REAGIRANJE

ISPRAVAK Sudac Marković istragu je vodio zakonito u okviru svoje nadležnosti

Autor

ri

Redakciji portala Direktno obratio se odvjetnik Miran Zorica iz Odvjetničkog društva Župić & Partneri u ime Ivana Markovića iz Benkovca, a povodom video priloga objavljenog dana 14. 10. 2019. na portalu Direktno.hr u elektroničkom izdanju u trajanju od 4:26 minuta, kojeg je emitirao riječki vjeroučitelj Marin Miletić, s kratkim tekstualnim opisom pod naslovom: "Smrad mrtvog kanala nije ništa naspram onog smrada sudaca koji silovatelje puštaju na slobodu" sa zahtjevom za ispravkom informacije temeljem Zakona o medijima, kojeg objavljujemo u cijelosti.

25.11.2019. u 17:59
Ispiši članak

"U navedenom video prilogu sa pisanim sažetkom istog, iznesene su uvrede, nepotpune i neistinite informacije koje su nanijele nepopravljivu štetu osobnom i poslovnom ugledu i kojima se vrijeđa mog klijenta, inače suca Županijskog suda u Zadru, koji je nakon objave ovih informacija primio i ozbiljne prijetnje.

Jednostranim iznošenjem dijela sadržaja kaznene prijave u javnost, bez uvida u cijeli sudski spis, dokaze i isprave na temelju kojih je odlučivao moj klijent, javnosti je predočena iskrivljena i nepotpuna slika cijelog slučaja, koja je time dovedena u zabludu da sudac štiti silovatelje i nasilnike i da svoj posao obavlja na nestručan i nemoralan način, što je potpuna neistina", stoji u reagiranju.

"Netočna je i iskrivljena informacija da je prema prijavi sedmero mladića od 17, 18 i 19 godina godinu dana silovalo 15-godišnju djevojku... da ih je sudac Ivan (Ivica) Marković pustio da se brane sa slobode.

Točno je to da su sucu istrage Ivanu Markoviću privedena petorica mladića, od kojih je jedan osumnjičen za kazneno djelo silovanja, a ostala četvorica za druga kaznena djela protiv spolne slobode, što je u priopćenju za javnost potvrdilo i državno odvjetništvo. Dakle, za dvojicu mladića državno odvjetništvo nije ni podnijelo prijedlog za određivanje istražnog zatvora, zbog čega ih sudac istrage nije ni mogao pustiti na slobodu, a ni zatvoriti.

Jedina razlika između rješenja suca istrage i tročlanog vijeća koje je naknadno odlučivalo o žalbama je u tome što je sudac istrage Ivan Marković zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke odredio mjere opreza koje je dužna izvršavati i nadzirati policija, uz pridržaj istražnog zatvora, dok je tročlano vijeće osumnjičenicima odmah odredilo istražni zatvor. Isto vijeće je jednako kao i sudac istrage Ivan Marković odlučujući naknadno o žalbama utvrdilo da nema opasnosti od ponavljanja djela. Sudac istrage Ivan Marković je jednako kao i tročlano vijeće donio odluku u zakonito provedenom postupku, u okviru svoje nadležnosti.

Netočna je informacija da Ivanu (Ivici) Markoviću, sucu Županijskog suda u Zadru, godinu dana silovanja i teškog psihičkog ponižavanja nije bilo dovoljno da ovaj užas od muškog roda odmah stavi u zatvor i da ih osudi neznam na pet deset petnaest godina zatvora.

Točna je informacija da sudac Marković nije odlučivao o krivnji, a ni o izricanju sankcije jer je cijeli predmet još uvijek u fazi istrage, zbog čega suđenje nije ni počelo, pa ni na koji način nije mogao izricati sankcije koje se u video prilogu navode.

Netočna je informacija da sudac Marković odgađa "presude" i donosi posve krive sudske procese, jer sudac Marković nije ni mogao donijeti nikakvu presudu jer nije ni odlučivao o krivnji i sankciji osumnjičenika kao što nije ni mogao donijeti posve krive sudske procese jer se sudski procesi "ne donose", nego vode, a istragu je sudac Marković vodio zakonito, u okviru svoje nadležnosti.

Netočna je informacija da je sudac Marković iznevjerio čast i poštenje radi kojih je trebao biti tamo gdje trenutno jest jer je sudac Marković izabran za suca Županijskog suda u Zadru u legitimno provedenom postupku te svoj posao obavlja zakonito i časno", stoji u ispravku kojeg je redakciji portala Direktno u ime Ivana Markovića uputio odvjetnik Miran Zorica.

 

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.