NOVI DETALJI

KAKO SU SE NAMJEŠTALI POSLOVI Petek u prisluškivanim razgovorima prijeti: Ako Jure bude to napravio, dobit će po p..ki

Autor

rj/Vladimir Urukalo/Slobodna Dalmacija

Višemjesečna istraga USKOK-a i tajno snimljeni razgovori u najnovijoj korupcijskoj aferi otkrivaju, među ostalim, po mišljenju USKOK-a, i kako je i na koji način Dragan Kovačević, predsjednik Uprave JANAF-a, "očistio put" Kreši Peteku, prvookrivljenom osnivaču i stvarnom voditelju poslovanja tvrtke "Elektrocentar Petek", na natječaju za radove koje je raspisao JANAF.

22.09.2020. u 11:08
Ispiši članak

Prema USKOK-u, Petek je za milijun i 960 tisuća kuna (260 tisuća eura) mita dobio posao na projektu "Izvođenje radova na modernizaciji automatskog gašenja i hlađenja postojećih spremnika nafte i derivata na Terminalu Omišalj – 1 faza", vrijednom gotovo 20 milijuna kuna, te na projektu proširenja sustava mjernih stanica JANAF-a na terminalima Omišalj, Sisak, Virje i Sotin.

Zanimljivo je svakako upoznati se s načinom na koji su se namještali poslovi. 

Iako je javno nadmetanje za prvi projekt objavljeno na internetskim stranicama JANAF-a 8. svibnja ove godine, istražitelji su povezali razgovore vođene desetak dana prije između Peteka i Ivane I., jedne od direktorica u "Siemensu", u kojem su razgovarali o ponudi za materijal koji će se koristiti u "gašenju".

U priči se pojavljujeJure B., direktor poslovne jedinice u "Siemensu", za kojeg je Petek smatrao da će mu "pokvariti posao". Tako Petek u razgovoru s Ivanom I. govori: "Slušaj, molim te, mi smo tvojim ljudima poslali zahtjev za cijenu materijala kako bi neke stvari mogli budžetirati, ali oni su to automatski proslijedili Juri". Govori kako ga je Jure odmah nazvao i rekao mu da hoće cjelinu, prenosi Slobodna Dalmacija.

U istom razgovoru "Siemensova" direktorica mu govori da ne zna zašto su to poslali Juri te ga pita zna li kome je to slao. Pita ga potom je li to "nešto za JANAF ili...?", a on joj odgovara: "da, JANAF i odmah je otišlo tamo gdje ne treba, kužiš, je*iga..., a ja moram složiti budžet, danas mi je bio zadnji dan".

Petek pojašnjava Ivani da on nema cijeli paket i da je to rekao Juri koji mu ne vjeruje. Ona ga pita što sad, a on joj odgovara: "Daj mi složi cijene, ali neka ostane među nama, ja bum njega tak uključil kad ga bum trebal, licence i to... ja ću njega uključiti, ne bježim od toga, al nemrem mu dati cijeli paket".

Izvjesni Jure se spominje i u razgovoru Peteka s Vatroslavom Sablićem, direktorom tvrtke "Luvis projekt", također osumnjičenim u ovoj aferi koji je s Petekom dobio posao s JANAF-om. U tom razgovoru Juru se vrijeđa jer im smeta u namještanju poslova. Kako bi smanjio utjecaj Jure B. i spriječio da mu propadne već dogovoreni posao, Petek organizira sastanak s Draganom Kovačevićem 18. svibnja u 11 sati u kavani "Lisinski", na kojem mu, među ostalim, govori i o Juri B. i "Siemensu". Kovačević govori da "Jure petlja", a Petek odgovara da "petlja u pi... materinu, ako to daš njemu onda smo svi...".

Na kraju je zanimljivo i kako se izvjesnom Juri i prijeti. 

"Ako bude to Jure napravio, imamo mi lijek za njega, dobit će na drugim po pi..., ne bu više nikad..."", spomenuo je u jednom trenutku Petek.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.