PRVI REZULTATI USKORO

Inspektori počeli koordinirani nadzor ugostiteljskih objekata

Autor

lš/h

Više od stotinu sanitarnih i turističkih inspektora u četvrtak su iz Zadra i Biograda krenuli s koordiniranim inspekcijskim nadzorima ugostiteljskih objekata, želeći time utvrditi spremnost za vrhunac turističke sezone, izvijestili su u četvrtak iz Državnog inspektorata.

16.07.2020. u 16:19
Ispiši članak

Iz Inspektorata najavljuju i da će inspektori u "slijedećih nekoliko mjeseci nadzirati poslovanje ugostiteljskih objekata - hotela, kampova te luka nautičkog turizma, marina i pružatelja usluga u turizmu koji posluju u sklopu navedenih objekata".

Glavni državni inspektor Andrija Mikulić podsjeća da je Državni inspektorat u lipnju prvi put objavio dokument "Elementi kontrole u nadzoru", u kojemu se konkretno navodi što se nadzire.

"Vjerujem da smo ovim partnerskim pristupom doprinijeli održavanju kontinuiteta u pružanju sigurne i kvalitetne usluge svim građanima i turistima. Do sada nisu uočene veće nepravilnosti, što je jasan pokazatelj da su korisnici prepoznati i podržavaju novi način rada Državnog inspektorata", kazao je Mikulić.

Iznose i podatke da na području Hrvatske posluje oko 764 hotela, 204 kampa i 61 luka nautičkog turizma, od čega ih je najviše u Dalmaciji, Primorju i Istri, a nadzorima će biti obuhvaćeni objekti koji su otvoreni za turiste.

Sanitarni inspektori detaljno kontroliraju provedbu odluka Stožera civilne zaštite i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, s naglaskom tijekom koordiniranih nadzora na kontrolu zdravstvene ispravnosti bazenskih voda, sanitarno-tehničkih i higijenskih uvjeta bazenskih kupališta i tuševa, kao i koncentracija rezidualnog klora u vodi za ljudsku potrošnju, poručila je načelnica sektora sanitarne inspekcije za zdravstvenu ekologiju Katica Boban.

Turistički inspektori, pak, kaže voditeljica ispostave Zadar Državnog inspektorata Iva Dunatov, nadziru legalitet i ispunjavanje zakonskih obveza propisanih uvjetima za vrstu i kategoriju objekta, što podrazumijeva isticanje vrste i kategorije ugostiteljskog objekata, posebnog standarda i oznake kvalitete, radnog vremena, kućnog reda, cijena, normativna i slično.

"Prevencija, edukacija i partnerski odnos to je ono što nam je cilj, a zakonska legislativa je propisala gdje je to primjenjivo. Prvi rezultati ovih koordiniranih nadzora očekuju se kroz nekoliko dana", zaključio je Mikulić.

Komentari

VAŽNO Ako ne vidite komentare ne znači da smo ih zabranili ili ukinuli. Zahvaljujući pravilima Europske unije o privatnosti podataka treba napraviti sljedeće: 1. Logirati se na Facebook u ovom browseru i omogućiti korištenje kolačića (cookies). Logirati se možete ovdje: https://www.facebook.com/ 2. Uključiti third party cookies u svom browseru. Ako koristite Chrome to možete učiniti na chrome://settings/cookies. Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.