NEZGODNO

ISTI PROBLEMI MUČE BANDIĆA I FRANKOVIĆA Evo što otkriva bivši dubrovački gradonačelnik

Autor

js

Na sjednici Gradskog vijeća Dubrovnika u ponedjeljak su usvojene izmjene i dopune Generalnog urbanističkog plana GUP-a. Gostujući u Dnevniku Dubrovačke televizije, predsjednik Gradskog vijeća Marko Potrebica kazao je između ostalog kako će najavljene izmjene GUP-a reducirati određena prava po pitanju gradnje.

 

15.09.2020. u 19:29
Ispiši članak

"Naslijedili smo veliki broj građevinskih dozvola koje danas izazivaju prijepore. Svi će moći graditi u skladu sa zakonom, ali neće moći preizgrađivati svoje objekte", kazao je Potrebica. Na pitanje za komentar izjave vijećnika KLGB Srđ je Grad Nikše Selmanija koji je tijekom rasprave istaknuo kako je Grad Dubrovnik preizgrađen u posljednje tri godine,  Potrebica  je naglasio kako su sve građevinske dozvole za te zgrade izdane prije njihovog mandata temeljem GUP-a Grada Dubrovnika iz 2014. kojeg je predložio Andro Vlahušić, a koji danas pere ruke kao da se ništa nije dogodilo, piše Dubrovački portal

Reakciju bivšeg dubrovačkog gradonačelnika Andra Vlahušića nije trebalo dugo čekati. Oglasio se podužim facebook statusom.

Izmjenama i dopunama GUPa iz 2014. godine nijedna parcela na području od Kantafiga do Belvedera nije prebačena iz zelenoga područja u gradjevinsko područje. Sve građevine koje su nastale u protekle tri godine,na Pločama, Lapadu, Babinu kuku, Montovjerni, Gružu, osim Studentskoga doma, imaju samo jednoga autora , a to je HDZ, kroz usvojene izmjene i dopune GUP-a iz 2005. i 2007. godine.
Izgradnja na Babinu kuku: Ponti, Solitudu, Glavici učvršćena je i UPUom Babin kuk koji je HDZ usvojio. Preporučam pročitati članak U Dubrovačkom dnevniku, od 01.03.2019. godine, kako je urbaniziran Babin kuk.

Kako HDZ nije bio zadovoljan ni svojim GUPom i UPUom Babin kuk, HDZov ministar Kuščević ukinuo je Povjerenstvo za ocjenu uspješnosti arhitektonskih rješenja, a novo ne želi osnovati. Ukidanjem Povjerenstva , stručnoga tijela, ponajboljih hrvatskih arhitekata, ministarskim dekretom, dokinuta je skladnost, a omogućena izgradnja mastodonta, Importanne resorta, u kojem je nekada usamljeni, a sada nadograđeni hotel Neptun, najmanja gradjevina na ponti Lapada.

Obitelj Marka Potrebice , okoristila se usvajanjem Gupa 2014. godine, jer je zeleno područje prebačeno u građevinsko područje, na području Štikovice tj. Zatona. Nakon što je izmjenama i dopunama GUPa iz 2014. godine zemljište postalo građevinsko, obitelj Potrebica, prodala je zemljište s građevinskom dozvolom privatnom poduzetniku za 280 tisuća eura. Dozvolu za izgradnju kuće u Štikovici, izdala je gradska uprava Franković/Potrebica, prije prodaje zemljišta privatnom poduzetniku. Kako kuća danas izgleda, posljedica je odluke sadašnje gradske uprave. Sam sebi izdao dozvolu, a onda nezadovoljan i ljut??

Studentski dom koji je upravo dobio uporabnu dozvolu, izgrađen je u Čokolinu na moj prijedlog. Bivša lokacija Studentskog doma u Hladnici, prenamijenjna je u stanove za nastavnike Sveučilišta, grad je ostao bez lokacije za dom. Pronašao sam lokaciju u centru, u piešačkoj distanci do svih dijelova Sveučilišta, predložio amandman na izmjene GUPa 2007. godine. Odobrio sam i 30 milijuna za financiranje izgradnje Studentskoga doma, jedina veća sredstva osim Europskih fondova.

Marko Potrebica, direktor je u novom Studentskome domu, na lokaciji koju sam izabrao, uvrstio u gradjevinsko zemljište, te predložio odluku o sufinanciranju. Dozvola za kuću u Štikovici prodana je za 280 tisuća eura. Danas kaže da su to štetne i pogubne odluke. Ima li netko u gradu, pa i u HDZu koji mu vjeruje. Dobiti posao i ogromne novce, od političkoga neprijatelja. Kako to? Kako to?

Puno se riječi jučer prosulo , govoreći o javnome inetersu na Babinu kuku? Najveći javni interes, grada Dubrovnika, na Babinu kuku jučer nije spomenut. Povrat 400 tisuća četvornih metara, koji je tvrtka Valamar, tj. HTC Dubrava, nezakonito otuđila od građana Dubrovnika. Ogromno zemljište uknjižila je na tvrtku, a nije ga platila. Neizgrađeno zemljište na Babinu kuku, tvrtka HTC Dubrava Babin kuk, prema ugovoru sa Skupštinom općine Dubrovnik, trebala je vratiti gradu Dubrovniku, što nikada nije napravila. Danas bi cijeli morski pojas, osim pomorskoga dobra pripadao ljudima našega grada, a ne privatnim vlasnicima.

Tužbu za povrat zemljišta gradu i građanima pokrenuo sam 2009. godine. Neke smo presude dobili u našu korist. Zadnje četiri godine gradska uprava ne traži nastavak sudskoga spora, nego očito ogromno zemljište želi ostaviti kod nezakonitih privatnih vlasnika.
Mali Stradun treba napraviti kao središte života kompleksa Babin kuk, prema provedenome arhitektonskome natječaju. Grad ne smije sudjelovati u “privatnim” ratovima, nego provoditi vlastite odluke dobivene kroz javne natječaje. Ako je Valamar nezadovoljan arhitektonskim rješenjem, dobiveno na otvorenom natječaju, koje je provela sadašnja gradska uprava, neka otkupi privatno vlasništvo, koje je pred desetak godina prodao. Kako i zašto je, HTC Dubrava Babin kuk, prodao svoje najvrednije nekretnine privatnicima, a nije htio, vratiti neizgrađeno zemljište gradu Dubrovniku, za mene je neprihvatljivo.

Kako je “javni interes” jučer ponovljen stotine puta, bilo je za očekivati da će zemljište Zaklade Mihanović, zeleni koridor u srcu grada, biti vraćeno iz građevinskoga u zeleno područje. Gle čuda, Potrebica/Franković to nisu napravili, nisu ispravili raniju HDZovu odluku.
Vama čitatelji ostavljam na maštu, zašto se izmjene i dopune GUPa ne odnose na zaštitu zelene zone i prometnoga koridora u srcu Dubrovnika.

Podsjetimo, probleme s GUP-om kakve ima dubrovački gradonačelnik Mato Franković imao je i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić zbog čega je zapeo projekt 'zagrebački Manhattan'.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.