'HRVATSKA JE SPREMNA ZA PREDSJEDANJE'

Krstičević potpisao sporazum o PESCO projektu s još tri članice EU-a

Autor

av

Ministar Krstičević sudjelovao je na Vijeću za vanjske poslove EU i Upravljačkom odboru Europske obrambene agencije

12.11.2019. u 14:44
Ispiši članak

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević sudjelovao je u utorak, 12. studenog 2019. na Vijeću za vanjske poslove EU u formatu ministara obrane i Upravljačkom odboru Europske obrambene agencije u Bruxellesu.

Ministri su razgovarali o provedbi obrambenih inicijativa EU, operacijama i misijama te o EU-NATO suradnji. Istaknuta je važnost koherentnosti i komplementarnosti inicijativa, kako bi se osigurala učinkovita provedba i konkretni rezultati. Vijeće je također donijelo Odluku o pokretanju 13 novih PESCO projekata, primarno usmjerenih na razvoj sposobnosti i obuku.

Ministar Krstičević naglasio je važnost strateške rasprave za daljnji rad na ostvarivanju ciljeva Globalne strategije u području sigurnosti i obrane. Istaknuo je kako su države članice u posljednje tri godine ostvarile značajan iskorak u području Zajedničke sigurnosne i obrambene politike EU, što je posebno vidljivo kroz pokretanje i provedbu Stalne strukturirane suradnje (PESCO), Koordiniranog godišnjeg plana obrane (CARD), vojne pokretljivosti, kao i kroz rad na uspostavi Europskog obrambenog fonda. Kako bi rezultati bili što konkretniji i vidljiviji nužno je osigurati koherentnost i komplementarnost djelovanja, kako između samih inicijativa tako i između institucija i partnera. Tom je prilikom ministar naveo primjer PESCO projekata koji pružaju izvrsnu platformu za suradnju država članica te uz odgovarajuće planiranje i koordinaciju omogućuju razvoj ključnih sposobnosti EU.

Na temu suradnje EU i NATO-a ministar Krstičević se osvrnuo na dosadašnje rezultate provedbe dogovorenih aktivnosti, te je kao područja najvećeg napretka istaknuo primjere vojne pokretljivosti, vježbi te jačanja kapaciteta u suočavanju s hibridnim prijetnjama.

Ministar Krstičević: “Hrvatska je spremna za predsjedanje EU”

Završno je ministar Krstičević najavio nadolazeće predsjedanje Republike Hrvatske Vijećem EU te istaknuo kako je Hrvatska spremna za predsjedanje, a teme na koje ćemo staviti naglasak u području obrane bit će nastavak implementacije, konsolidacije i osiguravanje koherentnosti pokrenutih obrambenih inicijativa (PESCO, CARD, Europski obrambeni fond i Vojna pokretljivost), s naglaskom na izgradnju sposobnosti jačanja suradnje Europske unije i NATO-a i transatlantske veze, jačanje industrijske dimenzije obrane i jačanje napora EU na prostoru jugoistoka Europe u području sigurnosti i obrane.

Govoreći na Upravljačkom odboru Europske obrambene agencije, ministar se osvrnuo na dosadašnja postignuća te je naglasio ulogu Agencije u pružanju potpore državama članicama u provedbi obrambenih inicijativa poput PESCO-a i CARD-a.

Potpisan Sporazum za PESCO projekt CBRN SaaS

Na marginama Vijeća za vanjske poslove u formatu ministara obrane, Hrvatska, Austrija, Mađarska i Slovenija potpisale su Programski sporazum s Europskom obrambenom agencijom za PESCO projekt “Chemical, Biological, Radiological and Nuclear (CBRN) Surveillance as a Service” (“CBRN SaaS”). Cilj projekta je razvoj trajne mreže senzora, koja se sastoji od besposadnih letjelica (UAV) i besposadnih terenskih vozila (UGV), čime se uspostavlja potpuna operativna CBRN slika. Projekt doprinosi razvoju nedostajućih ciljeva i sposobnosti EU, jačanju regionalne i bilateralne obrambene suradnje te otvara prilike za uključivanje hrvatske obrambene industrije.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.