih toponima i očuvanje lokalnih govora, odnosno čakavskog i fijumanskog, kroz zavičajnu školsku nastavu.

Ovi prijedlozi izmjena dio su opsežnih promjena Statuta koje pripremaju političke stranke "koordinacije srednjeg bloka", kako se nazivaju, a u Gradskom vijeću ih zastupa 15 vijećnika Liste za Rijeku, Akcije mladih, nezavisne liste Hrvoja Burića, Mosta nezavisnih lista i HNS-a. O tim prijedlozima predstavnici koordinacije će prije uvođenja u proceduru vijeća razgovarati s vijećnicima koalicije koju predvodi SDP te HDZ-a, rekao je Švorinić. 

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.