ISTAKNULI MAKSIMALAN ANGAŽMAN DJELATNIKA

Klinika 'Fran Mihaljević' demantirala navode o devetosatnom čekanju; objavili koliko točno je trajao pregled

Autor

bl/h

Klinika za infektivne bolesti  demantirala je navode Zrinke Ljevar o devetosatnom čekanju na pregled njezinog oca te istaknula maksimalan angažman djelatnika da u uvjetima arhitektonskih i infrastrukturnih nedostataka pruže usluge, uz propisane standarde kvalitete zdravstvene zaštite.

02.12.2020. u 22:46
Ispiši članak

Nakon analize prijamno-trijažnog postupka i zbrinjavanja pacijenta M.Lj. u Klinici za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević", ravnateljica Alemka Markotić izvijestila je u srijedu navečer da je cjelokupni pregled i dijagnostička obrada tog pacijenta trajala tri sata i 43 minute te da su svjesni kako svako čekanje u ovim hladnim vremenskim uvjetima rezultira nezadovoljstvom pacijenata i njihove pratnje, no ističe maksimalan angažman svih djelatnika da u improviziranim uvjetima pruže usluge, uz propisane standarde kvalitete zdravstvene zaštite.

"Nastavno na izjave gospođe Zrinke Ljevar, objavljene na društvenim mrežama, vezano uz zbrinjavanje njenog oca na hitnom prijemu Klinike za infektivne  bolesti 'Dr. Fran Mihaljević', demantiramo navode gospođe Zrinke Ljevar o dužini čekanja njenog oca na pregled i obradu u našoj ustanovi kao i navode o  nehigijenskim uvjetima te nedostatku deka, odnosno toplih pokrivača", stoji u priopćenju za javnost.

Svjesni smo kako svako čekanje u ovim hladnim vremenskim uvjetima rezultira nezadovoljstvom pacijenata i njihove pratnje, no ističemo maksimalan angažman svih naših djelatnika da u improviziranim uvjetima pružimo naše usluge, poštivajući propisane standarde kvalitete zdravstvene zaštite", navodi Markotić u priopćenju nakon što je ispred Jedinice za osiguranje i unapređenje kvalitete zdravstvene zaštite te Klinike provedena analiza prijamno-trijažnog postupka i zbrinjavanja tog pacijenta u njihovoj ustanovi.

Markotić pojašnjava da je 1. prosinca 2020. u 22.23 sata izvršen administrativni upis pacijenta te je provedena trijaža putem prijamno-trijažnog tima (PTT). Uvažavajući klinički tijek aktualne bolesti i prisutnost simptoma posljednjih sedam dana, komorbiditete i epidemiološku anamnezu, a po uvidu u  vrijednosti vitalnih  parametara i kliničko stanje, pacijent je upućen na aparaturnu obradu u vidu radiološke snimke srca i pluća te je učinjeno testiranje na novi koronavirus  (SARS-CoV-2). 

"Temeljem dobrog općeg stanja i urednih vitalnih parametara, kod pacijenta nije bilo indicirano bolničko liječenje te je preporučena simptomatska terapija, do uvida u rezultate učinjene obrade. U predmetnoj povijesti bolesti, izrazito jasno je navedena preporuka i mišljenje našeg  liječnika, a obrada je završena 2. prosinca 2020. u 02.06 sati", napominje Markotić.

Ističe i kako je slijedom navedenog razvidno da je cjelokupni pregled i dijagnostička obrada tog pacijenta trajala tri sata i 43 minute, za razliku od navoda o "devetosatnom čekanju na pregled".

Markotić je naglasila i da u toj Klinici kontinuirano nastoje poboljšati organizaciju prijamno-trijažnog postupka te ulažu maksimalne snage kako bi zbrinuli sve pacijente koji traže njihovu skrb. 

"Svjesni smo svih arhitektonskih i infrastrukturnih nedostataka naše ustanove te privremenim, improviziranim mjerama, primjenom šatora, pokušavamo uspostaviti vanjsku ekstenziju grijanih čekaonica. Osim postojećih grijalica, u tijeku je postupak nabave dodatnih grijaćih tijela te smo osigurali deke,  kao i tople napitke za pacijente, svjesni hladnih vremenskih uvjeta", poručila je.

Ističe i kako je njihova obveza voditi računa o pridržavanju fizičke distance među bolesnicima kako bi spriječili zaražavanje pacijenata, ali i profesionalnu izloženost zdravstvenih djelatnika. 

"U postojećim improviziranim uvjetima, održavamo maksimalnu razinu higijene i postupamo po uputama Tima za kontrolu bolničkih infekcija", stoji Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević“.

 Zrinka Ljevar je na Facebooku izrazila nezadovoljstvo što su je s ocem koji ima upalu pluća - nakon što su došli u kliniku "Dr. Fran Mihaljević" - ostavili da čekaju satima u ledenom šatoru, bez grijanja ili deke, a ta se objava o "devetosatnom čekanju na pregled" u srijedu proširila društvenim mrežama i u medijima.

 

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.