OTVORENO PISMO

Komora zdravstvenih radnika predlaže angažiranje sanitarnih inženjera

Autor

bl

Otvoreno pismo i apel Hrvatske komore zdravstvenih radnika Strukovnog razreda za djelatnost sanitarnog inženjerstva u obavljanju epidemiološke djelatnosti u vrijeme epidemije zaraze  korona virusom.

27.08.2020. u 09:23
Ispiši članak

Pismo prenosimo u cijelosti.

"Hrvatska komora zdravstvenih radnika Strukovni razred za djelatnost sanitarnog inženjerstva ima potrebu javno se očitovati i ovim putem nadležnom Ministarstvu zdravstva uputiti apel vezano za procese i postupke provedbe  mjera epidemiološke zaštite u obavljanju epidemiološke djelatnosti za vrijeme epidemije zaraze korona virusom. 

Kao nadležno tijelo koje promiče i zastupa interese sanitarnih inženjera već smo nebrojeno  puta ukazivali na manjak zaposlenih stručnjaka u obavljanja zdravstvene  epidemiološke djelatnosti u sustavu poglavito za  vrijeme epidemije zaraze korona virusom.

Naš zdravstveni sustav u segmentu sprječavanja i liječenja zaraznih bolesti te provedbe  protuepidemijskih mjera uspostavljen je na principu postojanja epidemioloških timova u zavodima za javno zdravstvu kojem su nositelji isključivo liječnici. Malo je poznato u javnosti da većinu praktičkog posla u predmetnim timovima obavljaju za to, visokom naobrazbom, educirani zdravstveni radnici sanitarni inženjeri. 

Da su isti educirani pružati u teorijskom i praktičnom smislu  mjere epidemiološke zaštite te da su isti osposobljeni obavljati epidemiološku djelatnosti govore i ishodi učenja sanitarnih inženjera u programima zdravstvenih fakulteta i visokih učilišta. Manjak epidemiologa i nedostatnost obavljanja epidemiološke djelatnosti  može se poboljšati aktivnim angažmanom sanitarnih inženjera koji rade u sustavu ali i onih prekobrojno nezaposlenih.

Slijedom toga nije jasno zašto zdravstvena administracija u nedostatku epidemiologa poseže za jalovim pokušajima nadedukacije netom  završenih doktora medicine koji ni po čemu  nisu osposobljeni za obavljanje epidemiološke djelatnosti, dok se s druge strane u zdravstvenom sustavu postoje zdravstveni radnici kojima je temeljni posao obavljati mjere epidemiološke zaštite, a kako proizlazi iz  Zakona  o djelatnostima u zdravstvu, Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti ishodima učenja zdravstvenih fakulteta i učilišta, te svim drugim aktima koji reguliraju djelovanje i funkcioniranje higijensko-epidemiološkog tima. Činjenica je da epidemiološku djelatnost kako je propisana pravnim aktima ne obavljanju isključivo liječnici, već se ona obavlja u timu liječnika i više zdravstvenih radnika sanitarnih inženjera. 

Kad se zdravstveni sustav RH opredijelio da pitanjima prevencije i sanacije zaraznih bolesti, kao temeljnu djelatnost obavljanju sanitarni inženjeri onda oni u predmetnom slučaju poglavito u  nedostatku epidemiologa moraju biti prepoznati ne samo kao alternativa nego kao i ključni element u suzbijanu i sprječavanju zaraznih bolesti i provedbi protuepidemijskih mjera.

Naime poslove posebnih mjera za sprječavanje i suzbijanje zaraznih bolesti u provedbi Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, smiju provoditi jedino i isključivo za to ovlaštene i educirane osobe. 

Kako je Strukovni razred za djelatnost sanitarnog inženjerstva Hrvatske komore zdravstvenih  radnika nadležno tijelo za regulaciju profesije sanitarnih inženjera smatramo dužnim obavijestiti Vas ali i cjelokupnu javnost o nedostacima sustava, i smatramo potrebnim apelirati na nadležne institucije u cilju kvalitativnog obavljanja poslova protuepidemijskih mjera da takve djelatnosti u ovo krizno doba  moraju obavljati stručnjaci koji znaju svojim stručnim obrazovanjem odgovoriti na izazove zaraze virusima i na sve slične pojave, a sve u svrhu pružanja prijeko potrebne zdravstvene zaštite našim građanima RH. 

Stoga ova Komora apelira da bar u ovim kriznim situacijama država, angažira i nezaposlene licencirane sanitarne inženjere te ih u cilju provedbe epidemiološke djelatnosti zaposli u provedbi protuepidemijskih mjera U protivnom se bojimo da sustav s nedostatnim i needuciranim kadrovima koji trebaju skrbiti o prevenciji zdravstva i javnom zdravstvu neće znati adekvatno i kvalitativno odgovoriti na problematika epidemije zaraze korona virusa", stoji u pismu Hrvatske komore zdravstvenih radnika.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.