PARCIJALNO PROVODI ODLUKE

IZVJEŠĆE GRECO-A Hrvatska je i dalje među zemljama s najslabijom provedbom antikorupcijskih preporuka koje se tiču saborskih zastupnika

Autor

bl/h

Hrvatska je i dalje među zemljama s najslabijom provedbom antikorupcijskih preporuka koje se tiču saborskih zastupnika, navodi se u četvrtak u godišnjem izvješću Skupine država protiv korupcije (GRECO). 

15.04.2021. u 10:49
Ispiši članak

GRECO, antikorupcijsko tijelo Vijeće Europe, izdaje preporuke za borbu protiv korupcije među parlamentarnim zastupnicima, sucima i tužiteljima. 

Hrvatska, koja je posljednji put evaluirana prošle godine, u potpunosti je provela šest od ukupno 13 preporuka GRECO-a. Pet preporuka je djelomično provela, a dvije nisu provedene uopće, kaže se u izvješću. 

U Hrvatskoj je najveći problem s neprovođenjem preporuka koji se tiču saborskih zastupnika. GRECO navodi da su zemlje s najvećim udjelom neprovedenih preporuka u tom pogledu Monako (100 posto), Andora (83 posto), Poljska (83 posto), Austrija (75 posto), Mađarska (71 posto) i Hrvatska (67 posto, odnosno nije provela dvije od tri).

U izvješću nije navedeno o kojim se točno preporukama radi. 

U provedbi preporuka za parlamentarne zastupnike Finska, Norveška, Albanija, Bugarska i Velika Britanija su ih, na primjer, ispunile sve. 

Kad su u pitanju suci, zemlje s najvećim udjelom neprovedenih preporuka u toj kategoriji su Turska (83 posto), Irska (80 posto), Švicarska (75 posto), Austrija (67 posto), Francuska (67 posto) i Crna Gora (67 posto). Hrvatska ovdje ima pet preporuka, od kojih su dvije provedene u cijelosti, a tri parcijalno. 

Cipar, Danska, Finska, Norveška i Švedska su ih, pak, ispunile sve. 

Preporuke za tužitelje slabo provode Portugal (75 posto neprovedenih), Turska (75 posto) i Austrija (67 posto). Hrvatska u kategoriji tužitelja ima pet preporuka, tri su provedene potpuno, a dvije djelomično. 

Austrija, Turska i Portugal na začelju su i ako se gleda ukupna provedba preporuka, ali ih nadmašuje Bosna i Hercegovina, kao jedina država koja nije provela ni jednu jedinu. 

Finska i Norveška jedine su zemlje koje su provele sve preporuke, a blizu im je i Albanija s 90-postotnom provedbom. 

Do kraja 2020., zemlje članice GRECO-a u potpunosti su provele gotovo 40 posto preporuka za sprječavanje korupcije u pogledu parlamentarnih zastupnika, sudaca i tužitelja.

Najmanje se poštuju preporuke koje su izdane u pogledu zastupnika (samo 30 posto provedenih), zatim slijede one u pogledu sudaca (41%) i tužitelja (47 posto).

Korupcija u doba pandemije

GRECO u izvješću navodi da vlade trebaju rigorozno upravljati korupcijskim rizicima koji su se pojavili zbog potrebe poduzimanja izvanrednih mjera u borbi protiv pandemije Covida-19, uključujući ulijevanje velikih iznosa novca u gospodarstvo kako bi se ublažio njen ekonomski i socijalni učinak.

GRECO naglašava da su više od godinu dana vlade morale donositi "hitne mjere koje podrazumijevaju koncentraciju ovlasti i ograničavanje temeljnih prava, mjere koje idu ruku pod ruku s korupcijskim rizicima koji se ne smiju podcijeniti". Pritom se navodi da ti rizici mogu biti posebice izraženi u sustavu javne nabave, kada je riječ o pitanjima sukoba interesa i uloge lobiranja.

Glavna tajnica Vijeća Europe Marija Pejčinović Burić rekla je da u ovim izazovnim vremenima "vlade trebaju pojačati napore kako bi osigurale da sve politike i akcije u svrhu rješavanja javnozdravstvene i ekonomske krize budu u skladu s protukorupcijskim standardima". 

Odgovarajući zakonski i institucionalni okviri za borbu protiv korupcije nisu dovoljni, istaknula je ona. "Moramo vidjeti da se ti standardi učinkovito primjenjuju u praksi, a vlade moraju djelovati transparentno i odgovorno".

Predsjednik GRECO-a Marin Mrčela, potpredsjednik hrvatskog Vrhovnog suda, poziva države da pažljivo slijede smjernice koje je GRECO izdao 2020. u svrhu sprječavanja korupcijskih rizike u kontekstu pandemije.

“Ključno je da se, u izvanrednim situacijama, sve odluke i postupci donose transparentno, s integritetom i odgovornosti", poručio je.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.