DODATNA POJAŠNJENJA

HZJZ naveo tko sve ulazi u rizičnu skupinu bolesnika

Autor

sk/h

Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) objavio je u srijedu dokument u kojem se detaljno pojašnjava tko među djecom i odraslima ulazi u izrazito ranjive (vunerabilne) skupine bolesnika, čije je zdravstveno stanje i funkcioniranje potrebno pojedinačno razmotriti.

02.09.2020. u 14:49
Ispiši članak

Liječnici obiteljske medicine zatražili su dodatna pojašnjenja tko ulazi u tu skupinu bolesnika s obzirom na povećani broj zahtjeva za oslobađanjem djece od odlaska u školu. U skupinu izrazito vulnerabilnih bolesnika ulaze oni čije je zdravstveno stanje izrazito narušeno, navodi HZJZ.

Te se osobe trebaju savjetovati s liječnikom primarne zdravstvene zaštite o svom zdravstvenom stanju u svijetlu aktualne epidemiološke situacije, te o eventualnim posebnim mjerama zaštite s pedijatrom, liječnikom obiteljske medicine i specijalistom medicine rada, a za učenike s liječnikom školske medicine.

HZJZ navodi kako u izrazito ranjivu skupinu bolesnika ulaze osobe koje su transplantirale organe, kao i osobe s malignim bolestima i to one koje su na kemoterapiji, osobe s rakom pluća kojima je tijeku radikalna radioterapija, osobe s hematološkim malignim bolestima i bolestima koštane srži, poput leukemije, limfoma i mijeloma.

Zatim, tu su osobe koje primaju imunoterapiju ili neku drugu trajnu terapiju za malignu bolest te one koje primaju terapiju koja utječe na imunološki sustav, kao i osobe koje su transplantirale koštanu srž ili matične stanice prije manje od šest mjeseci te su na imunosupresivnoj terapiji. U izrazito osjetljivu skupinu bolesnika spadaju i osobe s teškim bolestima dišnog sustava, uključujući cističnu fobrozu, teškim oblicima astme i kronične opstruktivne bolesti pluća, osobe s rijetkim bolestima koje značajno povećavaju rizik od infekcija, kao i osobe koje primaju visoke doze imunosupresivnih lijekova te one koje trebaju pomoć pri disanju.

Tu su i trudnice s teškom srčanom bolešću, osobe sa određenim srčanim bolestima, dojenčad s neispravljenom prirođenom srčanom manom, pacijenti s teškim kardiomiopatijama koje zahtijevaju trajno medikamentozno liječenje i osobe s prirođenim srčanim manama koje zahtijevaju lijekove za poboljšanje srčane funkcije.

HZJZ navodi i pacijente s plućnom hipertenzijom koja zahtijeva medikamentozno liječenje, pacijente koji su transplantirali srce i one s prirođenim srčanim manama koji istovremeno imaju druge kronične bolesti . Tu su i druge osobe koje se klasificiraju kao izrazito ranjive na temelju kliničke procjene izabranog liječnika ili kliničara.

Također, navodi se, treba uzeti u obzir da će se HZJZ-ov dokument prilagođavati novim znanstvenim spoznajama.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.