'PRIJAVITE NAS...'

KoHOM odgovara HZZO-u: Otvorite telefonsku liniju na koju se hrvatski zdravstveni radnici i pacijenti mogu žaliti na vas!

Autor

Koordinacija hrvatske obiteljske medicine u priopćenju je prozvala HZZO

29.11.2020. u 17:17
Ispiši članak

Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti.

"Dok liječnici obiteljske medicine svakodnevno upozoravaju na opterećenost sustava, gužve u  ordinacijama zbog kojih nisu u mogućnost odmah odgovoriti na telefonske pozive svojih  pacijenata, HZZO-ova zdravstvena administracija opet traži žrtvu za svoj nerad. Umjesto da su  organizirali sustav na vrijeme, osigurali pametna informatička rješenja kojima će olakšati rad  epidemiolozima, obiteljskim liječnicima i cijeloj primarnoj zdravstvenoj zaštiti, zdravstvena  administracija, uljuljkana u svoje položaje, daleko od prve crte obrane od Covida,  svakodnevno radi bespotreban pritisak na liječnike i pacijente. Prozivaju liječnike za  (ne)javljanje na telefon i nedovoljan trud i rad. Najavljuju sankcije i otvaraju telefone za  pritužbe na naš rad!  

Da, prijavite nas liječnike, medicinske sestre i tehničare jer smo krivi što nas je bilo premalo i  davno prije ove pandemije. Prijavite nas jer se razbolijevamo od Covida- 19 pa bolesni ili u samoizolaciji dok god smo u  stanju radimo i iz svojih domova. 

Prijavite nas jer se istovremeno ne stižemo javljati na telefon, mobitel, čitati mailove i poruke,  brinuti o onima koji su bolesni i koji trebaju našu pomoć u našim ordinacijama.  Prijavite nas jer nikom nije palo na pamet da u timove liječnika primarne zdravstvene zaštite  pošalje administratore kao što je to svugdje u svijetu. 

Prijavite nas jer nema dovoljno respiratora, bolničkih kreveta, ambulanti, arena i šatora… jer  nas nema dovoljno da bi u njima radili. Prijavite nas jer radimo i nakon radnog vremena, premda nam to nije plaćeno. Jer radimo  vikendima, blagdanima, čak i u svoje slobodno vrijeme, jer dežuramo u Covid ambulantama,  liječimo pacijente po kućama… 

Prijavite nas jer odgovorni nisu poslali nikog da pomogne epidemiolozima u "hvatanju  kontakata" i zaustavljanju pandemije na prvoj liniji obrane. Dok su podatke upisivali ručno i  radili danonoćno jer nisu povezani sa Centralnim informatičkim sustavom u zdravstvu, jer nisu  povezani sa bolnicama, liječnicima obiteljske medicine, HZZO-om.  

Da, za to smo krivi mi liječnici, nas prijavite! Nije kriv HZZO sa tisućama zaposlenika, sa  kontrolorima koji dolaze u kontrole koječega kao da se ništa ne događa, umjesto da su regurtirani kao zdravstveni radnici da priskoče u pomoć svojim kolegama zdravstvenim  radnicima. 

Mi liječnici smo krivi što nisu zaživjele e-doznake, elektronski potpis i pečat, e-nalaz, e- uputnica, … sve ono silno e-zdravstvo na koje su se ulupali golemi novci, no i dalje nije u  funkciji!  Mogli bismo nabrajati unedogled što sve niste učinili, a sada sve pokušavate svaliti na leđa  liječnika, medicinskih sestara, tehniičara i hrvatskih građana. 

HZZO je šutke prihvatio sva nametnuta dodatna opterećenja obiteljskim liječnicima koja su  došla s pandemijom bez protesta, stoga je njihova briga za dobrobit pacijenata - lažna, a  pokušaj prebacivanja odgovornosti na liječnike, nažalost - stvaran. 

U trenutku kada zdravstveni sustav može spasiti ISKLJUČIVO entuzijazam i izgaranje  zdravstvenih radnika, pitamo se kako je zdravstvenoj administraciji ovako nešto sramotno i  groteskno uopće palo na pamet?! Nismo očekivali pljesak s balkona, nismo očekivali niti povećanja plaća kao što su to učinile sve  zemlje svijeta, tretirajući svoje liječnike, medicinske sestre i tehničare kao ono što oni uistinu  jesu – kao junake.   Poručuju nam da otvaraju telefone za pritužbe i da nakon toga kreću u kontrole! Slobodno  neka dođu na naše RADILIŠTE, na mjesto na kojem većina njih nikada nije bila, a od kojeg u  ovoj epidemiji naročito zaziru. 

I na kraju, mi liječnici s prve crte obrane od Covida pitamo HZZO-ovu administraciju: hoćete  li otvoriti i telefonsku liniju na koju se hrvatski zdravstveni radnici i pacijenti mogu žaliti na  vas? 

A dok to čekamo, KoHOM daje bezrezervnu podršku svojem članstvu, svim liječnicima  primarne zdravstvene zaštite i našim medicinskim sestrama u krajnjim naporima koje ulažemo  svaki dan u ovoj pošasti koja nas je zatekla. Kao i uvijek, potpuno smo predani svojem  liječničkom zvanju, a svoju struku čvrsto ćemo braniti!", priopćeno je.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.