U RANOJ DOBI

Inicijativa za uvođenje seksualnog obrazovanja u škole: To je jedan od 'alata' za borbu protiv nasilja

Autor

ig/h

Predstavnici Inicijative za uvođenje seksualnog obrazovanja u škole i nekoliko saborskih zastupnika pozvali su u petak na uvođenje sveobuhvatnog seksualnog odgoja i obrazovanja u škole istaknuvši kako je obrazovanje jedan od 'alata' za borbu protiv seksualnog nasilja.

12.02.2021. u 14:01
Ispiši članak

Renata Ivanović iz te Inicijative je na konferenciji za novinare rekla da je njihovu peticiju za uvođenje sveobuhvatnog seksualnog odgoja i obrazovanja u škole u manje od dva tjedna potpisalo oko 12.500 ljudi.  

"To su dovoljno jaki argumenti da su se vremena promijenila i da je nakon 30 godina red da se javna i obrazovna politika okrene prema tom pitanju te pokrenu postupci i koraci koji bi omogućili da što prije naša djeca i mladi dobiju obrazovanje iz područja ljudske seksualnosti jer je to jedino područje u koje se u školi ne obrađuje niti uče". 

Rekla je to Ivanović na Trgu sv. Marka prije početka  tematske sjednice tri saborska odbora koja na temu "Što institucije mogu učiniti da bi spriječile spolno zlostavljanje?".

Vezano uz tu sjednicu i slučajeve spolnog uznemiravanja na zagrebačkoj Akademiji dramskih umjetnosti (ADU),  nekoliko drugih fakulteta i na HRT-u, kazala je da su im uputili pismo o potrebi uvođenja seksualnog obrazovanja u škole.

Lana Bobić iz Platforme za reproduktivnu pravdu istaknula je kako je ljudska seksualnost puno više od biologije jer sadržava i snažnu psihološku komponentu te društveno-politički kontekst u kojem se ona promišlja.

Stoga su, poručila je, to znanja koja se moraju pružiti djeci ako ih se želi zaštititi od seksualnog nasilja ali i hiperseksualizacije kojoj su izloženi u konzumerističkom društvu.

Bobić je rekla i da je podržala peticiju jer seksualno obrazovanje ima ključnu ulogu u prevenciji seksualnog i rodno utemeljenog nasilja. Poručila je i, ako stvarno želimo prevenirati nasilje, oda je ključ djecu i mlade obrazovati po tim pitanjima koja su u našem društvu, drži, još uvijek tabuizirana.

U ime inicijative saborskih zastupnica za jačanje zaštite žrtava seksualnog nasilja Marijana Puljak rekla je kako iz Hrvatskog sabora žele utjecati na promjene u sustavu kako bi se ojačala pravna i svaka druga zaštita žrtava nasilja.

Najavila je i da će od Ministarstva znanosti i obrazovanja tražiti znanstveno istraživanje koje bi trebalo pokazati koliko su djeca u osnovnim i srednjim školama prihvatila teme iz međupredmetne teme zdravlje koja se  provodi u školama od 2018. godine.

"Do danas još nije napravljeno istraživanje koliko su djeca prihvatila ta znanja, na koji način učitelji i nastavnici provode tu međupredmetnu temu obzorom da nema posebnog predmeta i modula već se teme iz seksualnog obrazovanja uče kroz razni spektar predmeta", kazala je.

Rada Borić iz Zeleno-lijevog kluba rekla je da će na tematskoj sjednici govoriti i o tome što se dogodilo da su dobili više od 60 prijava sa sveučilišta i drugih institucija vezano uz seksualno nasilje i uznemiravanje nad ženama . Istaknula je i da je obrazovanje jedan od 'alata' za borbu protiv seksualnog nasilja podsjetivši kako godinama zagovara građanski odgoj, koji nikako da zaživi.

"Ako ne možemo imati posebno, cjelovito  seksualno obrazovanje onda bar da je dijelom programa građanskog odgoja", kazala je. Upozorila je i da brine to što se netko boji uvesti građanski odgoj u obrazovanje kako bi mladi postali odgovorni građani, razumjeli što je to demokracija, što su njihova prava među kojima su i da ne budu zlostavljani .

Borić je podsjetila i da je Vlada potpisala Istanbulsku konvenciju u kojoj se izrijekom spominje obaveza uvođenja obrazovanja koje bi čuvalo  dostojanstvo žena i žrtve, govorilo o rodnim stereotipima i sl.

Uz to, u Saboru je 2018. donesen i Protokol o postupanju u slučajevima seksualnog nasilja koji se ne koristi. Upitala je i Vladu zašto već četiri godine nije donesen temeljni dokument - Nacionalna politika za ravnopravnost spolova.

Upozorila je i da podaci UN-a pokazuju da će jedna od tri žene tijekom svoga života doživjeti neku vrstu nasilja. Također, rekla je Borić, istraživanja pokazuju  i da nema žene koja u životu nije prošla neku vrstu seksualnog uznemiravanja.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.