PLENKOVIĆEV FAVORIT ODUSTAO?

Kandidata za ravnatelja HRT-a ima sa svih strana; prijavili se bivši ambasador, glumica, zaposlenici HRT-a...

Autor

Barbara Kraš Kedmenec

Rok za prijavu na natječaj za ravnateljicu, odnosno ravnatelja HRT-a istekao je u ponedjeljak u ponoć, prema pisanju medija na isti se javilo 15-tak kandidata, a već se šuška o njihovim imenima.

08.09.2021. u 11:09
Ispiši članak

HRT traži novog ravnatelja nakon što je zbog sumnji u kriminalne radnje najprije uhićen i pritvoren, pa onda i smijenjen višegodišnji glavni ravnatelj Kazimir Bačić.

Upravo je rasplet na rasporedu saborskog Odbora za informiranje, informatizaciju i medije koji bi Saboru trebao na imenovanje predložiti pet novih članova Programskog vijeća i jednog kandidata za glavnog ravnatelja HRT-a.

Tako se kao kandidati i kandidatkinje koji žele doći na čelno mjesto HRT-a spominju glumica Anja Šovagović Despot, bivši ravnatelj HRT-a Robert ŠvebKrešo ĆosićJosip Krželj (s Radio Splita), Anita Šimić Bitunjac, bivša rukovoditeljica financija HRT-a Gordana Grandov, bivši član Nadzornog odbora HRT-a Dražen Rajković, bivši urednik i novinar Večernjeg lista Željko Valentić, producentica na HRT-u Sanja Ivančin, povjesničar Dario Špelić, te urednik na HTV 4 Dražen Miočić.

Među kandidatima je, kako navodi Nacional, bivši ambasador u Makedoniji i bivši urednik na HRT-u Ivan Kujundžić, a među prijavljenima je, javlja zagreb.info, i dugogodišnji novinar i urednih na HRT-u, bivši izvršni urednik na portalu Direktno i profesor na Fakultetu političkih znanosti Ivica Zadro

Procedura izbora

Imena svih kandidata koji su ispunili uvjete natječaja bit će poznata 15. rujna, kada će Nadzorni odbor HRT-a otvarati zaprimljene prijave. Radi se o natječaju koji je objavljen krajem srpnja, a Nadzorni odbor u roku od osam dana od dana završetka roka za podnošenje prijava, mora otvoriti sve pristigle prijave, utvrditi njihovu valjanost i utvrditi koji kandidati ispunjavaju propisane uvjete za imenovanje čelnika javne radiotelevizije. Potom je Nadzorni odbor HRT-a dužan sastaviti zapisnik koji uz cjelokupno prikupljenu dokumentaciju te mišljenje ispunjavaju li podnositelji prijava zakonom propisane uvjete, treba dostaviti saborskom Odboru za informiranje, informatizaciju i medije na daljnje postupanje.

Nakon toga, saborski Odbor za medije obavit će razgovor s kandidatima koji ispunjavaju propisane uvjete te će podnijeti Saboru prijedlog imenovanja. Tehnički gledano, glavnog ravnatelja HRT-a imenuje Sabor na plenarnoj sjednici većinom glasova svih zastupnika, a ako u roku 45 dana od dana isteka roka za podnošenje prijava na ovom javnom natječaju Sabor ne imenuje glavnog ravnatelja HRT-a, javni natječaj će se poništiti, navodi se u odluci.

To bi se izgleda moglo i dogoditi, piše Nacional koji navodi da nakon što je Vladimir Drobnjak otklonio mogućnost da se kandidira za ravnatelja HRT-a, aktualni premijer Andrej Plenković po svemu sudeći, ostao je bez kandidata kojega je priželjkivao na čelu te TV kuće. 

"Točno je da je rok za prijavu na natječaj istekao 6. rujna u ponoć i točno je da je dosad pristiglo 15-prijava, što potpisanih što nepotpisanih. Pretpostavljam da bi prijava moglo biti još jer ako su neke poslane poštom, onda one mogu stizati i do srijede ili četvrtka pa valja pričekati još koji dan. Što se tiče imena onih koji su se prijavili, i za koje me pitate, o tome vam ne mogu i ne smijem ništa reći", kazao je predsjednik Nadzornog odbora HRT-a Mladen Čutura za Večernji list.

Dodatno je pojasnio proceduru koja slijedi idućih dana.

"NO HRT-a na svojoj će sjednici u srijedu 14. rujna otvoriti sve prijave pristigle na natječaj i provjeriti ispunjavaju li svi prijavljeni uvjete natječaja. Kada to utvrdimo, NO prijave samo onih koji zadovoljavaju sve uvjete natječaja šalje saborskom Odboru za informiranje, informatizaciju i medije. Time ćemo mi iz NO-a svoj posao odraditi, a dalje sve na sebe preuzima saborski Odbor koji onda poziva svakog kandidata i kandidatkinju koji je zadovoljio uvjete natječaja na intervju te na kraju jednog ili jednu od njih predlaže Saboru na imenovanje. Potom se zastupnici i zastupnice glasanjem izjašnjavaju o tome predloženom kandidatu ili kandidatkinji", naveo je Čutura dodavši da će Odbor za medije do 16. ili 17. rujna od NO HRT-a dobiti dokumentaciju o kandidatima i kandidatkinjama koji su ispunili sve uvjete natječaja.

 

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.