LEGITIMNA PITANJA

Ima li kraja agoniji hrvatskog zdravstva i može li ga spasiti jedna kuna?

Autor

dd

Kad je krenuo završni udarac na hrvatsko zdravstvo  i njegovu financijsku  "održivost“ u obliku pokretanja ovršnih postupaka protiv zdravstvenih ustanova radi milijardi dospjelih potraživanja veledrogerija i inih dobavljača  i pružatelja usluga, politički establishment nam ima potrebe samo jedno reći: Nisam ja kriv.

28.09.2019. u 15:27
Ispiši članak

E pa za divno čudo, Hrvatsku udrugu za medicinsko pravo,  a vjerujemo  i svakog drugog  zabrinutog pojedinca u ovoj lijepoj nam našoj, ne zanima krivac  zvali se oni Kujundžić ili Hebrang ili Varga ili Vlahušić, već nas zanima isključivo  imaju li političari i nadležni upravljači zdravstvenih struktura rješenja za ovu agoniju hrvatskog zdravstva, zdravstvenog radnika i pacijenta, pitanje je koje su u svom priopćenju za javnost postavljaju iz Hrvatske udruge za medicinsko pravo. 

"Krivca ili krivce svi znamo, pa o tom ne treba previše polemizirati, jer su oni jasno obojeni svojim "stranačkim bojama“ ili pokušavaju, s druge strane, u dnevno- političke svrhe i istovremeno držeći ključne funkcije, "premostiti“ ili anulirati  i  svoju odgovornost. U svemu tome  najbolje im ide  stvarati predstave za hrvatski narod u emisijama na javnim televizijama  ili kad toga nema, onda se susretati na više ili manje prikladnim  mjestima i tu rješavati "sva goruća“ pitanja hrvatske države.

Već i vrapci na grani znaju da su hrvatskom zdravstvu potrebna rješenja u svim segmentima njegovog djelovanja. Ne samo oko rješavanja dospjelog duga, već i oko rješavanja problema statusa zdravstvenih radnika, funkcionalizacije i optimizacije upravljanja i organizacija zdravstvenih ustanova, nedosljednih zdravstvenih propisa, nedefiniranih  odnosa državnog osiguratelja i pružatelja zdravstvenih usluga, itd. Porazno je da u sustavu gdje već više od pola godine nema liječnika u Obrovcu, gdje se trebaju osnivati zaklade i provoditi humanitarne akcije radi produciranja i osiguravanja pacijentima nedostižnih i prijeko potrebnih lijekova, gdje se liječnik i medicinska sestra plaćaju manje od komunalnih službi u nekim gradovima, mi slušamo od tzv. političkih elita o krivnjama nekih fiktivnih struktura, a ne o konkretnim rješenjima i odgovorima na ova i mnogobrojna druga pitanja.

Jedini odgovor od nadležnih je: "O svemu će se razgovarati“. Mi se pitamo kad i do kad, s kim i kako? Razgovarat će se dok svi zdravstveni radnici ne skupe kofere i odu iz države, dok nam bolnice ne ostanu bez novaca, dok nam pacijenti ne počnu plaćati cijenu sada već kronične epidemije nesposobnosti i neuređenosti sustava.

Pitamo se kad će konačno nadležni u ovoj državi shvatiti i percipirati  zdravstvo  i zdravstvenog radnika kao jedne od temeljnih stupova društva, te činjenicu da je zdravstvena zaštita ustavom zagarantirana vrijednost. Pitamo se kad će hrvatski zdravstveni radnik imati status vrijedan poštovanja i uloge koju ima u društvu i u odnosu na pojedinca, njegov život i zdravlje. Kad će i da li će biti zaštićen i osiguran kao npr. neki pravosudni dužnosnik ili sudac? Dok neki od njih u zaštitnom ogrtaču moći i sile krše i najobičnija pravila ponašanja te se rugaju  hrvatskim zakonima i običnom čovjeku, za to vrijeme zdravstveni radnik požrtvovno i bespogovorno  radi i pruža zdravstvenu skrb i više od 24 sata u kontinuitetu,  a zbog toga bude od  hrvatske države i takvog pravosuđa nagrađen KAZNOM!

Pitamo se gdje je sad, kad je to najpotrebnije, konsenzus svih tzv. relevantnih čimbenika u zdravstvu, od zdravstvene administracije, upravljačkih struktura te poglavito strukovnih udruga/komora u predlaganju konkretnih mjera i rješenja za spas hrvatskog zdravstva.

Nismo vidjeli ni jednu jedinu  točku njihovog programa  koji bi pridonio rješavanju ovih nagomilanih problema osim jako dobro organiziranih procesa zadržavanja svojih dobro plaćenih pozicija. U isto vrijeme zabavljaju nas  igrokazom oko potpisivanja poznatog parafiranog kolektivnog ugovora s mrvicama od 7 posto povećanja na dodatke na plaće. Taj iznos ne može zadovoljiti cijenu hladnog predjela na meniju jednog, u medijima ovih dana počesto spominjanog restorana, ali bi za  prosječnog zdravstvenog radnika to  trebalo značiti mnogo!?

Hrvatskoj treba administracija koja ima viziju i program, trebaju odlučni nositelji centralne i lokane zdravstvene vlasti, ne pojedinci koji za svoje neuspjehe upravljanja krive primjerice turiste i turističku sezonu,   trebaju vođe i inih strukovnih udruženja  i svekolikih organizacija sa znanjem i misijom, dakle  upravljački kadar koji zna ne samo demagoški govoriti već i jasno odgovoriti izazovima potreba zdravstvenog sustava i zdravstvenih radnika, kako bi se hrvatsko zdravstvo počelo spašavati iz gliba beznađa i agonije.

Obzirom da je Hrvatska udruga za medicinsko pravo samo  jedna civilna udruga koja okuplja pravnike i zdravstvene radnike i kao takva u percepciji onih koji odlučuju, sasvim irelevantna i nebitna predlagati  što treba zdravstvu i zdravstvenoj politici, jedino što možemo napraviti je solidarizirati se s ovakvom beznadnom situacijom te simbolično dati jednu kunu državi i  državnom proračun za spas hrvatskog zdravstva. 

Stoga, kako bi potaknuli sve koji smatraju da mogu nešto učiniti u aktivnom  pristupanju rješavanja ovih nagomilanih problema te kako bi osvijestili sve građane o teškom stanju hrvatskog zdravstva, pozivamo sve zainteresirane da isto učine kako bismo na takav način pokazali da ako ne postoji među političkim elitama, među civilnim društvom postoji konsenzus  u svezi potrebe poduzimanja konkretnih procesa u sustavu zdravstva", ističu u Hrvatskoj udruzi za medicinsko pravo u priopćenju koje potpisuje dr. Miran Cvitković.

 

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.