udruge upozorile

Kontra: Istospolni i izvanbračni parovi diskriminirani su u poreznom sustavu

Autor

Direktno.hr

Lezbijska grupa Kontra, Autonomna ženska kuća Zagreb i Ženska mreža Hrvatske upozorile su u srijedu na "sustavnu diskriminaciju" istospolnih i izvanbračnih parova u poreznom sustavu, jer drže da nije osigurana provedba članka iz Općeg poreznog zakona da se odredbe tog i drugih poreznih zakona koje se primjenjuju na bračnog druga, primjenjuju i na izvanbračnog druga, životnog partnera i neformalnog životnog partnera.

15.03.2017. u 12:01
Ispiši članak

Te udruge podsjećaju da je Hrvatski sabor usvojio više poreznih zakona: Opći porezni zakon, Zakon o porezu na promet nekretnina, Zakon o lokalnim porezima, Zakon o porezu na dohodak, Zakon o upravnim pristojbama, a koji se tiču prava osoba koje žive u izvanbračnim zajednicama i životnim partnerstvima.

Napominju da Opći porezni zakon izjednačava položaj izvanbračnih i životnih partnera u poreznom postupku s bračnim partnerima, čime je taj zakon usklađen s odredbama Obiteljskog zakona i Zakona o životnom partnerstvu osoba istog spola. U obrazloženju članka 15. Općeg poreznog zakona navedeno je da se na taj način daje temelj za postupanje po svim poreznim propisima na jednak način.

"Istovremeno, jedino Zakon o upravnim pristojbama eksplicitno navodi izvanbračne i životne partnere, dok svi drugi posebni zakoni koji se tiču poreza, navode samo bračne partnere. To znači da jedini od posebnih zakona koji uključuje izvanbračne i istospolne zajednice je upravo onaj zakon koji ide na njihovu štetu (pribrajanje dohotka izvanbračnog druga ili životnog partnera kod računanja minimalnog iznosa za oslobođenje od pristojbe), dok drugi porezni zakoni koji uglavnom propisuju porezne olakšice ih ne uključuju", navode udruge.

One ocjenjuju da takav postupak zakonodavca i prijašnji problemi u primjeni vezano za izvanbračne parove ostavljaju prostor za zabrinutost vezano za primjenu navedenih zakona.

Stoga su Lezbijska grupa Kontra, Autonomna ženska kuća Zagreb i Ženska mreža Hrvatske poslale upit Ministarstvu financija odmah nakon donošenja navedenih zakona u kojem su zatražile informaciju na koji način Ministarstvo namjerava osigurati njihovu provedbu.

"Na današnji dan zaprimile smo odgovor Ministarstva u kojem stoji da se naša pitanja odnose na informacije koje Ministarstvo nema, odnosno da se naša pitanja ne odnose na "već gotovu i postojeću informaciju", stoji u priopćenju.

Kontra, Autonomna ženska kuća Zagreb i Ženska mreža Hrvatske drže da je ovakav odgovor Ministarstva krajnje zabrinjavajući, jer se iz njega iščitava da ne postoji informacija o tome kako će se osigurati provedba poreznih zakona koji su doneseni još prošle godine. To implicira da Vlada ne namjerava provoditi zakone koje je izradila i koje je Hrvatski sabor usvojio, dodaju.

"Namjerni propusti Vlade prilikom donošenja ovih zakona i nedostatak političke volje za osiguranje njihove primjene u odnosu na osobe koje žive u istospolnim i izvabračnim zajednicma ukazuju na sustavnu diskriminaciju osoba koje žive u izvanbračnim ili istospolnim zajednicama od strane državnih institucija", upozoravaju udruge.

 

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.