poznata i nepoznata imena

Predloženi vanjski članovi saborskih odbora, među njima i Vladimir Šeks, Višnja Starešina, Ante Kotromanović...

Autor

mjš/h

Odbor za izbor, imenovanja i upravne poslove predložio je u četvrtak Hrvatskom saboru vanjske članove 25 radnih tijela, značajan broj odabranih čine bivši saborski zastupnici.

 

26.10.2017. u 15:49
Ispiši članak

Radna tijela imaju od tri do devet vanjskih članova, imenuju se iz reda javnih, znanstvenih i stručnih djelatnika. Ideja je da svojim znanjima pridonesu radu odbora i donošenju što kvalitetnijih zakona. Svaki vanjski član ima pravo na mjesečnu naknadu od oko 1.500 kuna.

Zanimanje za vanjsko članstvo bilo je iznimno veliko, na javni poziv za 122 mjesta, koji je objavljen još početkom godine, javilo se oko 750 kandidata.

Posve precizno, za 116 vanjskih članova 24 saborska odbora stigle su 734 kandidature, a još 14 za šest vanjskih članova tzv. Antikorupcijskog vijeća.

Za vanjske članove Odbora za Ustav u četvrtak su predloženi Vladimir Šeks, Sanja Barić, Ivan Koprić, Anita Blagojević, Frane Staničić.

Odboru za vanjsku politiku svojim bi znanjima trebali pridonijeti Branko Caratan, Marin Jurjević, Višnja-Ivan Savić, Višnja Starešina, Dora Zgrabljić Rotar, Goran Bandov.

Željku Antunović, Antu Kotromanovića, Tanju Vrbat Grgić, Miljenka Kolobarića, Ivana Pokaza i Marka Cvitkovića Sabor bi trebao potvrditi za vanjske članove Odbora za obranu, a Zdenka Babića, Željka Mraza, Vesnu Škulić i Luku Mađerića za vanjske članove Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina.

Za vanjske članove Odbora za pravosuđe za sada su predloženi Loris Rak, Evelin Tonković, Tomislav Mrle, Nikša Valjalo i Snježana Vasiljević.

Zoran Vasić, Đurđica Sumrak i Nikolina Babić kandidirani su za vanjske članove Odbora za poljoprivredu itd.

Saboru su predloženi i članovi Nacionalnog vijeća za praćenje provedbe strategije suzbijanja korupcije: Davorka Budimir, Gordan Žmuk, Krešimir Planinić, Ivana Kalogjera Brkić i Smiljanka Škugor Hrnčević.

Precizan popis svih vanjskih članova radnih tijela bit će konačan u petak kada bi Sabor trebao o njima glasovati.

 

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.