REAGIRANJE

ISPRAVAK Tvrtka Rijeka 2020 nije pogodovala poduzeću iz Srbije; pripremu dokumentacije radila je tvrtka Odličan Hrčak iz Beograda

Autor

ri

Redakciji portala Direktno obratila se temeljem Zakona o medijima i Zakona o elektroničkim medijima Emina Višnić, direktorica tvrtke Rijeka 2020 d.o.o. sa zahtjevom za objavom ispravka članka pod naslovom "ZLORABILI PROCEDURU Tvrtka Rijeka 2020 pogodovala poduzeću iz Srbije; čak su i službeni dokumenti za milijunski posao pisani na srpskom!", a koji je objavljen u subotu, 8.2.2020.  Reagiranje Emine Višnić objavljujemo u cijelosti.

 

14.02.2020. u 14:35
Ispiši članak

"U navedenom članku iznesen je niz neistina i netočnosti. Netočan je i neistinit naslov u kojem piše da je zlorabljena procedura, da je RIJEKA 2020 pogodovala poduzeću iz Srbije kao i da su službeni dokumenti pisani na srpskom. A takve stvari nipošto i ni na koji način ne potvrđuje Rješenje Državne komisije na koje se članak poziva. RIJEKA 2020 d.o.o. nije pogodovala poduzeću iz Srbije niti u Rješenju DKOM-a igdje stoji takav zaključak u smislu da je 'srbijanska tvrtka imala bolji tretman prilikom odlučivanja od one hrvatske'. Upravo suprotno, DKOM u svom rješenju nije utvrdio da je RIJEKA 2020 trebala izabrati drugog ponuditelja.

Potpuno netočno je u članku kao službeni dokument objavljena specifikacija opreme koja je tražena na natječaju za najam pozornice s krovom i audiovizualne opreme za otvorenje. Da je tome tako, lako je provjeriti na stranicama Javne nabave, odnosno Elektroničkom oglasniku javne nabave, gdje je u natječajnoj dokumentaciji objavljen službeni dokument Projektnog zadatka. Elektronički oglasnik javne nabave je svima dostupan.

Kad bi papir objavljen u članku na Direktno.hr doista bio službeni dokument Projektnog zadatka javne nabave, svi zainteresirani ponuditelji već bi kod objave natječaja za pozornicu i audiovizualnu opremu reagirali, izrazili prigovor ili tražili pojašnjenja na objavljenu dokumentaciju. No, niti Eldra d.o.o., niti itko drugi to nije učinio. 

Da bude posve jasno, podlogu i specifikaciju uoči natječaja najma pozornice s krovom i audiovizualne opreme radila je tvrtka ODLIČAN HRČAK d.o.o. iz Beograda koja je u prethodnom natječajnom postupku izabrana za posao Usluga planiranja i provedbe kreativne i izvršne produkcije Otvaranja. Njihov je zadatak, između ostalog, bio pripremiti dokumentacije za daljnje nabave za otvorenje, uključivo i ovu nabavu. 

Produkcijski tim Rijeke 2020 je s ciljem istraživanja tržišta, na više adresa mailom poslao tu podlogu u svrhu planiranja nabave. Naime, prema Zakonu o javnoj nabavi naručitelj smije tražiti savjet stručnjaka ili sudionika na tržištu koji može koristiti u planiranju i provedbi postupka nabave i pri izradi dokumentacije o nabavi. To u članku Direktno.hr-a i piše: 'naši izvori tvrde da je isti dokument poslan iz riječke tvrtke i hrvatskim ponuditeljima'. Kako je uopće moguće pogodovati srpskoj tvrtki u javnom natječaju, na koji se može javiti bilo tko, a čija podloga je unaprijed s ciljem istraživanja tržišta poslana hrvatskim tvrtkama? Zlonamjernik bi eventualno iz te činjenice mogao iščitavati suprotno – da se pogodovalo hrvatskim tvrtkama. Što, naravno, također nije slučaj.

Nakon provedene javne nabave, na izbor Studia Berar Rental d.o.o. u ovom se natječajnom postupku žalila Eldra d.o.o. koja nije izabrana. RIJEKA 2020 odgovorila je na žalbu, a DKOM u svojem Rješenju o žalbi nigdje nije zaključio da je trebalo izabrati drugog ponuditelja.

Čak štoviše, žalbeni navod Eldre d.o.o. koji se odnosi na kvalitetu ponuđene opreme, DKOM je odbacio kao neosnovan, a to je meritum natječaja.

DKOM je predmet vratio na prvotno postupanje, što znači da će RIJEKA 2020 d.o.o. ponovo procijeniti ponude sukladno navodima iz Rješenja o žalbi odnosno sukladno pravnom shvaćanju i primjedbama tj. uputama Državne komisije.

Što se tiče bodovanja stručnjaka to je RIJEKA 2020 već i u odgovoru na žalbu pojasnila, a vezano uz primjedbe Eldre d.o.o. na 'srpski jezik', one se ne tiču dokumenta koji ste objavili kao tobože 'službeni dokument' nego prigovora u kojem Eldra d.o.o. tvrdi da ponudu Studia Berar Rental d.o.o. nije trebalo prihvatiti bez prijevoda ovlaštenog sudskog tumača za riječi: 'posetilac', 'svetska (turneja)', 'pozorište', 'rasveta' i sl.  No, Eldra pritom zaboravlja, a Vi ne prenosite, da je Rijeka 2020 ravnopravno postupala prihvaćajući bez prijevoda sudskog tumača i riječi iz ponude Eldre d.o.o. poput: 'video live director','mapping director', 'designer' i sl. Za ovaj dio u svojem Rješenju DKOM kaže da je 'od presudne važnosti ispitati i razjasniti sve osporene pojmove (u ponudi odabranog ponuditelja i u ponudi žalitelja)'.

Također, potpuno je neistinita tvrdnja iznesena u članku da je 'porez na dodanu vrijednost (PDV) igrao presudnu ulogu prilikom odabira najpovoljnije ponude'. Iz objavljene dokumentacije na Elektroničkom oglasniku javne nabave vidljivo je da je odabrana ekonomski najpovoljnija ponuda a pri odabiru su korišteni financijski i nefinancijski kriteriji. PDV pritom nije relevantan jer se u financijskim kriterijima u obzir uzima iznos bez PDV-a. Naime, sukladno članku 294. Zakona o javnoj nabavi naručitelj može koristiti pravo na pretporez pa uspoređuje cijene ponuda bez poreza na dodanu vrijednost.

Nadalje, netočno je da je RIJEKA 2020 preferirala da se za nabavu opreme izabere Studio Berar Rental d.o.o. kao i da se Studiu Berar Rental išta olakšavalo. Potpuno je nemoguće da Direktno.hr posjeduje rješenja DKOM-a kojim potvrđuju da je RIJEKA 2020 preferirala tvrtku Studio Berar Rental. DKOM niti u jednom svom dokumentu to ne iznosi. Dakle, neistina je da rješenja DKOM-a potvrđuju stav iznesen u članku i naslovu članka na Direktno.hr. Također, bez ikakve osnove u članku piše da je učinjena nepravda prema hrvatskoj tvrtki. Takav zaključak nema temelja niti u postupku nabave kojeg je provela RIJEKA 2020 d.o.o. niti u dokumentima DKOM-a koji su svima javno dostupni.

Da je doista bilo želje da se informacije provjere u tvrtki RIJEKA 2020 prije objave članka na Direktno.hr-u, onda novinar ne bi u subotu telefonirao na centralni broj tvrtke, već bi upit poslao mailom, odnosno telefonom kontaktirao jedan od objavljenih direktnih brojeva suradnika zaduženih za kontakt s medijima.

Zaključno, tvrtka RIJEKA 2020 provela je postupak javne nabave poštujući odredbe Zakona kao i podzakonskih propisa, poštujući temeljna načela u odnosu na sve gospodarske subjekte, posebice načelo tržišnog natjecanja, načelo jednakog tretmana, zabrane diskriminacije, uzajamnog priznavanja, te načela razmjernosti i transparentnosti, na način koji omogućava učinkovitu javnu nabavu te ekonomično i svrhovito trošenje javnih sredstava.

Nikome na ovom natječaju tvrtka RIJEKA 2020 nije pogodovala niti zlorabila proceduru javne nabave", stoji u reagiranju direktorice tvrtke Rijeka 2020 Emine Višnić.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.