'NE POSJEDUJU TEMELJNA ZNANJA'

Liječnička komora oštro osudila udrugu HUUGO koja propitkuje sigurnost cjepiva protiv Covida-19

Autor

ts

Hrvatska liječnička komora čvrsto se ograđuje od neznanstvenih tvrdnji i nestručnih stavova Hrvatske udruge ugovornih ordinacija (HUUGO) da učinkovitost i sigurnost cjepiva protiv Covid-19 nisu znanstveno dokazane. Usred pandemije, kada javnost s pojačanom pozornošću prati istupe i preporuke liječnika, udruga HUUGO je u priopćenju pokazala zabrinjavajuću razinu nepoznavanja rezultata znanstvenih istraživanja i relevantnih propisa, poručili su iz HLK.

19.07.2021. u 12:04
Ispiši članak

Hrvatska liječnička komora ogradila se od neznanstvenih tvrdnji i nestručnih stavova Hrvatske udruge ugovornih ordinacija (HUUGO) koja tvrdi kako učinkovitost cjepiva protiv Covid-19 nije znanstveno dokazana.

"Iz poziva "da se objave dokazi o učinkovitosti i sigurnosti cjepiva" koji je u ime HUUGO-a putem facebook stranice i službenim dopisima uputila predsjednica HUUGO-a Josipa Rodić, proizlazi da vodstvo HUUGO-a nije upoznato niti s jednim od više stotina znanstvenih istraživanja o cjepivima protiv COVID-19 objavljenih u posljednjih godinu dana. Ova istraživanja dokazala su djelotvornost cjepiva u zaštiti od zaraze i izuzetno visoku djelotvornost u sprječavanju teške bolesti i smrti. Regulativna tijela redovito objavljuju i obnavljaju preporuke i stavove o cjepivima, a nacionalna i međunarodna stručna medicinska društva, kao i različita savjetodavna zdravstvena tijela izdaju brojne preporuke, stručne smjernice i procjene učinkovitosti cjepiva. Liječnička komora napominje kako je obveza i dužnost svake liječnice i liječnika da se kontinuirano stručno usavršava i da prati relevantnu stručnu i znanstvenu literaturu. Nevjerojatno je da je to obilje znanstvenih i stručnih dokaza uspjela promaknuti vodstvu udruge HUUGO", stoji u priopćenju.

'Ne posjeduju temeljna znanja'

Kazali su kako iz obraćanja medijima također proizlazi da vodstvo ove udruge ne posjeduje nužna temeljna  znanja o procesu odobravanja cjepiva i lijekova u EU i Hrvatskoj.

"Naime, uvjetno odobrenje kakvo su dobila cjepiva protiv COVID-19, u EU je uobičajen postupak odobravanja lijekova i cjepiva. Standardi sigurnosti za lijekove i cjepiva iznimno su visoki i kod uvjetnog i kod konačnog odobrenja. Nikada se niti jedan lijek nije ovako intenzivno pratio kao što se sada prate ova cjepiva kroz epidemiološke baze podataka o 138 milijuna ljudi. Liječnička komora dužna je također upozoriti i javnost i liječnike koji vode HUUGO da je njihova tvrdnja da postoji EU ili hrvatski propis koji traži da klinička testiranja cjepiva traju pet godina neistinita. 

Stručno neodgovoran istup vodstva ove udruge, sa stavovima neutemeljenima na znanstvenim činjenicama, ruši povjerenje kako u liječnike primarne zdravstvene zaštite, tako i u liječnike općenito. Ovakve netočne i znanstveno neutemeljene izjave otežavaju ostvarenje što više razine cijepljenosti hrvatskih građana. HLK postavlja pitanje znaju li uopće članovi udruge što radi vodstvo i slažu li se s ovakvim znanstveno neutemeljenim, a javnozdravstveno štetnim priopćenjem. Nadležna povjerenstva Hrvatske liječničke komore zatražit će očitovanje od vodstva HUUGO-a. 

Hrvatska liječnička komora podsjeća hrvatsku javnost da je cijepljenje jedini izlaz iz ove pandemije i svjetlo povratka u normalan život. HLK poziva još jednom sve hrvatske građane koji nemaju medicinske kontraindikacije da se cijepe", zaključili su iz HLK.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.