PODACI PO ŽUPANIJAMA UŽIVO

KORONA VIRUS U HRVATSKOJ: Do proboja korona virusa u osječkom KBC-u došlo na hitnom prijemu

Autor

rj/bkk/h

U Hrvatskoj je ukupno od Covida-19 do sada oboljelo 4039 osoba, od čega je aktivno njih 1190. I sam ministar zdravstva Vili Beroš u četvrtak je na sjednici Vlade kazao da se situacija u zadnjih 20 dana s korona virusom pogoršala.

17.07.2020. u 09:48
Ispiši članak

Nakon što su u srijedu zabilježena 92 slučaja novozaraženih, a u četvrtak 86, donosimo podatke za petak.

ŽUPANIJE KOJE IMAJU NOVE SLUČAJEVE: Istarska (10), Primorsko-goranska (sedam), Vukovarsko-srijemska (pet), Zadarska (četiri), Splitsko-dalmatinska (devet), Brodsko-posavska (četiri), Osječko-baranjska (šest), Grad Zagreb (23), Virovitičko-podravska (jedan), Zagrebačka (jedan), Šibensko-kninska (dva), Krapinsko-zagorska (jedan), Požeško-slavonsko (jedan), Dubrovačko-neretvanska (tri), Koprivničko-križevačka (jedan)

14:37 Na području županije Koprivničko-križevačke županije zabilježen je jedan novi slučaj bolesti Covida-19. Riječ je o osobi zaposlenoj u zdravstvenom sustavu koja je po primitku pozitivnog nalaza upućena u kućnu samoizolaciju. U tijeku je epidemiološka obrada bliskih kontakata oboljele osobe, priopćio je županijski Stožer civilne zaštite.

13.40  Do proboja korona virusa na dijelu Klinike za unutarnje bolesti osječkog KBC-a došlo je preko odjela hitnoga prijema, pa taj dio Klinike neće primati nove pacijente, izvijestio je u petak županijski Stožer civilne zaštite.

Stožer je prethodno priopćio kako je od sedam novoboljelih troje djelatnika ove Klinike te četvero pacijenata, pa je, u suradnji s epidemiolozima, zatvoren navedeni dio Klinike, pacijenti su izolirani i provode se potrebne epidemiološke radnje. 

Načelnik Stožera dožupan Goran Ivanović izjavio je novinarima kako je ravnatelj osječkog KBC-a Željko Zubčić na sjednici Stožera izvijestio kako je do proboja virusa došlo hitnim prijemom,  jer je jedan zaprimljeni pacijent bio pozitivan na koronavirus.

Kada imate bolesnika na hitnom prijemu, naravno, da mu prvo želite spasiti život, tako je bilo i ovdje. Do probijanja je došlo preko pacijenta koji je bio pozitivan, pa su se djelatnici, iako su imali zaštitnu opremu, nekako uspjeli zaraziti virusom Covid-19, pojasnio je Ivanović.
Dodao je kako taj dio bolnice od ovoga trenutka neće primati nove pacijente i bit će 14 dana u svojevrsnoj izolaciji. 

13:29 Tri su nova slučaja zaraze korona virusom u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, izvijestio je u petak Županijski stožer Civilne zaštite.

"Riječ je o ženi srednje dobi i djevojci iz Dubrovnika te o ženi srednje dobi iz Župe dubrovačke. Svi su kontakti ranije poznatih slučajeva. Izliječene su dvije osobe, jedna iz Dubrovnika, jedna iz Smokvice", ističu iz tog stožera.

U dubrovačkoj Općoj bolnici liječi se pet osoba, a od početka pandemije na analizu je poslano 5080 uzoraka.

U samoizolaciji je 235 osoba, a u posljednja 24 sata utvrđeno je jedno kršenje mjera samoizolacije. Od početka pandemije utvrđen je ukupno 41 slučaj kršenja tih mjera.

13:03 Novozaraženih nema ni u Karlovačkoj županiji. Stožer civilne zaštite nadležan za tu županiju priopćio je da su u četvrtak u Karlovcu testirane 52 osobe, a od 48 dosad pristiglih nalaza svi su negativni. Testirane su i 22 osobe u Ogulinu te su sve negativne na korona virus.

13:00 Na području Bjelovarsko-bilogorske županije četrnaesti je dan za redom da nema novozaraženih osoba Covidom-19.

U protekla 24 sata testirano je 20 osoba i svi su nalazi negativni. Tako na području županije ostaje i dalje samo jedan potvrđen slučaj zaraze korona virusom, izvijestili su iz županijskog Stožera.

12:57 U Međimurju nema novooboljelih osoba, obavijestio je Stožer civilne zaštite Međimurske županije. U posljednja 24 sata uzeto je 49 uzoraka, od čega je 11 nalaza pristiglo negativno na korona virus, a 38 uzoraka još je u obradi.

12:43 Na području Sisačko-moslavačke županije u pteka nema novooboljelih osoba od korona virusa, pripoćio je županijski Stožer civilne zaštite.

12.23  Situacija u požeškoj kaznionici je pod kontrolom, jedan je zatvorenik pozitivan na korona virus i nalazi se u izolaciji, a detektirani su svi njegovi kontakti, potvrdio je u petak ravnatelj požeško-slavonskog Zavoda za javno zdravstvo Mato Matijević.

Matijević je to rekao na konferenciji za novinare županijskog Stožera civilne zaštite referirajući se na medije koji su prije dva dana izvijestili kako se korona virus probio u Kaznionicu u Požegi, a pozitivan nalaz potvrđen je muškarcu privedenom u zbog prekršajnog postupka.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Požeško-slavonske županije na tom je području trenutno je 66 aktivnih slučajeva. Najveći broj oboljelih u Požeško-slavonskoj županiji zabilježen je 14. srpnja  s ukupno 83 aktivna slučaja. Prema riječima ravnatelja Matijevića tijekom vikenda i početkom slijedećeg tjedna očekuje se oporavak još tridesetak oboljelih. 

12:06 Na području Krapinsko-zagorske županije evidentirana je jedna novozaražena osoba u Oroslavju. Trenutni broj aktivnih slučajeva zaraze korona virusom je 13, a u samoizolaciji se nalazi 51 osoba.

11:44 Dva nova slučaja oboljenja od zarazne bolesti Covid-19 zabilježili su u Šibensko-kninskoj županiji. Riječ je o mlađoj muškoj osobi i djetetu iz Kistanja, koji su obiteljski kontakt otprije oboljelih, izbijestili su iz županije.

"Trenutno je na području naše županije 16 aktivnih slučajeva oboljenja. Pod mjerama zdravstvenog nadzora i samoizolacije je trenutno 103 osobe, od kojih je 92  kontakt oboljelih od COVID-19, a 11 osoba imaju određene mjere samoizolacije zbog ulaska u Republiku Hrvatsku iz trećih zemalja. Na području PU Šibensko-kninske nije zaprimljena niti jedna dojava o kršenju mjera samoizolacije.  Od jučer je uzeto 21 uzoraka za testiranje na SARS-CoV-2", stoji u priopćenju.

11:27 Na području Zagrebačke županije u petak je zabilježen jedan novi slučaj korona virusa, dok su se dvije osobe oporavile, pokazuju podaci županijskog Zavoda za javno zdravstvo.

Novozaražena osoba nalazi se na području Ivanić-Grada, a oporavljeni su u Svetoj Nedjelji i Zaprešiću.

"Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo, do 11 sati evidentirano je 213 osoba kojima je potvrđena bolest. U odnosu na podatke od jučer radi se o jednoj osobe više, ali su i dvije osobe izliječene. Na području županije trenutno je aktivno 56 slučajeva", objavili iz Zagrebačke županije.

Navode kako je do sada ukupno izliječeno 148 osoba, a devet ih je preminulo.

11:20 Na području Virovitičko-podravske županije, u posljednja 24 sata, jedna je novooboljela osoba od korona virusa, izvijestili su iz Stožera civilne zaštite Virovitičko-podravske županije. Riječ je o ženi, srednje životne dobi, sa slabije izraženim simptomima na Covid-19, koja se zarazila na maturalnoj zabavi. Trenutno je u kućnoj izolaciji, a njeni kontakti su stavljeni u samoizolaciju i bit će testirani na Covid-19.

Inače, u posljednja 24 sata, testirana je 31 osoba, čime je broj testiranih, na području Virovitičko-podravske županije, od početka epidemije narastao na 1759. Od početka epidemije Covid-19, na području Virovitičko-podravske županije, 24 osobe su zaražene korona virusom. Od toga, trinaest ih je trenutno zaraženo, desetero ih se oporavilo, a jedan muškarac je preminuo.

11:12 U Zagrebu su u posljednja 24 sata potvrđena 23 nova slučaja, objavio je zagrebački Krizni stožer na konferenciji za medije.

11:06 Tijekom posljednja 24 sata ukupno 240 uzoraka testiranih u Osječko-baranjskoj županiji njih šest bilo pozitivno na korona virus. Prema dostupnim podatcima četiri novopozitivne osobe su s područja Ispostave Osijek, jedna s područja Ispostave Đakovo, jedna s područja Ispostave Valpovo i Donji Miholjac i jedna s područja Ispostave Beli Manastir.

Od šest novooboljelih, troje su djelatnici Klinike za unutarnje bolesti KBC-a Osijek, a četvero je pacijenata s iste Klinike koja je zatvorena, pacijenti izolirani te se provode potrebne epidemiološke radnje.

U KBC-u Osijek hospitalizirana je 31 osoba oboljela od Covida-19, a na respiratoru su i dalje četiri osobe.

Novih 16 kontakata je stavljeno u samoizolaciju te se u petak na području županije u samoizolaciji nalazi 435 osoba.

11:00 U posljednja 24 sata na području Brodsko-posavske županije četiri su nove pozitivne osobe na virus SARS-CoV-2. Ukupan broj zaraženih osoba koje imaju prebivalište na području Brodsko-posavske županije od početka epidemije tako sada iznosi 140, dok je broj aktivnih slučajeva 74. Pod mjerom samoizolacije trenutno se na području Brodsko-posavske županije nalazi 371 osoba (77 manje u odnosu na prethodni dan).

10:49 Splitsko-dalmatinska županija bilježi devet novooboljelih od korona virusa od kojih je njih sedam iz Splita te po jedna osoba iz Sinja i Lokvičića, izvijestio je u petak županijski Stožer civilne zaštite.

Prema izvješću županijskog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo od ukupno 286 obrađenih testova devet je novooboljelih.

Jedna osoba je kontakt prethodno oboljelih osoba dok se ostalih osam osoba epidemiološki obrađuju.

Uz devet novooboljelih osoba sa područja Splitsko-dalmatinske županije pozitivna na Covid infekciju je i jedna osoba iz Šibensko-kninske županije testirana na tom području.

Deset Covid pozitivnih osoba nalazi se na bolničkom liječenju u KBC u Split, a 598 osoba se nalazi u samoizolaciji, ističu u Stožeru.

U posljednjih pet dana u toj je županiji ukupno oboljela 41 osoba.

10:25 Četiri su novooboljele osobe zaražene korona virusom na području Zadarske županije. Tijekom četvrtka testirano je 114 uzoraka, a aktivni nadzor provodi se nad 469 osoba. Na Covid odjelu Opće bolnice u Zadru hospitalizirano je šest bolesnika, izvijestili su iz županijskoga Stožera.

10:10 U Vukovarsko-srijemskoj županiji u posljednja 24 sata je pet novih pozitivnih osoba na Covid-19 ( dvije osobe iz Vinkovaca, jedna iz Nuštra, jedna iz Bobote i jedna iz Starih Jankovaca), priopćili su iz županijskoga Stožera.

Ukupan broj oboljelih osoba od početka epidemije je 150, od kojih su 52 osobe izliječene. Trenutno su u županiji četiri osobe hospitalizirane. U protekla 24 sata testirano je 135 osoba te je ukupno testiranih do sada na području županije 3844.

U samoizolaciji na području županije nalaze se 484 osobe.

Od ukupnog broja pozitivnih na korona virus riječ je o pet zdravstvenih radnika (jedan liječnik i četiri medicinske sestre/tehničara), dok se u samoizolaciji iz sustava zdravstva nalazi 34 radnika.

10:02 Na području Primorsko-goranske županije sedam je novooboljelih od korona virusa, tako da je u županiji sada ukupno 47 aktivnih pozitivnih slučajeva, izvijestio je petak županijski Stožer civilne zaštite.

Od sedam novih slučajeva, tri su kontakta ranije oboljelih, koji se nalaze u samoizolaciji.

Jedan je pomorac koji se testirao prije odlaska na brod i tri osobe profesija koje se redovito testiraju prilikom povratka na posao, zbog izloženosti virusu u obavljanju posla ili zbog kontakata s osjetljivim skupinama.

Riječ je o jednoj spremačici u dječjem vrtiću, zaposlenici socijalne institucije te policajcu. Svi su ostali u samoizolaciji, ističu iz Stožera.

9:54 Deveti dan za redom u Ličko-senjskoj županiji nema novooboljelih osoba od Covida-19, izvijestili su iz tamošnjeg stožera. 

Ukupno je oboljelo 30 osoba od čega je osam aktivnih slučaja,  21 osoba izliječena te jedna osoba preminula. U posljednja 24 sata provedeno je testiranje nad devet osoba uzimanjem uzoraka. Do petka testiranje na korona virus provedeno je nad ukupno 781 osobom.

Pod aktivnim nadzorom/mjerom samoizolacije je 40 osoba, a kršenja izrečenih mjera nije bilo.

9:45 U Istarskoj županiji je utvrđeno čak deset novih slučajeva zaraze korona virusom, od kojih se kod njih petero radi o kontaktu s već pozitivnim osobama, a u samoizolaciji je završio i buzetski gradonačelnik Siniša Žulić, izvijestio je u petak županijski Stožer civilne zaštite. 

"Tijekom protekla 24 sata u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitano je 104 uzoraka briseva na COVID-19, od kojih je deset pozitivnih. Kod pet osoba radi se o kontaktu s već pozitivnim osobama, od toga je jedan dolazak iz Zagreba dok za ostalih pet osoba epidemiološka obrada je u tijeku", naveo je načelnik Stožera civilne zaštite Istarske županije Dino Kozlevac.

Neslužbeno se doznaje kako su po tri novozaražene osobe iz Umaga i Pule, te po jedna iz Buzeta, Labina, Fažane i Peroja. 

U pulskoj Općoj bolnici ukupno je zasad hospitalizirano 19 osoba dok se njih 44 liječe izvan bolničkog sustava.

"Toj brojci treba pridodati i ovih deset novozaraženih, no treba još vidjeti hoće li oni biti hospitalizirani", istaknuo je Kozlevac.

Ukupno je u Istri 73 zaražena Covidom-19, niti jedna od hospitaliziranih osoba nije na respiratoru niti nema teških simptoma. U samoizolaciji je trenutno tristotinjak osoba, a Kozlevac je još jednom pozvao sve građane i turiste na odgovorno ponašanje radi prevencije pojave i širenja zaraze.

Žulić boravio u prostoriji u kojo je bila i zaražena zaposlenica "Parka"

U međuvremenu nakon što su u posljednja dva dana zabilježena prva dva slučaja zaraze korona virusom u Buzetu, od srijede u samoizolaciji je i buzetski gradonačelnik Siniša Žulić koji je boravio u prostoriji odnosno na skupu zaposlenika komunalnog poduzeća "Park" s osobom kojoj je naknadno utvrđen pozitivan test na Covid-19. Riječ je o zaposlenici te buzetske javne ustanove.

"Premda na kratko vrijeme i pristojnoj udaljenosti, boravio sam u prostoriji s osobom kojoj je naknadno utvrđen pozitivan test na korona virus. Iako postoji mala vjerojatnost zaraze, kako bih prije svega zaštitio zdravlje ljudi s kojima se susrećem po preporuci epidemiologa slijedeće ću razdoblje provesti u samoizolaciji", potvrdio je sam Žulić. Dodao je kako je taj kontakt ostvaren na skupu djelatnika komunalnog poduzeća "Park" tako da i veći dio djelatnika, sljedećih nekoliko dana neće biti na svom radnom mjestu, radi prevencije i sigurnosti ostalih sugrađana.

"Bez obzira na situaciju sve aktivnosti i djelatnosti koje obavlja "Park" neće biti dovedene u pitanje. Nema mjesta panici, već se radi o pojačanoj odgovornosti za zdravlje svih nas. Stoga još jednom apeliram na sve da poštuju preporuke Stožera civilne zaštite RH. Čuvajte sebe i jedni druge", poručio je Žulić.  

 

 

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.