Burna sjednica

Leko zabranio Glogoškom da govori u Saboru, branitelji napustili sjednicu

Autor

Direktno.hr

29.01.2015. u 11:01
Ispiši članak

Sabor raspravlja o dvama izvješćima koja se odnose na hrvatske branitelje - izvješću o provedbi Zakona o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji te o izvješću o poslovanju istoimenog Fonda za 2013. Raspravu su došli pratiti i branitelji -  predstavnici udruga 100-postotnih ratnih vojnih invalida. U njihovo ime HDZ-ov zastupnik Josip Đakić zatražio je da se njihov predstavnik Đuro Glogoški obrati Saboru. Predsjednik Sabora Josip Leko ponovio je da bi to bilo protivno poslovniku, koji se ne može mijenjati ad hoc. Nakon govora nekoliko zastupnika, branitelji su napustili Sabor.

Zbog novonastalog stanja u RIZ Odašiljačima, stanku su zatražili HDSSB, Laburisti i RIZ. Josip Đakić (HDZ) je uime branitelja koji su danas gosti u Saboru zatražio njihovo 10-minutno obraćanje zastupnicima. Naime, zastupnicima je jučer dostavljeno pismo radnika RIZ Odašiljača u kojem oni tvrde kako su DUUDI i CERP dio dionica RIZ-a i nekih drugih državnih tvrtki predali u ruke privatnim osobama na ime naknade za oduzetu imovinu. 

Saborski zastupnici nisu dobro reagirali na odbijanje Glogoškom da govori u Saboru. 

"Oni koji su dali sebe u temelju hrvatske države, ne može im se dopustiti da govore u predstavničkom tijelu. Možda je nekome lakše branitelje uspoređivati s Ku Klux klanom na facebooku, a netko sa Sinn Feinom", rekao je HDZ-ov Ivan Šuker aludiravši na objave Josipovićevog savjetnika Marka Rakara, odnosno na izjave SDP-ovog potpredsjednika Sabora Nenada Stazića.

"Nema lažnih branitelja, ima branitelja i prevaranata. Ti prevaranti nisu branitelji. Nekome je stalo da bude krivo svrstavanje. Ali nije ova rasprava samo ovako pala. Mi smo na predsjedništvu kluba raspravljali sat i pol oko problema hrvatskih branitelja. Tada su neke kolege iz vladajuće koalicije rekli da se u izvješću o Zakonu o pravima hrvatskih branitelja može raspraviti. Zato smo trebali dopustiti gospodinu Glogoškom da se obrati. Da razlog njihovih prosvjeda nisu materijalna ni veća prava, nego nešto što je ljudski. Poštovanje prema onima koji su imali ljubavi da stanu uz svoju domovinu, svoju obitelj, prijatelje, svoje gradove", rekao je HDZ-ov zastupnik.

Dodaje da se usprkos tome pokušalo "sotonizirati Domovinski rat i sve izjednačiti". 

"Ne kažem da kolege s lijeve strane ne poštuju Domovinski rat, uostalom donijeli smo Deklaraciju zajedno. Ali u nekim aktima i činjenicama se ponašaju potpuno drugačije. Mislim da branitelji ne traže ništa više od ovoga što je u izvješću. Traže malo poštovanja i zabranu zaborava. To je nešto što je hrvatski narod u povijesti koštalo jako puno. Naši prijatelji koji su dali dio tijela za državu ne traže ništa drugo osim da to što su oni i njihovi suborci dali ne padne u zaborav", kazao je Šuker dodavši da je iz tog razloga trebalo dopustiti Glogoškom da se obrati Saboru.

HDSSB-ov Josip Salapić kazao je da "ono što nikad ovaj visoki dom ne smije zaboraviti da je ovo parlament Hrvatske".

"Temelj hrvatske države i ovog Sabora je Domovinski rat. Da nije bilo hrvatskih branitelja, ne bismo mogli danas raspravljati o tome imamo li poslovnik koji omogućava ili ne onemogućava da netko govori u Hrvatskom saboru. Predsjedniče Sabora, vi ste puno napravili za hrvatske branitelje. Ali ako ovako usko tumačimo ovo što se događa, dogodit će se da se Hrvatski sabor odnarođuje od svojih branitelja, ali nije tako", rekao je Salapić. 

Dodao je da dolazi iz Slavonije koja je pretrpjela velika stradanja u Domovinskom ratu

"Mnogi su moji prijatelji, poznanici i rodbina pretrpjeli u ratu. Oni umjesto u Sabor idu na grobove. Presedan je da se Đuro Glogoški obratio nama, prekršili bi poslovnik, ali situacija je izvanredna. Bilo bi najpoštenije da je govorio deset minuta i rekao što njih muči. Bili mi centar, ljevica ili desnica, trebamo poručiti da ćemo sve učiniti za hrvatski narod da bolje živi. I siromašni i blokirani i oni kojima se otpisuju dugovi, i oni su temelj države. Trebali smo to učiniti, jer time bismo suzili tenzije", dodaje zastupnik HDSSB-a.

Nakon toga obratio se predsjednik Sabora.

"Zaista sam ovdje zadužen da čuvam proceduru. To je garancija da Sabor djeluje na demokratskim temeljima. Neke poslovničke odredbe imaju materiju ustavnu, tko može ući u  Sabor i tko može govoriti u njemu, to je dio vrlo važne demokratske procedure. Ne mislim licitirati ljubav prema braniteljima, Hrvatskoj i Domovinskom ratu na način da arbitrarno vodim sjednicu Hrvatskog sabora. Ako bismo išli tumačiti poslovnik, onda bismo odlučivali koje udruge mogu, a koje ne mogu govoriti u Saboru. Moramo imati utvrđen standard, inače ćemo se pretvoriti u debatni klub. Uvijek vam stoji na raspolaganju smjena predsjednika Sabora", rekao je Leko.

Nakon toga, branitelji su napustili sabornicu uz poruke "stidite se", sramite se" i "Hoćete li mijenjati s nama kolica i proteze?".

"Da ima dijaloga, ne bi do ovoga došlo. Današnjih pet ili deset minuta Đuri Glogoškom promijenilo bi puno o dijalogu", rekao je nakon toga HDZ-ov Josip Đakić.

Nezavisni Branko Vukšić rekao je da se ne slaže s načinom, oporim riječima i prijetnjama, ali s druge strane smatra da premijer mora biti mekši i komunicirati i razgovarati s onima s kojima inače ne bi razgovarao. "Protiv sam kršenja poslovnika, tu jesam na strani predsjednika, ali sve se moglo riješiti kroz odbore, i mislim da ovdje nema nevinih".

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.