PORAŽAVAJUĆE

Inspekcija pročešljala pekarnice: Evo što je u pozadini peciva i kruha kojeg kupujemo

Autor

jg

Uoči novog bojkota koji će se održati u petak, RTL Danas donosi podatke o poraznim podacima inspekcijskih nazdora pekarnica i trgovina koje prodaju pekarske proizvode.

13.02.2025. u 20:36
Ispiši članak

Sanitarna, poljoprivredna i tržišna inspekcija Državnog inspektorata su u razdoblju od 20. siječnja do 7. veljače ove godine obavljale pojačane ciljane inspekcijske nadzore u objektima koji obavljaju proizvodnju i/ili prodaju kruha te pekarskih proizvoda na području Hrvatske. Obavljeno je ukupno 429 inspekcijskih nadzora u kojima je utvrđeno 238 nepravilnosti. Sanitarna inspekcija obavila je 143 inspekcijska nadzora u kojima je utvrđeno 112 nesukladnosti.

U inspekcijskim nadzorima kontrolirani su propisani zahtjevi iz područja sigurnosti hrane uređeni Zakonom o hrani, Zakonom o higijeni hrane i mikrobiološkim kriterijima te Uredbom 852/2004 o higijeni hrane i Pravilnika o detaljnim pravilima uspostave sustava i postupaka temeljenih na načelima HACCP sustava, Zakonom o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti.

Izvršen je nadzor nad: higijenskim i sanitarno tehnički uvjetima prostora, prostorija i opreme za rad u nadziranom objektu; provedbom dobre higijenske prakse tijekom proizvodnog procesa i prodaje u objektu koja uključuje postupke pranja, čišćenja i održavanja objekta, zdravlje, osobna higijena i educiranost zaposlenika, odvijanje poslovnih procesa tako da je hrana zaštićena od kontaminacije; postupcima kontrole štetnika.

FOTO: Ivana Nobilo / CROPIX

Ovo su najčešće utvrđene nepravilnosti

Nadalje, nadzor je izvršen i nad održavanjem hladnog lanca kada je to primjenjivo; uspostava sustava samokontrole s posebnim naglaskom na kontrolu uporabe prehrambenih aditiva, planovi kontrole mikrobiološke čistoće objekta, poduzimanje korektivnih mjera. Najčešće utvrđene nepravilnosti odnosile su se na: na poslovima rukovanja s hranom u velikom broju objekata zatečeni su djelatnici koji nemaju položen obavezan tečaj zdravstvenog odgoja.

Zatim, nepravilnosti su se odnosile i na redovito se ne provode zdravstveni pregledi djelatnika u skladu s odredbama Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti; značajniji nedostaci utvrđeni su u pogledu higijenskih i sanitarno tehničkih uvjeta u objektu; neprovođenje uspostavljenih sustava samokontrole na principima HACCP-a.

Na red za bojkot došle i pekarnice: 'Burek je poskupio i do 100 posto'

U 12 posto od ukupno nadziranih objekta utvrđeno da uopće nemaju uspostavljen sustav samokontrole (HACCP). Za utvrđene nesukladnosti sanitarna inspekcija izdala je 236 novčanih kazni, 67 upravnih mjera, 11 optužnih ili prekršajnih naloga i 54 oportuniteta sukladno zakonskom propisu, doznaje RTL.

Komentari

VAŽNO Ako ne vidite komentare ne znači da smo ih zabranili ili ukinuli. Zahvaljujući pravilima Europske unije o privatnosti podataka treba napraviti sljedeće: 1. Logirati se na Facebook u ovom browseru i omogućiti korištenje kolačića (cookies). Logirati se možete ovdje: https://www.facebook.com/ 2. Uključiti third party cookies u svom browseru. Ako koristite Chrome to možete učiniti na chrome://settings/cookies. Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.