'MIGRACIJE ĆE OBILJEŽITI 21. STOLJEĆE'

Istaknuti borac za prava izbjeglica isusovac pater Braun završava mandat, zamijenit će ga Stanko Perica

Autor

dd/h

Pateru Tvrtku Barunu, koji je posljednjih šest godina vodio Isusovačku službu za izbjeglice, krajem srpnja završava mandat, a njegov nasljednik bit će isusovac Stanko Perica, piše u nedjelju Večernji list.

07.06.2020. u 09:05
Ispiši članak

Pater Tvrtko Barun vodio je Isusovačku službu za izbjeglice u jeku najveće krize, pokrenuo je niz programa za pomoć onima kojima je u tom trenutku to bilo najpotrebnije te je neumorno podizao svijest hrvatske javnosti o problemu prihvata i integracije izbjeglica, ali i poticao rješenja za te probleme. U Hrvatskoj je postao jedan od sinonima za zagovaranje prava izbjeglica, za što je primio cijeli niz nagrada i ovdje, ali i u Europi, podsjeća Večernji list.

Isusovačka služba za izbjeglice neprofitna je humanitarna udruga koja je dio mreže međunarodne humanitarne organizacije Jesuit Refugee Service (JRS) osnovane 1980. s poslanjem da prati, služi i zagovara prava izbjeglica i drugih nasilno raseljenih osoba. Hrvatski ogranak udruge djeluje od 1993. pomažući izbjeglicama i prognanicima Domovinskog rata.

"U ljeto 2014. JRS je u Hrvatskoj imao tek dvoje zaposlenih, jednu osobu na puno radno vrijeme i jednu na pola radnog vremena te su organizirane neke aktivnosti u Prihvatilištu za tražitelje azila. Šest godina poslije udruga se potpuno promijenila u pitanju kvalitete i kvantitete. Samo u Hrvatskoj imamo više od 80 volontera, a otvorili smo urede u BiH, Srbiji i Kosovu tako da na cijelom tom području imamo 45 zaposlenih osoba", izjavio je za Večernji list pater Tvrtko Barun, koji je zapravo voditelj Isusovačke službe za izbjeglice u cijeloj jugoistočnoj Europi.

On odlazi u službu provincijskog ekonoma, što znači da će se brinuti o ekonomiji, a organizaciju će preuzeti Stanko Perica, koji trenutačno obavlja službu ekonoma Kolegija Družbe Isusove na Jordanovcu u Zagrebu te studentskog kapelana na Fakultetu filozofije i religijskih znanosti u Zagrebu.

"Svi koji razumiju širu sliku svjesni su da ove migracije neće prestati. Štoviše, mislim da je to proces koji će obilježiti 21. stoljeće i važno mi je da mogu pomoći", kaže Stanko Perica koji je, osim u Hrvatskoj, bio i u misijama u Keniji i Tanzaniji. Isusovcima se pridružio prije deset godina, a prije toga je završio pravni fakultet i radio u odvjetništvu. Svećenik je otprije dvije godine. 

Isusovačka služba za izbjeglice u Hrvatskoj ima niz aktivnosti, pri čemu su najviše fokusirani na učenje jezika, rješavanje stambenog pitanja te zapošljavanje. Među ostalim, pokrenuli su projekte “Edukacijom do bolje integracije azilanata”, “Dječji kutak u Prihvatilištu za tražitelje međunarodne zaštite u Zagrebu” i “TrAZILica – socijalna inkluzija i jačanje konkurentnosti azilanata na tržištu rada u RH”.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.