okrupnjavanje zemljišta

Jakovina bi komasaciju pokrio EU fondovima; Šuker - to je smiješno

Autor

Direktno.hr

02.10.2014. u 10:28
Ispiši članak

Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina poručio je danas vlasnicima poljoprivrednih zemljišta kako neće snositi troškove komasacije te kako se na zemljište dodijeljeno u procesu komasacije neće plaćati porez na promet nekretnina.

"U Hrvatskoj prevladavaju usitnjeni posjedi poljoprivrednog zemljišta koji ne pružaju uvjete za uspješnu poljoprivrednu proizvodnju, pa se stoga pristupilo izradi novog Zakona o komasaciji poljoprivrednog zemljišta", pojašnjavao je Jakovina.

Podsjetio je kako je u Hrvatskoj na snazi stari zakon iz 1979., koji se nije mijenjao od 1987., te kako je novim teritorijalnim ustrojem Hrvatske primjena starog zakona onemogućena.

Komasacija je skup administrativnih i tehničkih postupaka kojima se male i usitnjene površine poljoprivrednog zemljišta sjedinjuju u veće, uređuje se putna i kanalska mreža te sređuju vlasnički odnosi na zemljištu.

"Cilj nam je okrupnjavanje posjeda i katastarskih čestica u veće i pravilnije radi njihovog ekonomičnijeg iskorištavanja i stvaranja povoljnijih uvjeta za razvoj poljoprivredne proizvodnje", kazao je ministar Jakovina.

Komasacijom bi, kazao je, trebalo biti obuhvaćeno oko 280 tisuća hektara poljoprivrednog zemljišta za što je potrebno osigurati oko 840 milijuna kuna, a u prvom šestogodišnjem razdoblju od 2015. do 2020. treba obuhvatiti oko 90 tisuća hektara.

"Troškovi komasacije procjenjuju se na oko 3000 kuna po hektaru, a za provođenje plana komasacije za prvo petogodišnje razdoblje ukupni se troškovi procjenjuju na 270 milijuna kuna odnosno oko 45 milijuna kuna godišnje", rekao je Jakovina dodavši kako će se sredstva osigurati u državnom proračunu, proračunu jednica lokalne, područne i regionalne samouprave te iz sredstava fondova EU.

Na to je reagirao HDZ-ov Ivan Šuker koji je tvrdnju kako će se sredstva osigurati u europskim fondovima nazvao smiješnom.

"Čak i da je to istina, vi to operativno ne možete provesti da funkcionira u 2015. Ne možete jedinicama lokalne samouprave, nakon što im uzmete sredstva izmjenom Zakona o porezu na dohodak, nametnuti novu obvezu, a pitanje je i kada možete povući sredstva iz europskih fondova", poručio je Šuker vladajućima.

Milinković: u mojoj općini komasacija se nekoć provodila pendrekom

"Imam neugodna sjećanja... u mojoj općini komasacija se htjela provesti pendrekom i nametanjem", rekao je Stjepan Milinković (HDZ).

Zastupniku HDSSB-a Bori Grubišiću, koji je upozorio na "silan uvoz i pad izvoza", a stanje u poljoprivredi nazvao katastrofalnim, smeta i što se o važnoj temi, kakva je komasacija, raspravlja bez da se zna njena financijska konstrukcija. "Hrvatski Program ruralnog razvoja poslan je ljetos u Bruxelles, a među mjerama je i komasacija, no još nema vijesti jesu li ti novci odobreni", primijetio je Grubišić i zaključio da se radi po načelu "Zec u šumi, a mi šiljimo komasacijski ražanj".

Jakovina je potvrdio da je Program poslan u proceduru Europske komisije i da traju konzultacije. Rok u kojem Komisija treba usvojiti Program je polovica siječnja iduće godine, kad i za ostale države članice, tu se ne kasni, a i komentari koji stižu su pozitivni, uvjerava ministar i dodaje da se komasacija neće provoditi silom.

Oporba: komasacija ne smije biti još jedan teret lokalnih jednica

Saborski zastupnici upozorili su danas da su rokovi za provedbu komasacije predugi i da ih treba skratiti, jer se u suprotnom taj postupak, koji nije riješen u 24 godine hrvatske samostalnosti, neće provesti ni u iduće 24 godine.

"Nadam se da će ministarstvo shvatiti da si nakon 24 godine ne možemo dati još 20 godina za provedbu postupka koji je ključan za uspješnost domaće poljoprivrede", rekao je nezavisni Slavko Linić u raspravi o Vladinu prijedlogu zakona o komasaciji.

I Vesna Škare Ožbolt (DC) suglasna je da su rokovi koje predviđa Vlada predugi. "Nama je trebalo 120 godina, od Marije Terezije do '91., da okrupnimo 800 tisuća hekatra, planiranih 300 tisuća hektara treba okrupniti puno brže", poručila je.

Iz oporbe poručuju da komasacija ne smije biti još jedan teret lokalnih jednica.

"Ako se i taj trošak prevali na lokalne jedinice, to će dovesti u pitanje njihovu opstojnost", upozorava Mile Horvat (SDSS).

Branko Hrg (HSS) primjećuje da se te jedinice jednom spominju kao "fikus", a potom se govori da će preuzeti određene obveze, pa pita koliki će financijski teret uistinu pasti na njihova leđa. Osim toga, pita Hrg, ne bi li trebali početi razmišljati o "komasaciji unutar javne uprave i silnih agencija".

Samo u Agenciji za plaćanja u poljoprivredi u dvije i pol godine zaposlene su 193 osobe, a seljaci na terenu kažu da im nikad nije bilo gore, kaže Hrg.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.