JE LI OVO BILO NAMJERNO?
Kemičar o otrovu u Coca-Colinoj boci: 'Netko nije provjerio je li sva lužina isprana'
Kako je otrov završio u boci Romerquella veliko je pitanje ovih dana. Kemičari su otkrili moguće uzroke.
Rezultati vještačenja pokazali su da je u mineralnoj vodi s okusom Romerquelle pronađen kemijski otrov, odnosno sredstvo za pranje i odmašćivanje, a otopina je imala vrlo jaku pH vrijednost - 13,6.
Pitanje je kako je to uopće moglo završiti u bočici.
Dekan Fakulteta kemijskog inženjerstva i tehnologije Sveučilišta u Zagrebu Ante Jukić i prodekan istog fakulteta Ernest Meštrović za 24sata su naveli da je lužina s pH 13,6 pronađena analizom u bočici mineralne vode izuzetno visoke koncentracije i jako nagrizajuća.
FOTO: Unsplash
Može se, navode, koristiti i za čišćenje, ali vjerojatnost da se u tako visokoj koncentraciji koristi u proizvodnim pogonima u kojima Coca-Cola puni pića praktički ne postoji.
Isključuju mogućnost da se pogreška dogodila u pogonu
Da je tekućina u mineralnoj vodi završila u kafiću Jukić i Meštrović ne smatraju vjerojatnim s obzirom na informaciju da je bočica bila tvornički zatvorena, a jednako tako isključuju i mogućnost da se pogreška dogodila u pogonu.
Ostaje, naravno, teorija da je netko namjerno ulio opasnu lužinu u bočicu pa zato dekan i prodekan kažu kako ova priča dalje može imati nastavak samo u vidu kriminalističke istrage.
Coca-Cola Hrvatska napokon se oglasila: 'Izražavamo našu duboku zabrinutost...'
Konobar, kao niti mladić koji je u Rijeci popio gutljaj iz bočice i završio u bolnici, nisu ništa mogli naslutiti jer je, kako kažu stručnjaci, riječ o bezbojnoj tekućini bez mirisa i okusa. No, istodobno je riječ o vrlo agresivnoj i korozivnoj supstanciji koja izaziva opekline.
"Institucije trebaju biti otvorene prema javnosti, koja ima pravo na informacije. Generalna poruka bi trebala biti 'budite na oprezu, a mi ćemo ustanoviti što se dogodilo'. Mi stručnjaci s Fakulteta kemijskog inženjerstva i tehnologije izvrsno smo opremljeni, imamo znanje i spremni smo u svakom trenutku dati svoju maksimalnu pomoć u rasvjetljavanju ovog slučaja. Ali još nas nitko od državnih institucija nije kontaktirao", poručili su.
Kemičar Nenad Raos za 24sata je komentirao rezultate analize bočice iz Rijeke. Dao je malo drukčije objašnjenje.
"Netko nije provjerio je li prije punjenja pića sva lužina isprana, pa je vjerojatno prvih nekoliko boca kontaminirano. Inače, lužina masti pretvara u proteine te na taj način oštećuje tkiva. Može prouzročiti površinske ozljede sluznice, a tkiva se regeneriraju. Nadam se da neće biti novih slučajeva", kazao je kemičar.
Komentari
VAŽNO Ako ne vidite komentare ne znači da smo ih zabranili ili ukinuli. Zahvaljujući pravilima Europske unije o privatnosti podataka treba napraviti sljedeće: 1. Logirati se na Facebook u ovom browseru i omogućiti korištenje kolačića (cookies). Logirati se možete ovdje: https://www.facebook.com/ 2. Uključiti third party cookies u svom browseru. Ako koristite Chrome to možete učiniti na chrome://settings/cookies. Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.