NA NIZU PROJEKATA

Kuščević: Kritike MMF su dobronamjerne, Vlada radi na reformi državne uprave

Autor

rj/h

Ministar uprave Lovro Kušćević nazvao je u četvrtak dobronamjernima kritike MMF-a prema kojima treba racionalizirati državnu upravu, ustvrdivši da Vlada upravo radi na tome.

14.02.2019. u 12:00
Ispiši članak

"Slažem se da treba racionalizirati državnu upravu i poslovanje, međutim, Vlada upravo na tome radi, ne zaboravite da smo u trećem krugu porezne reforme, da smo rasteretili za nekoliko milijardi hrvatske građane, jedinice lokalne i regionalne samouprave, da BDP raste i da su se i prognoze financijskog rasta povećale”, rekao je novinarima ministar ispred zgrade Vlade.

Na tvrdnju kako mora priznati da nitko nema hrabrosti srezati za određen broj koliko to MMF traži, Kušćević je rekao da se to ne može napraviti na način "evo sad ćemo odrezati 10, 20, 30 posto".

"Ministarstvo uprave upravo radi na nizu projekta kojima je cilj racionalizacija javne uprave, ali ti projekti moraju dati rješenje u kojoj upravi, koliko ljudi, na kojim djelatnostima tko će preuzeti te poslove, a digitalizacija će sama po sebi dovesti do racionalizacije", zaključio je.

Na napomenu kako kritika govori da trebaju biti ambiciozniji rekao je da su kritike dobronamjerne te će ih dobro proučiti i analizirati.

No, dodao je, kako on dobro zna što Vlada radi i izvrsno zna što radi Ministarstvo uprave i da se u tom pravcu to kreće. Upitan je li ambiciozan rekao je da daje sve od sebe kako bi ostvario prisegu koju je dao u Hrvatskom saboru.

Medved: Pripajanje ureda državne uprave povećat će učinkovitost

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved u četvrtak je prije sjednice Vlade komentirao efikasnost javne uprave i kazao da Vlada čini velike napore u pogledu gospodarskog oporavka i socijalnih mjera te da će se pripajanjem ureda državne uprave županijama postići decentralizacija i velika učinkovitost javne uprave. 

Na pitanje koje se tiče ulaganja i reformi te na komentar da se govori da je samo 10 posto toga efikasno, Medved je odgovorio kako su u pitanju mala odstupanja.

"Vlada čini iznimno velike napore u pogledu gospodarskog oporavka, ali i u segmentu svih socijalnih mjera. Koliko za sad možemo pretpostaviti, ne bi trebalo biti nikakvih iznenadnih, neočekivanih događanja", rekao je, dodavši da uvijek može bolje na čemu i rade. 

Spajanje ureda državne uprave sa županijama vidi kao snažan iskorak nakon 28 godina kroz koji će se postići decentralizacija i velika učinkovitost javne uprave. 

MMF pozvao na ambicioznije restrukturiranje javne uprave

Izvršni direktori Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) konstatirali su da je Hrvatska u 2018. ostvarila gospodarski rast četvrtu godinu zaredom i nastavila s fiskalnom konsolidacijom, iako sporijim tempom nego prije, te upozorili na potrebu poboljšanja poslovnog okružja i racionalizaciju sektora državnih poduzeća, kao i stečajnog zakonodavstva.

Između ostalog, pozvali su na ambicioznije restrukturiranje javne uprave, među ostalim i smanjenjem visokih izdataka za zaposlene u javnom sektoru i fragmentacije na regionalnim i lokalnim razinama države.

Također, pozdravili su mirovinsku reformu, kao i nedavne mjere za poboljšanje učinkovitosti zdravstvenog sustava, no i naglasili da su za uklanjanje dospjelih neplaćenih obveza zdravstvenog sektora i osiguranje dugoročne održivosti mirovinskog sustava potrebne daljnje reforme.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.