MJERE PROTIV KORONA VIRUSA

Komora dentalne medicine upozorava stomatologe: Smanjite broj pacijenata u čekaonicama...

Autor

rj

Hrvatska je podignula stupanj pripravnosti u borbi protiv korona virusa, a oglasila se i Hrvatska komora dentalne medicine

24.02.2020. u 14:59
Ispiši članak

Komora je upozorila stomatologe na nužne mjere kako bi se spriječilo moguće širenje korona virusa, u slučaju ako dođe do Hrvatske. 

Priopćenje prenosimo u cijelosti.

"Sukladno uputama Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti Referentnog centra za epidemiologiju Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske, skrećemo Vam pozornost na upute Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Klinike za infektivne bolesti 'Dr. Fran Mihaljević' za postupanje zdravstvenih djelatnika u slučaju postavljanja sumnje na COVID–19, bolest uzrokovanu novim korona virusom (SARS- CoV-2).

Ordinacije dentalne medicine trebaju pratiti upute Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, koje u cijelosti objavljujemo u prilogu te primjenjivati klasične metode za zaštitu od infekcija, pojačano se posvetiti uzimanju anamneze, u anamnezi obavezno uzeti epidemiološke elemente s fokusom na upite vezane uz putovanja u krizna područja, obiteljsku anamnezu, moguće kontakte s populacijom iz kriznih područja itd.

Svim ordinacijama dentalne medicine preporuča se što je više moguće smanjiti broj pacijenata u čekaonicama.

Ordinacije koje pretežno ili u manjoj mjeri liječe strane državljane, trebaju se pridržavati svih naputaka kao i za hrvatske pacijente, uz obavezno uvođenje posebnog anamnestičkog lista za svakog pacijenta s fokusom na pitanja koja fokusiraju na potencijalnog kliconošu, također radikalno smanjiti čekanje u čekaonicama te obavezno uvesti mjerenje tjelesne temperature s beskontaktnim toplomjerom.

Dentalni laboratoriji moraju provoditi dodatne mjere dezinfekcije za materijal poslan iz ordinacija dentalne medicine.

Ordinacijama dentalne medicine i dentalnim laboratorijima skrećemo pažnju na obavezu nošenja zaštitne odjeće, provođenje redovnih dezinfekcija osoblja, prostorija i opreme klasičnim metodama, a po mogućnosti uvesti dezinfekciju prostora nakon svakog pacijenta.

U zdravstvenim je ustanovama potrebno pojačati internu edukaciju djelatnika kako bi uspješnije prepoznali moguću ugrozu te time zaštitili pacijente i djelatnike.

Za rizične skupine podložne komplikacijama od infekcija (stariji, bolesni i imunodeficijentni), odgoditi njihovo naručivanje, osim u slučaju nužne potrebe.

Hrvatska komora dentalne medicine je stava da zdravstveni sustav dentalne medicine mora i dalje funkcionirati, pacijenti moraju imati mogućnost liječenja bez obzira da li se radi o hrvatskom ili stranom državljaninu, uz primjenu mogućih mjera opreza i pridržavanja uputa nadležnih institucija Republike Hrvatske.

Postupanje s osobama koje su u zadnjih 14 dana prije ulaska u Hrvatsku boravile na području zahvaćenom epidemijom COVID-19, bolesti koju izaziva novi korona virus (SARX-CoV-2): zdravstveni nadzor nad osobama bez simptoma/znakova bolesti i postupak s osobom koja pokazuje simptome/znakove bolesti i njezinim kontaktima

Postupanje zdravstvenih djelatnika u slučaju postavljanja sumnje na COVID-19, bolest uzrokovanu novi korona virusom (SARS—CoV-2)", priopćili su iz Hrvatske komore dentalne medicine.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.