NAKON BRISANJA TRUMPA S DRUŠTVENIH MREŽA

U IME OBITELJI TRAŽI REAKCIJU VLADE 'Zakonski zaštitite građane od cenzure na društvenim mrežama'

Autor

lb

Povodom bespresedanskog uklanjanja profila američkog predsjednika Donalda Trumpa na društvenim mrežama, Udruga U ime obitelji uputila je Vladi zahtjev da zakonski regulira rad društvenih mreža u Hrvatskoj kako bi se hrvatskim građanima pružila pravna zaštita od arbitrarnih postupaka društvenih mreža i od kršenja njihovih ustavnih prava.

14.01.2021. u 12:00
Ispiši članak

Priopćenje udruge prenosimo u cijelosti:

"U ime obitelji je još u 2017. zbog gašenja profila portala Narod.hr i drugih građana jer su iznosili povijesne činjenice o pozitivnoj ulozi koju su u ratu u BiH odigrali HVO,  Republika Hrvatska i general Praljak, predložila Vladi konkretne korake kako bi se spriječila cenzura na društvenim mrežama te je pozvala da propiše odgovornost društvenih mreža zakonima Republike Hrvatske u slučajevima kad su im korisnici hrvatski građani i pravne osobe iz Hrvatske, zaštiti pravo na slobodu govora i na slobodu od cenzure na društvenim mrežama, te  propiše postupke u slučaju sporova hrvatskih građana i društvenih mreža u kojima zadnja instanca treba biti hrvatsko pravosuđe.

Iako su društvene mreže u vlasništvu privatnih tvrtki i donose vlastita interna pravila za svoje korisnike, ta pravila trebaju biti usklađena s međunarodnim pravom i hrvatskim zakonima, istaknula je U ime obitelji.

Dosadašnja praksa cenzure na društvenim mrežama, pokazala je da je ona selektivna i najčešće utemeljena na ideološkom protivljenju neistomišljenicima: cenzuriraju se i ograničavaju profili onih koji se zalažu za brak, obitelj, život te izražavaju vjerske stavove. 

Ovakva selektivna i ideološki motivirana cenzura posljedica je zakonske nereguliranosti društvenih mreža, gdje umjesto vladavine prava i pravičnog suđenja vlada princip jačega. Interna pravila na društvenim mrežama su u sporovima interpretirana i primjenjivana isključivo od strane društvenih mreža. Odluke o cenzuri su donesene jednostrano, većinom bez obrazloženja o tome koja su pravila i zašto prekršena, a pravni lijekovi na cenzuru u praksi ne postoje i svode se na mogućnost slanja korisničkih poruka društvenoj mreži, istoj instanci koja je izrekla cenzuru. Isti princip vrijedi i za tzv. ocjenjivače točnosti vijesti na društvenim mrežama.

Takvo postupanje društvenih mreža je suprotno pravnoj stečevini EU, međunarodnom pravu, kao i Ustavu Republike Hrvatske prema kojem građanin ima pravo na slobodu govora, pravo znati zašto je optužen te pravo na pošten i nepristran sudski postupak, navodi U ime obitelji u zahtjevu Vladi.

Društvene mreže omogućile su velikom broju građana iznošenje svojih stavova o društvenim događajima te tako doprinijele demokratskom društvu. Cenzura legitimnih stavova i arbitrarno ukidanje profila građana štetna je za demokraciju te umanjuje povjerenje građana u demokratski sustav i vladavinu prava, ističe U ime obitelji."
 

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.