JUNAK DOMOVINSKOG RATA

'Kad krenemo, gorjet će nebo i zemlja' - na današnji dan poginuo Andrija Matijaš Pauk

Autor

mo

Drugog dana operacije Južni potez, 9. listopada 1995., na prilazu Mrkonjić gradu poginuo je heroj Domovinskog rata Andrija Matijaš – Pauk. Kao i u dotadašnjim bitkama Matijaš je krenuo iz prvih redova, vozeći se na oklopnom vozilu.

09.10.2019. u 16:04
Ispiši članak

Matijaš je rođen 1947., a završio je školu za dočasnike oklopno-mehaniziranih postrojbi. Tijekom karijere u Jugoslavenskoj narodnoj armiji posvetio se vojnom sportu i postao vrlo uspješan sportaš i instruktor. JNA je napustio kada je počela agresija na Hrvatsku, a nakon ratnog iskustva na Baniji, pristupa 4. brigadi, piše HRT-ov portal Dani ponosa

Rat je počeo kao pješak, no iskazao je velike organizacijske sposobnosti i hrabrost, a istaknuo se u borbama za oslobođenje juga Hrvatske, posebno u operaciji Vlaštica. Već dotad je od zarobljenih srpskih tenkova ustrojio Samostalnu tenkovsku satniju koja prerasta u Oklopnu mehaniziranu bojnu brigade.

Dodatno ojačan Oklop 4. brigade pokazao se presudnim u oslobađanju Ravnih kotara tijekom operacije Maslenica. U tim borbama Matijaš je višestruko ranjen, no napustio je bolnicu i vratio se na bojište. Nakon obrane zadarskog zaleđa, preuzima dužnost načelnika oklopnih postrojbi, a iduće godine postaje načelnik stožera 4. brigade.

U operacijama: Zima 94, Skok 1, Skok 2 i Ljeto 95 njegovi tenkovi su oslobađali Dinaru, Livanjsko polje i Bosansko Grahovo, a Matijaš je kao zamjenik zapovjednika imao važnu ulogu. Nakon pobjedničke Oluje sudjeluje u operacijama Maestral i Južni potez, pri čemu je poginuo.

O Pauku o kojem je teško govoriti bez epiteta vitez, heroj ili junak. Njegov ratni put pun je pobjeda koje je ostvario kao jedan od najvećih stručnjaka za tenkove i oklopnu borbu.

Pauk je kao zapovjednik jedne satnije 4. gardijske brigade prošao niz bojišnica, od dubrovačke, pa do šibenske i zadarske, a osim po junaštvu među vojnicima bio je poznat i po uzviku: 'Kad krenemo, gorit će nebo i zemlja'. Pauk je ostao upamćen i po tome što je iako je bio ranjen tri puta u istom danu, previo rane i vratio se na prvu liniju.

Andrija Matijaš Pauk bio je profesionalni vojnik i prije rata. Kao stručnjak za tenkove i oklopnu borbu sa svojim znanjem bio je više nego dobro došao u trenutku napada na Hrvatsku.

Matijaš je odlikovan najvišim državnim odličjima, a pokopan je u rodnoj Marini kod Trogira. U spomen na Matijaša, posmrtno promaknutog u general-bojnika, Četvrta brigada dobila je naziv Pauci, a vojarna u Kninu nosi njegovo ime.

 

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.